lauantai 19. lokakuuta 2019

Kiivi-mangosalaatti ja ripaus chiliä


Kyllä se niin tuntuu olevan, että ilmasto vaikuttaa oleellisesti siihen, mitä tekee mieli syödä. Täällä Espanjan auringon alla himoitsen koko ajan hedelmillä raikastettuja salaatteja, ja siihen kylkeen hiukkasen jotain suolaista. Juuri nyt herkullisimmillaan olevia mangoja on tullut täällä popsittua jo muodossa, jos toisessakin. Tällä kertaa paritin mangon kiivin kanssa. Ja jotta ei olisi mennyt liian makeaksi, tarvittiin joukkoon hieman suolaisuutta ja kärkeä, joita antoivat feta ja chili.




Vaikka kiivejä saadaan toki läpi vuoden niin Suomeen kuin tänne Espanjaankin, korjataan espanjalainen kiivisato loka-marraskuussa, joskin pääasiassa pohjoisessa Espanjassa, eikä täällä Andalusiassa. Kaupan hedelmäosastolla on aina helppo havaita, minkä lajin satokausi on milloinkin vuorossa. Mangoja ei vain voi sivuuttaa, niin valtavat röykkiöt niitä nyt on. Mutta löytyvät ne kiivitkin jostain sieltä mangojen takaa keskellä runsasta hedelmätarjontaa. Käytin tähän salaattiin kahdenvärisiä kiivejä, perinteistä vihreää ja myös makeampaa ja kellertävää sun gold -lajiketta.




Kiivi-mangosalaatti


2:lle

Valmista ensin salaatinkastike tekeytymään. Sekoita keskenään:


1 punainen chili silputtuna, ilman siemeniä
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl viinietikkaa
1 rkl hunajaa
pienen sitruunanpuolikkaan mehu
4-5 pyöräytystä suolaa
pari pyöräytystä mustapippuria
hyppysellinen sokeria

Asettele tarjoiluvadille tai suoraan lautasille:


salaattisekoitusta
1 mango kuutioituna
2 kiiviä kuorittuna ja viipaloituna
½ pkt (100 g) fetaa kuutioituna

Mangon saa kuutioitua tosi näppärästi leikkaamalla siitä pitkittäisesti siivut tosi läheltä litteää kiveä, viiltämällä hedelmään ristikon ja sitten pompsauttamalla kuoresta painaen kuutiopuolen ylöspäin. Enää ei tarvitse kuin leikata kuutiot irti. Katso googlesta ohje, löytyy vaikka hakusanoilla ’mangon paloittelu’.




Tämä salaattikastike on aika chilinen, joten laitoin sen erilliseen kippoon, enkä suoraan salaatin sekaan. Näin kukin saattoi säädellä oman salaattiannoksensa chilipitoisuutta. Ilmeisesti kastikkeen hunaja oli se, mikä houkutti paikalle kolmannenkin ruokailijaehdokkaan. Nimittäin ampiainen tai mehiläinen tai mikä lie yritti koko ajan tulla osingoille aiheuttaen samalla pientä hässäkkää. No, siitäkin selvittiin vammoitta.





Kiivi-mangosalaatin seuraksi tarjosin grillattua kanaa, jonka noudin pollo(kana)kioskilta. Tämän kioskin väki on paahtanut/grillaillut kanoja jo vuodesta 1978, joten he jos ketkä tietävät jo, miten tulee parasta.




Söimme salaatin ja kanat ihan sellaisenaan. Perunoita, leipää tai mitään muutakaan lisuketta emme näille kaivanneet. Hyvää oli, ja täyttävää myös.




Tänään on taas uusi kaunis päivä. Nytpä siirrynkin laiskaksi pihalle. Hellehattu päähän ja kirja käteen, ja silleen. Mukavaa viikonloppua myös sinulle, joka vierailit blogissani. Kiitos kun kävit!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti