tiistai 8. lokakuuta 2019

Sardellipasta muistuttaa kesästä


Kesä, vapaapäivä, aurinko paistaa ja on lämmintä. Juuri sellaista oli viime sunnuntaina täällä Espanjan auringon alla. Käynnissä on siis pieni irtiotto Suomen syksystä osittain lomaillen, mutta samalla myös etätöitä tehden. Pyhäpäivä kun kuitenkin oli, ei meidän tarvinnut huolehtia etätöistäkään. Niinpä nautimme täysillä levosta ja auringosta. Ruoanteko oli minulle tuolloin jokseenkin päivän ainoa kotiaskare, ja senkin tein helpoimman kautta. Ihan heti ei tule toista yhtä helppoa ja samalla uskomattoman hyvää ruokaa mieleeni, kuin sardellipasta.




Idean tähän sardellipastaan nappasin täältä K-Ruoka.fi -sivustolta. Pastatyypiksi vaihdoin fusillin, joka soveltuikin tähän pastaan vallan mainiosti. Maut jäivät ihanasti talteen fusillin kierteisiin. Anjovikset korvasin sardelleilla, niitä kun oli nyt helposti saatavilla ihan tuossa lähikaupassa. Jos olet niin onnekas, että löydät ruokakaupastasi ihania aitoja sardelleja (englanniksi anchovy), suosittelen käyttämään niitä tähän ohjeeseen. Toki voit käyttää myös anjovissäilykettä, joka itse asiassa yleisimmin onkin sokerisuolattua ja maustettua kilohailia. Hämäävää, eikö totta. Minä nappasin tämän sardellipurkillisen täältä Espanjasta, lähikaupan kylmähyllystä.




Sardellipasta


(3-4:lle hlölle)

350 g fusillipastaa, eli kierremakaronia
1 prk (100 g) sardellifileitä
250 g sipulia (suomalaisittain n. 2 sipulia, täkäläisittäin puolikas)
2 valkosipulinkynttä
½ dl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
2-3 rkl kapriksia
mustapippuria
parmesaania raastettuna
kupillinen pastan keitinvettä

Koristeeksi:
ruohosipulia
sitruunan lohkoja
kapriksia


Käytin tähän vain puolikkaan sipulin.


Pane vesi kiehumaan spagettia varten.

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Suikaloi sardelli- tai anjovisfileet. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä noin 5 minuuttia.

Sekoita joukkoon sardellit, sitruunan mehu, kaprikset ja mustapippuri. Kuumenna kiehuvaksi ja nosta pois levyltä. Jätä kansi päälle.

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä. Ota talteen keitinvettä ja valuta pasta hyvin. Sekoita kastike ja parmesaani kuuman pastan joukkoon. Lisää joukkoon tarvittaessa keitinvettä, samalla kiehuttaen liiat nesteet pois. Kaada tarjoiluastiaan ja koristele ruohosipulilla, kapriksilla ja sitruunalohkoilla. Raasta pastan päälle parmesaania.




Ai jai ja oi joi, tämä pasta maistui todella hyvältä. Ja kesältä! Luulen, että tästä lähtien joka kerta tätä pastaa tehdessäni tai syödessäni muistan tuon leppoisan kesäisen sunnuntain.

Alkuperäisen ohjeen mukaan tästä piti riittää neljälle. Ehkäpä sitä olisi riittänytkin, mutta tällä lailla ainoana ruokalajina sitä olisi sillä mitoituksella voinut olla hiukkasen naftisti kullekin. Onneksi meitä oli vain kaksi, joten saimme santsatakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti