lauantai 13. huhtikuuta 2019

Hyggeilijän katkarapuherkkuja


Katkaravuista loihtii nopeasti monenlaista hyvää. Nopeus onkin ehkä yksi syy siihen, miksi teen usein perjantai-iltaisin jonkinlaista katkarapuherkkua. Perjantai-illat ovat hetkiä, jolloin haluaa hieman tavallista parempaa iltapalaa ikään kuin palkkioksi viikon ahkeroinnista. Toisaalta tuo herkkuhetki kohottaa tunnelmaa mukavaan hyggeilyyn sopivaksi. Viikonlopun mittainen hyggeily antaa kummasti virtaa seuraavaankin viikkoon. Jos tuo perjantai-illan iltapala syntyy nopeasti, sitä parempi. Kaiken lisäksi katkaravut ovat yksinkertaisesti niin mainio raaka-aine, että niitä voi käyttää monenlaisiin ruokiin.




Viikko sitten perjantaina tein salaattia, johon käytin ihan vain muutamaa raaka-ainetta. Tällä tavalla ne pääsivät oikeuksiinsa, eivätkä menettäneet loistoaan monien muiden raaka-aineiden seassa. Alkavan parsakauden innoittamana salaatin toinen päätähti (katkarapujen ohella) oli vihreä parsa.




Parsa-katkarapusalaatti


1 ruukku salaattia (lollo rosso)
1 pss katkarapuja
1 puntti vihreää parsaa
oliiviöljyä
sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
parmesaania

1.
Sulata katkaravut pussin ohjeen mukaan.

2.
Huuhtele ja tarvittaessa kuori (jos kuori näyttää paksulta) parsat. Katkaise puiset tyvet pois. Parsan käsittelyyn ohjeita ja vinkkejä tässä postauksessa. Mausta parsat suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä ja sitruunan mehulla ja paahda niitä 200 C uunissa n. 10 minuuttia. Paloittele kypsät parsat 2-3 osaan.

3.
Pese ja linkoa salaatti. Tällä kertaa valitsin lollo rosson, nimenomaan hieman viininpunertavan värinsä takia. Revi salaatinlehdet laakealle tarjoiluvadille.

4.
Levittele parsanpalat salaattipedin päälle. Ripottele myös katkaravut vadille tasaisesti sinne tänne. Höylää parmesaanisiivuja salaatin päälle. Perunankuorimaveitsi käy hyvin tähänkin hommaan.

5.
Liruttele salaatinkastiketta sinne tänne ja laita salaatinkastikekippo pöytään, josta sitä voi halutessaan itse lisätä. Nauti salaatti vaikkapa hyvän leivän kanssa.




Salaatinkastikkeen sekoitin näistä aineksista:


6 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
2 tl sitruunan mehua
1 silputtu valkosipulinkynsi
muutama silputtu basilikan lehti
suolaa
mustapippuria

Sekoita aineet keskenään. (Itse vispasin kevyesti käsivispilällä.) Tarkista suolan ja pippurin määrä ja lisää tarvittaessa.  Kaada kastike pieneen kannuun tai pulloon, josta sitä voi kukin annostella makunsa mukaan.




Tuolla salaatilla käynnistyi mukavasti viime viikonloppu. Eilen puolestaan ajelimme tuttuun tapaan tänne Noitatunturin juurelle mökille, ja tein iltapalaksi todellista ”pikaruokaa”, joka on yksi kaikkien aikojen lemppareistani. Sehän oli tietysti Pil Pil, eli Gambas al Pil Pil.

Pil PIlin tarinan ja ohjeen löydät tästä postauksestani. Tällä kertaa tein sen ihan tavallisista pakastekatkaravuista. Erinomaisen hyvää se on myös niistä tehtynä. Pil Pilin seuraksi paistoin valkosipulipatongin, joka odotti uuniin pääsyä mökin pakkasessa.




Patongin paiston jälkeen laitoin tarjoilukipot uuniin jälkilämmöille. Se on muuten tärkeä vinkki, jonka ansiosta Pil Pilin saa säilymään pitkään tirisevän kuumana vielä pöydässäkin. Tämän vinkin taisin unohtaa mainita syyskuussa 2018 kirjoittamassani Pil Pil –postauksessa, mutta lisään sen tiedon nyt siihenkin juttuun.


Lämmitetyn savikipon ansiosta Pil Pil pysyi kuumana loppuun asti.


Näillä eväin käynnistyi tämä viikonloppu. Nyt sitten vain hyggeillään, kumpikin tavallaan. Mies tuli juuri hiihtämästä. On se reipas! Minä vielä istua tökötän kädet näppäimillä, mutta nautintohan se on tämä kirjoittaminenkin. Seuraavaksi lähden joko kävelylle tai alan lukemaan, kumpaakin aion tehdä tänään. Ehkä luen ensin (aurinkoisella pihalla!), niin saa mieskin hieman hengähtää, ennen kuin pääsee päivän toiselle lenkille minulle kävelyseuraksi. Eli viikonlopun ohjelmassa on ihan vain hyggeilyä levon, happihyppelyn, lukemisen ja totta kai hyvän ruoankin merkeissä. Siihen kun vielä lisätään sauna ja takkatuleen tuijottaminen, niin päivä alkaa olla aika lailla pulkassa.

Mukavaa viikonloppua myös teille kaikille rakkaille lukijoilleni! Kiitos kun kävit blogissani.

2 kommenttia:

  1. Katkikset ovat kätevää raaka-ainetta, joista voi laittaa monia herkkuja. Parsa on myös meidän lemppari, jota joka kevät odotetaan 'kieli pitkällä'. 😋
    Mukavalle kuulostaa taas teidän viikonloppu. Täällä hiihdot ovat ohi, mutta gokfkausi käynnistyy jo huomenna omalla kentällämme. Hyvää pääsiäisviikkoa sinne!🌿🐑🐥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Toden totta katkaravut ja parsat ovat herkkua 😋 Oli kyllä aivan ihana viikonloppu, myös sään kannalta. Aurinko paistoi ja asteet olivat reilusti plussan puolella. Oli ihanaa istua mökin pihalla lampaantaljan päällä lukemassa. Välillä piti laskea kirja kädestä, ja vain kuunnella lintujen laulua. Rentouttavaa. Lumet sulavat täälläkin liki silmissä, mutta golfkauden avaukseen on vielä matkaa. Kiitos, ja oikein hyvää pääsiäisviikkoa sinnekin! 🐥🌞😘

      Poista