lauantai 11. tammikuuta 2020

Lapin poronkäristys ja puikulamuusi


Muutaman kalaisan aterian (ja niiden postauksen) jälkeen oli jo aika tehdä kunnon liharuokaa. Kurkistus pakastimeen sinetöi ruokalajin, sieltä löytyneestä poron ulkopaistista tulisi hyvä poronkäristys. Teen poronkäristyksen yleensäkin aina paistista, koska se on helppo työstää, eikä siinä ole jänteitä. Poronkäristys on minun makuuni silloin, kun se on mureaa ja kaikilta osin syötävää. Tarvittavat raaka-aineet ovat hyvin yksinkertaiset, poronpaistin lisäksi tarvitaan vain voita, suolaa ja olutta, ja ehkä myös tilkka vettä. Poro on niin hieno raaka-aine, että sen makua ei kannata peittää. Etenkin poronkäristyksen täytyy maistua vahvasti porolta, ja nimenomaan Lapin perukoilla kasvaneelta stressittömältä porolta.




Poronkäristys


(tästä annoksesta riittää 3:lle)

n. 750 g poron paistia (tässä ulkopaistia)
voita
2 tl suolaa
2 pll (0,33 l) tummaa lagerolutta
1 dl vettä

Jos vuolet poronpaistin itse, ota se sulamaan n. 1,5 tuntia ennen kuin alat sitä työstämään. (Voit aivan hyvin käyttää myös valmiiksi siivutettua poronpaistilihaa.) Vuole terävällä veitsellä ohuita porosiivuja. Paistin on oltava kunnolla kohmeinen, jotta siitä saa ohuita lastuja.




Kuumenna pata ja sulata siinä kunnon nokare voita. Laita porosiivuja paistumaan vähän kerrallaan.




Kun edellinen satsi on sulanut ja ruskistunut, lisää uusia siivuja taas vähän kerrallaan.




Paistele näin, kunnes kaikki siivut ovat sulia ja ruskistuneita. Mausta suolalla. Oikea suolamäärä täsmentyy sitten haudutuksen aikana maistelemalla. Kaada porojen joukkoon pullollinen olutta, ja anna kiehua hiljaisella tulella kannen alla.




On mahdotonta kertoa tarkkaa kypsennysaikaa. Paistista tehty poronkäristys kypsyy kuitenkin yleisesti nopeasti. Myös paisteissa on eroja. Sisäpaistista tehty käristys on valmista jo lyhyen muhituksen jälkeen, tätä ulkopaistista tehtyä muhitin ensin tunnin. Sitten aloin valmistella ja keitellä perunoita muusia varten, ja annoin poropadan muhia koko tuon ajan, siihen välillä olutta lisäten. Tämä käristys hautui siis ehkä parin tunnin ajan, toki se olisi ollut valmista jo aiemminkin. Mitä pidempään käristys hautuu ja porisee, sen varmemmin lihasiivut hajoavat pienempiin osiin. Eli jos haluat säilyttää siivut kokonaisina, ota käristys tulelta heti kun liha on mureaa. Jos teet käristyksen muista ruhonosista kuin paistista, voi sitä olla tarpeen muhitella jopa 3-4 tuntia. Maistelemalla tiedät, milloin on parhaimmillaan.

Ja sittenhän on vielä se poromiesten käristys, joka valmistetaan ulkotulilla. Silloin vuollaan kohmeisesta lihasta ohuita siivuja suoraan tulen päällä olevalle pannulle. Kun pannu on tarpeeksi kuuma, on käristyskin valmis hetkessä. Ihan tulee vesi kielelle, kun ajattelen miten herkullista nuotiokäristys olisi.




Minä tarjoan poronkäristyksen aina puikulaperunoista tehdyn muusin kanssa. Puikulat ja poro, ne vain kuuluvat yhteen.

Puikulamuusi


(tästä annoksesta tulee useammallekin kuin kolmelle, jatkojalostin loput muuhun käyttöön)

reilu 1 kg puikulaperunoita
suolaa
75 g voita
2 dl maitoa

Keitä kuoritut perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Valuta keitinvesi pois melkein kokonaan, ei haittaa jos sitä jää hiukan (mutta ei paljon!) kattilan pohjalle. Veistele kunnon määrä voisiivuja kuumien perunoiden päälle ja pyöräytä myös suolaa perunoille. Muusi ei saa olla suolatonta.




Survo perunoita pienemmiksi. Minä muusaan puikulamuusin aina käsin, perunasurvimella. Puikulat suorastaan hajoavat itsekseen survimen tieltä, tässä ei siis vatkainta tarvita. Toki voit sitäkin käyttää, etenkin jos haluat hienostuneempaa, oikein sileää muusia. Minä pidän siitä, että muusi pysyy kasassa ja paikallaan senkin jälkeen, kun painan lautaselle muusin keskelle kolon käristystä varten.




Kuumenna maito ja lisää se jo hieman survottujen perunoiden joukkoon. Anna survimen heilua, kunnes muusin rakenne on makusi mukainen. Lisää maitoa, jos muusi tuntuu liian paksulta. Maistele myös, onko suolan määrä sopiva.




Poronkäristyksen lisukkeet ovat meillä aina samat, suolakurkkuja ja survottuja puolukoita, tai parilla ruokalusikallisella puolukoita rikastettua puolukkahilloa (kuten tässä). Poronkäristyksen ruokajuomaksi suosittelen vaaleaa lagerolutta. Myös alkoholiton olut käy hyvin. Viiniä en poronkäristyksen kanssa nauttisi.




Poronkäristys on muuten yksi niitä harvoja ruokia, jotka syömme pelkästään haarukkaa käyttäen. Tai no, veitsi on sen aikaa kuvioissa mukana, että sillä saa pilkottua kurkut, elleivät ne ole jo valmiiksi pieninä paloina tarjolla. Siitä eteenpäin haarukka reilusti oikeaan käteen (jos oikeakätinen), ja muusia käristyksineen ääntä kohti.




Ihan liian harvoin tulee tehtyä poronkäristystä, mutta aina se on yhtä hyvää. Yleensä teen ison satsin kerrallaan, se ei nimittäin mene miksikään pakastettunakaan. Tällä kertaa minulla oli käytettävissäni vain tällainen pienempi paistin pala, joka kyllä riitti meille kahdelle hyvin, jopa ihan santsaukseen asti. Tätä ei voi olla ottamatta lisää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti