Tein viikonloppuna sellaiset aura-valkosipuliperunat, että ne olivat ehkä
parhaat ikinä. Pari viikkoa siten silmiini osui K-koekeittiön testaama
gratinoitu viipaleperunalaatikko –ohje. Siinä oli ladottu pystyyn ohuita peruna-
ja päärynäviipaleita. Ihmettelin ohjeen raaka-aineyhdistelmää sekä nesteiden
puuttumista, peläten siitä tulevan kuivaa. Sittemmin näin Mansikkaheinän version tästä samaisesta ohjeesta, ja se näytti todella hyvältä. Näistä kahdesta
vinkistä inspiroituneena päädyin omaan versiooni tästä päärynän ja perunan
liitosta. Minulla halutti aivan hirmuisesti kermaisia aura-valkosipuliperunoita.
Niinpä lisäsin päärynäviipaleita perunoiden sekaan, yhä hiukkasen epäröiden.
Ihan turhaan epäilin, lopputulos oli napakymppi.
Aura-valkosipuliperunat päärynälisällä
(4:lle)
1 kg perunoita (nämä olivat sopivan jauhoisia Pirkka juhlaperunoita)
1 isohko päärynä
1 pkt (170 g) Aurajuustoa
1 kokonainen valkosipuli
suolaa
mustapippuria
5 dl kuohukermaa
Murustele Aurajuusto. Kuori valkosipulinkynnet ja litistä sekä silppua
ne veitsellä. Pese päärynä ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi. Kuori perunat,
ja viipaloi nekin ohuiksi viipaleiksi. Perunoiden viipalointi kannattaa jättää viimeiseksi,
eli hetkeen ennen vuokaan latomista. Viipaleet tummuvat nopeasti. Voitele vuoka
ja lado vuoan pohjalle perunaviipaleita. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää
valkosipulia ja auraa sekä päärynäviipaleita. Toista sama niin kauan kuin
aineksia riittää, ohut kerros kerrallaan. (Minä laitoin päärynät kahteen
välikerrokseen, ja päällimmäiseksi tuli pelkkää perunaa mausteineen.) Lisää
kerma, ja laita vuoka 200-asteiseen uuniin n. tunniksi.
Auraperunoiden lisäksi tarjosin broilerinfileitä, jotka kypsyivät
kätevästi perunoiden päällä. Otin broilerinfileet huoneenlämpöön samalla, kun
aloin valmistella muita aineksia. Broilerit olivat persilja-valkosipuli
–maustettuja, ja ne olivat aika kookkaita. (Yksi filee painoi liki 200 g. Nämä
olivat kahden fileen pakkauksissa, ja pakkauksen paino oli 390 g.) Lisäsin fileille
hieman suolaa ja pippuria, ja otin fileiden pintaan hieman väriä kuumalla
pannulla voissa paistaen. Kun auraperunat olivat olleet puoli tuntia uunissa,
lisäsin broilerit vuokaan päällimmäiseksi, ja jatkoin kypsentämistä noin puolen
tunnin verran.
Olipas mahtava yhdistelmä. Meheviä broilerinfileitä uskomattoman
hyvänmakuisten perunoiden kanssa. Päärynä ei erottunut liiaksi, vaan antoi
perunoille raikkautta ja pehmeyttä. Aura ja valkosipuli puolestaan antoivat
syvyyttä. Ja suola ja pippuri täsmensivät maun. Suolaa laitoin ensin liian
varovasti, koska ajattelin Aurajuuston antavan paljon suolaa. Niinhän se
varmaan antaakin, mutta tässäkin kävi sama juttu, kuin yleensäkin
valkosipuliperunoissa, suola yksinkertaisesti häviää jonnekin. Mutta suolaahan
on ihan helppo pyöräyttää myllystä valmiin annoksen päälle, jos sitä kaipaa lisää.
Liikasuolaisen pelastamiseksi onkin hyvät neuvot tarpeen. Eli parempi näin
päin.
Tämän makoisan aterian lisäkkeeksi söimme vielä kerran edelliseltä illalta jäänyttä savuporo-leipäjuustosalaattia. Se oli ihan
priimakunnossa edelleen. Olin säilönyt sen jääkaapissa laakeassa astiassaan, kelmulla
peitettynä.
Voin lämpimästi suositella tätä päärynän ja perunan liittoa. Se oli
kertakaikkisen maittavaa. Päärynän määräkin saattoi olla tässä aika lailla
optimi.
Oli varmasti erinomainen talviruoka. Täytyypä tehdä joskus. Mukavaa joulua!
VastaaPoistaEhdottomasti kokeilemisen arvoinen ruoka. Kiitos, ja oikein hyvää joulua myös sinulle ja läheisillesi! 🎄
Poista