torstai 11. heinäkuuta 2019

Koskenlaskijan kesäkurpitsa-porkkanasosekeitto


Jäikö kasviksia käyttämättä? Tee niistä ihanaa keittoa. Ja jos ei vihanneslaatikon pohjalla olekaan ylimääräisiä kasviksia, kannattaa tätä keittoa saadakseen vaikka hankkia tarvittavat raaka-aineet. Minulla nämä ainekset sattuivat olemaan jo Koskenlaskijaa vaille valmiina kylmäkaapissa. Tuo juuston puutekin oli pian korjattu, ja näin syntyi samettisen ihana ja maukas kasvissosekeitto. Toki tämän voi tehdä myös ilman juustoa, hyvää se on niinkin, ja ihan älyttömän kevyttä.




Kesäkurpitsa-porkkanasosekeitto

4:lle

valkosipuli-chilioliiviöljyä (toki muukin öljy käy)
1 pienehkö kesäkurpitsa
500 g porkkanoita
1 sipuli tai 4 pientä kesäsipulia (osa varsista koristesilpuksi)
2 valkosipulinkynttä
1 l vettä
1,5-2 kasvisannosfondia
mustapippuria
1 pkt (250 g) Koskenlaskijaa (perinteinen)
(vaaleaa Maizena-suurustetta, jos tarpeen)

Huuhtele kesäkurpitsa ja porkkanat. Tarvittaessa kuori porkkanat. Paloittele kasvikset ja silppua sipulit. Jos käytät kesäsipuleita, silppua ne varsineen, mutta säästä osa varsista keiton koristelua varten. Ei ole niin nöpösen nuukaa, minkä muotoiseksi paloittelet ja silppuat, soseeksi kaikki menee kuitenkin. Tosin kypsyminen on tasaisempaa, jos palat ovat suht tasakokoisia.

Kuumenna tilkka öljyä kattilassa, ja öljynähän toimii tietysti mikä vain öljy. Minä nyt vain halusin tällä öljyllä saada hieman lisäaromia keittoon.  Kuullota sipulit. Lisää kesäkurpitsat ja porkkanat ja kuullottele vielä muutama minuutti.




Kaada vesi joukkoon ja lisää fondit (ehkä viisainta lisätä ensin vaikka 1,5 fondia, ja lopussa maistelun jälkeen viimeinen puolikas, jos keitto vielä sitä kaipaa) ja mausta pippurilla. Anna kiehua hiljalleen kannen alla, kunnes kesäkurpitsat ja porkkanat ovat pehmeitä.




Lisää pilkottu Koskenlaskija-juusto vähän kerrallaan. Anna keiton kiehua, kunnes juusto on kokonaan sulanut.




Soseuta keitto. Soseutusta helpottaa, jos siivilöit osan liemestä väliaikaisesti toiseen astiaan. Soseuta kasvikset pienemmässä nestemäärässä yleiskoneessa, tai sauvasekoittimella suoraan kattilassa.




Lisää siivilöity liemi soseen joukkoon ja kiehauta. Jos keitto tuntuu liian löysältä, lisää vaaleaa Maizena-suurustetta pakkauksen ohjeen mukaisesti.



 
Mausta mustapippurilla, ja tarkista maku. Jos maku on hyvä, on keitto valmista syötäväksi. Muussa tapauksessa täydennä makua tarvittaessa fondilla tai suolalla. Minä en lisännyt suolaa missään vaiheessa, mutta käytin kokonaiset 2 annosfondia.




Tämän värinen samettinen keitto on toki kaunista jo sellaisenaankin, mutta hiukkasen paljaalta keitto minun silmääni sellaisenaan näytti. Niinpä lisäsin koristeeksi ja purutuntumaksi silputtua sipulinvartta, ja sitä samaa chilillä maustettua oliiviöljyä, missä kasvikset kuullotinkin. Pieni määrä makuöljyä antaa mukavaa vivahdetta, silmänruoasta puhumattakaan. Silmillämmehän me ihan ensimmäiseksi syömme. Jos ei sipulinvarsia ole käytettävissä, voi keiton koristella vaikka paahdetuilla kurpitsansiemenillä.




Keitto syntyi täysin lennosta, reseptiä minulla ei ollut, mutta eipä tuossa reseptissä toisaalta mitään kummallistakaan ole. Kirjasin sen nyt kuitenkin tänne ylös. Enemmän tai vähemmän tällä tavallahan kasvissosekeitot kaiketi yleensäkin syntyvät, oli käytettävä kasvis sitten mikä vain. Ja käytettävien kasvisten valinnassa rajana on ainoastaan tekijän mielikuvitus.


2 kommenttia:

  1. Herkulliselle näyttää ja vaikuttaa! 😋
    Kasvissosekeitot ovat meidänkin suosikkeja. Joka kerta tuppaa tulemaan maukasta, vaikka ohjeita ei ole täälläkään.. 🤣
    Mukavaa viikonloppua sinne! 🙋‍♀️☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena 😘 Kyllä tosiaan näitä keittoja mielellään syö. Sinulta olenkin saanut monta hyvää soppavinkkiä. Kiitos niistä 😍

      Poista