torstai 30. tammikuuta 2020

Uunipotut chorizolla, siinäpä vasta makkaraperunat


Terveiset täältä Espanjan auringon alta. Edellisen viikon myrskyt kaikkosivat sopivasti yhtä aikaa tänne tulomme kanssa. Pääsimme siis saman tien viettämään ulkoilmaelämää. Ensimmäiset merelliset puutostilat tuli korjattua heti alkajaisiksi rantakadun taatuissa kalaravintoloissa. Sitten olikin vuorossa päivä, jolloin ei haluttanut poistua asunnolta mihinkään. Oli ihanaa vain olla pihalla ja lukea, ja antaa uunin huolehtia aterian valmistuksesta. Tällaiseen tarpeeseen sopivat uuniperunat mitä parhaiten.




Chorizo-uuniperunat


3:lle

3 suurta perunaa (jauhoinen laji)
oliiviöljyä
2 chorizomakkaraa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 pieni kesäkurpitsa
2 tl oreganoa
2 tl paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria
n. 15 kirsikkatomaattia
juustoraastetta (tässä sekoitus eri juustoja)
creme fraichea

Pese perunat hyvin ja pistele niihin haarukalla reikiä. Sipaise perunan pintaan oliiviöljyä. Laita perunat uuniin joko suolapedille tai leivinpaperin päälle. Jos haluat syödä perunan kuorineen, älä kääri sitä folioon. Vain ilman foliota paahdetun perunan kuoresta tulee uunissa ihanan rapea. Laita perunat n. 210 C -asteiseen uuniin 1-1,5 tunniksi ja tee sillä välin täyte.




Poista chorizomakkarasta kuoret ja kuutioi makkarat haluamasi muotoisiksi paloiksi. Täällä Espanjassa on aivan upea valikoima tuorechorizoja, mutta myös kestomakkara käy. Kuori ja suikaloi/silppua sipulit. Pese ja kuutioi kesäkurpitsa. Huuhtele kirsikkatomaatit ja halkaise ne.




Paista makkarapalat omassa rasvassaan liki kypsäksi ja lisää sipulit. Anna sipuleiden kuullottua ja lisää kesäkurpitsakuutiot. Jatka paistamista, kunnes makkara on kypsää ja kasvikset sopivasti pehmenneet. Mausta oreganolla ja paprikajauheella. Tarvittavan suolan määrä riippuu käytettävän makkaran suolaisuudesta, eli muista maistella! Suolaakin kuitenkin joka tapauksessa tarvitaan jo ihan kasvisten ja perunoiden takia. Viimeistele seos sopivalla määrällä pippuria. 




Kun perunat ovat kypsän oloisia, eli tuntuvat pehmenneen, halkaise perunat pituussuunnassaan. Älä kuitenkaan viillä perunanpuolikkaita irti toisistaan, vaan vain sen verran, että saat avattua perunan. Lusikoi täyte perunan sisään ja ripottele pinnalle juustoraastetta.




Laita pelti takaisi uuniin noin 15 minuutiksi, tai kunnes juusto on kauniisti gratinoitunut.




Siirrä perunat lautasille.




Tarjoile perunoiden kanssa creme fraichea. Kuutioin tarjolle myös raikasta tuorekurkkua ihan sellaisenaan.




Voi miten hyviä nämä olivat. Meitä oli vain kaksi, mutta paahdoin varalta kolmannenkin perunan. Siis sen varalta, jos jompikumpi perunoista olisikin sisältä huono. No hyviähän ne olivat kaikki, ja mählysimme sitten puoleksi vielä sen kolmannenkin perunan. Ilmeisesti nämä raikkaat kasvikset tekivät sen, että chorizo ei vallannut liiaksi makua. Sanoisinkin, että setti oli perfecto.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti