torstai 25. huhtikuuta 2019

Paholaisen pastaa ja broileria


Tässä tulee vielä yksi kurkistus menneeseen pääsiäisviikonloppuun. Tämän makeantulisen pasta-aterian vuoro oli välilauantaina. Ja oli ihan hilkusta kiinni, että tämän tekeminen jäi väliin. Tuo laiska välilauantai oli nimittäin päivä, jolloin minulla oli lopultakin aikaa perehtyä instagramin saloihin, ja sinnepä instan maailmaan sujahti silloin myös Lentävät sardiinit -blogini (@lentavatsardiinit).  Uppouduin sinne somen syövereihin niin, että en lainkaan huomannut ajan kulkua. Vasta kun perhe alkoi hienovaraisesti vihjailla nälästään, oli minun irrottauduttava hetkeksi somen saloista.  Onneksi olin valinnut sille päivälle suht nopean ja helpon ruoan. Ihmeen hyvää tästä paholaisen pastan ja broilerin kombosta tulikin, vaikka ateria syntyi vain toisella kädellä tehden. Toinen käsi räpläsi ahkerasti puhelinta.




Toisaalta on ihan hyvä, että välillä ehtii tulla kunnon nälkä. Eikä perheellä todellisuudessa mitään hätää ollutkaan, olimmehan aiemmin päivällä paistaneet välipalamakkarat kodassa, ulkoilun ohessa.




Paholaisen pastaa ja broilerinfileitä

(3-4:lle)

4 maustettua broilerin fileetä
pastaa 300 g
loraus öljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 kesäkurpitsa
1 tuore punainen chili
suolaa
mustapippuria
paholaisenhilloa maun mukaan (tässä n. 150 g)
3,3 dl kuohukermaa
(kanafondista vajaa kahvilusikallinen)
pastan keitinvettä
parmesaania

Ota broileripaketit huoneenlämpöön puoli tuntia ennen niiden valmistusta. Nämä broilerinfileet olivat valmiiksi persilja-valkosipulimaustettuja, mutta jos ostat maustamattomia, mausta haluamillasi mausteilla. Valmistin broilerit pakkauksen ohjeen mukaan, eli ensin ruskistus kuumalla pannulla, ja sitten 180 C-asteiseen uuniin 20-25 minuutiksi.




Laita pastavesi kiehumaan. Kuori ja silppua sipulit. Pese ja kuutioi kesäkurpitsa. Pese ja silppua chili. Poista chilin siemenet, paitsi jos haluat todella tulista ruokaa. Helppo tapa poistaa siemenet on rullailla chiliä hetki käden alla (käytä talouskäsineitä, muuten tunnet chilin poltteen siellä, mihin ikinä käsilläsi kosketatkaan) leikkuulautaa vasten. Leikkaa sitten chilistä kanta pois ja laita chili pystysuoraan aukko leikkuulautaa vasten. Kopistele chiliä leikkuulautaan, ja siemenet tippuvat pois. Nyt chili on valmis silputtavaksi.

Tarkista pastan keittoaika pakkauksesta ja valmista kastike pastan kiehuessa. Kuumenna öljy padassa. Lisää sipulisilppu ja kuullottele sitä pari minuuttia. Valkosipulisilppu kannattaa lisätä vähän myöhemmin, koska se palaa helposti. Lisää myös kesäkurpitsapalat ja chilisilppu. Mausta nämä kaikki suolalla ja pippurilla, ja kuullottele jälleen pari minuuttia. Lorauta sekaan kerma ja kiehuta. Lisää paholaisen hilloa pikku hiljaa, välillä maistellen, jotta ruoasta ei tule liian tulista. Ei ole tarkoitus, että suusta lentää lieskat tätä syödessä.




Muista siis maistella!  Itse kaipasin vielä aavistuksen verran jotain syvyyttä, joten lisäsin ihan vähän kanafondia. Se oli juuri se piste iin päälle. Kun kerma on tarpeeksi sakeentunut, on kastike valmis. Ota pastakattilasta talteen kupillinen keitinvettä, saat sillä loppuvaiheessa viimeisteltyä koostumusta. Valuta pasta, ja sekoita se kastikkeen joukkoon. Lisää tarvittaessa keitinvettä. Keitinvesi nappaa kastikkeen mukavasti pastaan kiinni. Jos jostakin syystä tuntuu liian löysältä, voit raastaa hiukan parmesaania kastikkeen sekaan. Se imaisee osaltaan kosteutta itseensä. Nauti pasta broilerinfileiden kanssa.




Tämä oli hurjan hyvää, mutta samalla kaukana italialaistyyppisestä pastasta. Rakastan pastoja, ja enimmäkseen teenkin juuri sen tyyppisiä pastoja, kuin mitä olen Italiassa tottunut syömään. Tästä pastasta puolestaan tuli mieleeni Amerikka, koska siellä minulle on tarjoiltu juuri tämäntyyppisiä makeantulisia ruokia. Tosin broilerit ovat siellä olleet tavalla tai toisella kuorrutettuja. Minulle nyt kuitenkin riitti ”kuorrutukseksi” pelkkä parmesaani, jota kukin sai pöydässä raastaa annoksensa päälle juuri sen verran kuin hyvältä tuntui.




Kun tämä ateria oli syöty, pääsin rauhassa taas tutustumaan instan ihmeelliseen maailmaan. Sehän onkin varsin vilkas maailma. Totesin, että täälläkö kaikki ovatkin. Tällä viikolla olen vain tehnyt niin pitkiä työpäiviä, että instan selailu on jäänyt vähemmälle. Enköhän kuitenkin ehdi sinnekin kurkata taas tässä illan mittaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti