perjantai 1. marraskuuta 2019

Munaton Kotkot-makaronilaatikko


Reissusta on kotiuduttu ja arki on käynnistynyt kovin vauhdikkaasti. Kotona olen käynyt lähinnä vain kääntymässä ja nukkumassa, joten syömiset on tällä viikolla hoidettu aamupaloja lukuun ottamatta enimmäkseen reittien varrella. Eilen kuitenkin löytyi aikaa myös kokkailulle. Mieleni teki jotain oikein kodikasta, ja lämmintä, kuten jauhelihakastiketta tai makaronilaatikkoa. Espanjan rantakelien jälkeen tuntuu nimittäin aika vilpoiselta tämä arktinen sää. Tavallisin mieliteko etelänloman jälkeen onkin joku perinteinen jauheliharuoka. Alkuviikosta sain jo ensiapua tähän tarpeeseen lounasravintolan lihapullien muodossa. Niinpä päädyin tällä kertaa tekemään makaronilaatikkoa kanan jauhelihasta.




Aura-kana-makaronilaatikko

(munaton)

4-6:lle

1 pss (400 g) täysjyvämakaronia
1,5 l vettä
2 kanafondia

voita
400 g kanan jauhelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa
mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
2 tl curryjauhetta
2 paprikaa (tässä keltainen ja punainen)
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 pkt (170 g) Aura sinihomejuustoa

korppujauhoja
voilastuja
persiljaa

Kiehuta vesi, lisää fondit ja makaronit, ja keitä makaronit kanaliemessä melkein kypsiksi. (Vähennä pussin kyljessä olevasta keittoajasta pari minuuttia.) Valuta makaronit, mutta ei lavuaariin (!), vaan vaikka toiseen kattilaan. Keitinliemi tarvitaan myöhempää käyttöä varten. Kaada makaronit voidellun uunivuoan pohjalle.

Paista kanan jauheliha voissa kypsäksi, ja mausta se hyvin. Lisää silputtu sipuli ja kuutioidut paprikat ja anna paistua vielä sen aikaa, että kasvikset pehmenevät.




Lisää tomaattimurska seokseen, ja kiehauta. Tarkista vielä tässä kohtaa maku. Seoksen pitää jo nyt maistua hyvältä. Voit toki lisätä myös muita, itsellesi mieluisia mausteita. Maistelemalla se oikea makupaletti selviää. Itse halusin nyt perinteisiä makuja. Kaada seos makaronien joukkoon.




Murustele aurajuusto, ja lisää se seokseen. Sekoita kaikki ainekset hyvin keskenään.





Kaada makaronien keitosta jäänyt kanaliemi (sitä oli jäljellä n. 9 dl) seokseen mukaan ja sekoita vielä kerran.




Ripottele makaronilaatikon pinnalle korppujauhoja ja lisää muutama kunnon voinokare. Paista 200 C asteessa n. 45 minuuttia.




Tarjoile makaronilaatikko vaikkapa tomaattisalaatin kanssa. Myös ketsuppi on aina asiaankuuluva makaronilaatikon kumppani.




Hyvää oli, ja toisaalta myös sen verran ”mietoa”, että maistuu makunsa puolesta varmaan perheen pienimmillekin. Tosin paprikat voivat pikku kullanmuruille olla haastavia, mutta tätä ohjettahan voi muunnella ihan paikalla olevan seurakunnan mukaiseksi. Kanan jauheliha on sen verran miedompaa kuin naudan jauheliha, että pieni pekonilisäkin (saa myös broileriversiona) voisi olla aika hyvä idea, myös värin puolesta. Itse asiassa alun perin ajattelin pekonia tähän mukaan laittaakin, mutta unohdin ostaa sitä. Myös juustokuorrutus toimisi varmasti hyvin.

Tästä makaronilaatikosta tuli  moneen tarpeeseen. Ensin söimme sitä tuoreeltaan, ja sitten pakkasin sitä myös lounasboxeihin seuraavalle päivälle töihin mukaan otettavaksi. Loput laatikosta päätyi kerta-annoksina pakkaseen.




Näin palattiin taas kaikkien ihanien merellisten herkkujen jälkeen perinteisten kotiruokien äärelle. Puolensa kummassakin, ja nautitaan aina niistä, mitä milloinkin on saatavilla. Ilmeisesti kuitenkin alitajuntani yrittää kapinoida tätä talven keskelle paluuta vastaan. Olin kuulemma ensimmäisenä yönä paluumme jälkeen huutanut unissani neljä kertaa ”Apua!”. Itse en tuosta tiennyt mitään, mutta jos näin on käynyt, luulen sen johtuneen siitä järkytyksestä, kun kylmä hyppäsi heti lentokentän putkessa kävellessämme luihin ja ytimiin. Jo siellä putkessa soi päässäni Jukka Pojan laulu… ” mä oon täällä missä pakkanen paukkuu, ja viima vinkuu, se tulee nurkista sisään ja jäädyttää, mä kuinka tänne päädyinkään…” No tiedä häntä, mutta apua olin kuitenkin unissani huudellut. Mies oli ottanut minua olkapäästä kiinni ja kertonut rauhoittavasti, että ”apua on paikalla”. Olin sitten jatkanut unia rauhallisesti. Mutta eiköhän tähänkin ilmastoon taas totu.

PS.
Kurkkaa myös tämän linkin ohje, siellä on meidän kaikkien aikojen suosituin makaronilaatikkomme.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti