tiistai 14. tammikuuta 2020

Veriappelsiinisalaatista virtaa ja vitamiineja


Ihanan makeat veriappelsiinit ovat taas täällä. Olen ostanut jo useamman pussillisen noita mehukkaita ja energisoivia hedelmiä, joihin tulee suorastaan himo. Veriappelsiinien sesonki on sen verran lyhyt (tammikuusta maaliskuun alkuun), että kyllä niitä nyt kannattaakin syödä niin paljon kuin vain vatsa vetää. Syön niitä aamu- ja iltapaloiksi halkaistuina, ja siitä lusikoiden. Toisinaan taas kuorin ja leikkaan ne terävällä veitsellä joko pyöreiksi viipaleiksi tai kalvottomiksi lohkoiksi ja herkuttelen niillä esim.  kreikkalaisen jogurtin ja hunajan kanssa. Aika monesti lisään veriappelsiineja salaatteihinkin.
Veriappelsiinisalaatti


4:lle

200 g lehtikaalia (kotimaista)
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
puolen sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
1 pss kotimaista babypinaattia
2 punasipulia
balsamicoa
hunajaa
5-6 veriappelsiinia
1 pkt fetaa
Pese lehtikaalit ja ravistele niistä enimmät vedet pois, ja taputtele talouspaperilla kuiviksi. Poista ruodit, ja revi lehtikaalit pienemmiksi. Silppua valkosipulit ja kuullota ne pannulla oliiviöljyssä miedolla lämmöllä. Valkosipulit palavat herkästi, ja sitähän emme halua. Lisää lehtikaalit ja paista, kunnes ovat sopivasti pehmentyneet. Mausta sitruunan mehulla sekä suolalla ja pippurilla. Levitä paistettu lehtikaali laakealle salaattivadille. Lisää myös huuhdellut ja lingotut babypinaatit. Sekoita nämä terveelliset vihreät keskenään.
Pese veriappelsiinit, vaikkei niitä kuorineen syödäkään. Hedelmien pinnoissa on aina yhtä sun toista, joita en halua siirtää käsissäni ruoan sekaan. Viillä päätykiekot pois kahdella eri viillolla. Aseta sitten veriappelsiini leikkuulaudalle pystyasentoon ja leikkaa kuori lastu kerrallaan ylhäältä alaspäin niin, että koko valkoinen osa irtoaa hedelmälihasta. Lastuihin jäävä pieni määrä hedelmälihaa on palkinto, jonka voit niistä imeskellä ja jyrsiä salaatin valmistumisen jälkeen. Ainakaan minä en voi pitää suutani erossa niistä. Siksikin on kiva, että myös hedelmänkuoret ovat puhtaita.
Aseta veriappelsiini taas kyljelleen ja leikkaa se kiekoiksi. Levitä kiekot vihreitten päälle.
Kuori ja viipaloi punasipulit renkaiksi. Kuullota sipulirenkaita pannulla oliiviöljyssä, ja kun ne ovat mukavasti pehmentyneet, lorauta sekaan balsamicoa ja hunajaa. Nämä jäävät minulta yleensä mittaamatta, mutta balsamicoa olen lorauttanut ehkä n. 2-3 rkl ja hunajaa 2-3 tl. Sekoita kunnes sipulit ovat imeneet balsamicon ja hunajan itseensä. Pyöräytykset suola- ja pippurimyllystä ovat myös paikallaan. Levitä maustuneet sipulit veriappelsiiniviipaleiden päälle.
Murustele feta ja levitä se koko komeuden päälle. Jos fetan alta ei meinaa erottaa muita salaatin aineksia, nostele lusikkaa ja haarukkaa apuna käyttäen salaattia varovasti pohjasta sen verran, että ainekset hiukan tasoittuvat ja salaatin päälle näkyy, mitä se sisältää.
Pienet sormisuolat ja pippurit viimeistelevät maut. Veriappelsiinit ovat niin mehukkaita, että salaatinkastiketta ei varsinaisesti tarvita.
Tämä raikas salaatti toimi meillä ihan pääruokana yhdessä pullukoitten broilerinfileiden kanssa. Perunoita tai muita lisukkeita emme kaivanneet, koska nyt teki mieli keventää. Ruokajuomana oli raikas kuplavesi, joka osaltaan antoi salaatin aineksille tilaa hivellä makuhermoja. Nälkä lähti, ja sen tilalle laskeutui hyvä olo.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti