torstai 18. heinäkuuta 2019

Aura-nektariinisalaatti - pihvin kesäinen seuralainen


Vastahan se viikonloppu oli, ja kohta taas on viikonloppu. Jos jollakulla on tulevan viikonvaihteen menu vielä hakusessa, niin tässä olisi yksi mukava ja kesäisen oloinen salaatti grillatuilla nektariineilla. Se sopii oikeastaan minkä vaan grilliherkun kaveriksi. Minä tein tämän salaatin kunnon grillipihvien lisukkeeksi. Vaikka takana oli täysi kierros golfia, emme kaivanneet salaatin ja pihvin lisäksi mitään muuta. Se voi toki johtua myös siitä, että kierroksen aikana tuli taukokiskalla sorruttua kunnon pororyynäriin puolukkahillolla. Mutta kierroshan on pitkä, ja sen aikana energiaa kuluu.




Kotiin tullessamme otin ensitöikseni pihvit huoneenlämpöön, ja samalla jääkaapin ovenavauksella vilahti pihviviini sinne toviksi jäähtymään. Siinä kohtaa muistinkin, että en edellisenä iltana muistanutkaan tehdä maustevoita valmiiksi, vaikka niin aioin. Hetken harkitsin sen skippaamista kokonaan, kunnes keksin, että onhan meillä mikro. Pehmensin siis voin mikrossa sekoituskuntoon.

Valkosipuli-persiljavoi


50 g voita
2 hienonnettua valkosipulinkynttä (yksikin riittää, mutta halusin kunnolla valkosipulia)
kourallinen persiljaa pieneksi silputtuna
mustapippuria
(suolaa, riippuen voin suolaisuudesta)

Sekoita ainekset pehmeään voihin ja tee maustevoista tanko kelmun sisään. Pane pötkylä jääkaappiin tai pakastimeen jähmettymään. Minä laitoin sen ensin pakastimeen, ja siirsin sen vartin päästä jääkaappiin.



  


Tapanani on aina keräillä ja käsitellä kaikki raaka-aineet valmiiksi, ja sitten vasta rakennan salaatin. Tällä kertaa olin jo ottanut lempioliiviöljyni esille, kunnes muistin, että minähän sainkin joitakin päiviä aikaisemmin mielenkiintoisen tuotenäytteen Myssyfarmilta. Se oli pullollinen heidän kylmäpuristettua luomurypsiöljyään. Kehuivat sitä ihan maailman parhaaksi, ja mukana seurasi tieto, että tuote on voittanut vuonna 2015 Vuoden Luomutuote -palkinnon. Tässäpä olikin sopiva hetki testata, kuinka tuote toimii salaatille pirskoteltuna. No toimihan se, ja jopa aidosti pidin tuotteesta. Tässä öljyssä on kaunis keltainen väri. Maku puolestaan on puhdas, mutta aromikas, ja tämä öljy osaltaan sitoi sinihomejuuston suolaisuuden ja nektariinien makeuden sopusointuiseksi kokonaisuudeksi.







Aura-nektariinisalaatti


(2:lle pääruoaksi pihvin kanssa)

½ pussia friséesalaattia
1 puntti villirucolaa
kourallinen saksanpähkinöitä
1 Aura gold –juusto (125 g rasia)
2 kesäsipulin vartta
3 nektariinia
hyvää kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
puolikas sitruuna
loraus vaahterasiirappia
suolaa
mustapippuria

1.
Pese ja linkoa salaatti ja rucola. Levitä ne tarjoiluvadille.

2.
Rouhi saksanpähkinät veitsellä pienemmiksi ja ripottele ne salaattipedille.

3.
Paloittele tai murenna aurajuusto ja levitä muruset salaatille.

4.
Huuhtele ja silppua kesäsipulin varret. Ripottele ne valmiin salaatin päälle, mutta käsittele ennen sitä nektariinit.

5.
Pese ja halkaise nektariinit. Irrota kivi ja lohko nektariininpuolikkaat 2-4 osaan. Laita nektariinilohkot foliovuokaan, ja lorauta niille hieman oliivi- tai rypsiöljyä (käytin tässäkin tuota samaista rypsiöljyä) ja pyöräytä myös pienen pienet suolat ja pippurit pintaan. Suolan ja pippurin tarkoitus on tosiaankin vain korostaa nektariinin makeutta, joten niiden kanssa ei kannata liioitella. Grillaa nektariineja muutama minuutti, ja asettele ne muutoin jo valmiina odottavan salaatin päälle.

6.
Pirskottele valmiin salaatin pinnalle rypsiöljyä, sitruunan mehua ja vaahterasiirappia. Pyöräytä salaatille myös suolaa ja pippuria myllystä. Ja vielä se kesäsipulisilppu kruunuksi.




Sillä välin kun minä kuvasin salaattia, hoiti mies pihvien grillauksen. En ollut siis paikan päällä sitä operaatiota todistamassa, mutta neuvoin katsomaan ohjeen tästä aiemmasta blogipostauksestani. Siinä on muuten syntisen hyvien pihvien lisäksi myös tosi kivat kesä-valkosipuliperunat. En tiedä kurkkasiko mies tuota ohjetta, luulen että valmisti pihvit jo vanhasta muistista. Hyvin tehty joka tapauksessa.




Minulta pääsi nauru, kun nyt kurkkasin tuonne viimekesäiseen postaukseeni. Kuinka yksinkertaisia me olemmekaan. Ja tähän ei tarvitse vastata, se oli retorinen kysymys. Siellä linkin postauksessahan komeilee tasan sama viini, kuin minkä olimme tälläkin kertaa näitä pihvejä varten ostaneet. No, hyvälle tuo viini maistuu joka kerta. Sanoisin, että helppo mutta hyvä punaviini.






Maustevoinkin muistin ottaa jääkaapista, ja siitä leikatuista voinapeista suli pihveille ihanan valkosipulinen maustevoin maku. Tämä kokonaisuus oli vallan mukava. Se oli sopivasti täyttävä, mutta samalla kivasti keveä. Ateriasta jäi hyvä olo, ja niin jäi myös tuosta päivästä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti