lauantai 9. marraskuuta 2019

Persimon ja granaattiomena kruunaavat salaatin


Viikko taas vilahti, ja yhtäkkiä olikin jo perjantai. Siinä kohti oli hyvä hiukan pysähtyä, ja tehdä tavanomaista nautinnollisempaa iltapalaa, joka on vähän kuin palkkio viikon ahkeroinnista. Olin kaupan hedelmäosastolla sesongin hedelmiä tutkaillessani saanut ahaa-elämyksen salaatista, johon laittaisin sekä persimonia että granaattiomenan siemeniä. Lisäksi tietysti hyvin maustettu salaattipeti ja etenkin persimonin makupariksi juustoa, tällä kertaa brietä. Toki sinihomejuusto tai vuohenjuustokin käyvät tähän salaattiin aivan yhtä hyvin, mutta halusin tällä kertaa sellaista juustoa, joka ei jyrää muita makuja yli. Brie on juuri sellainen. Sopivan neutraali, mutta oikeiden makuparien kanssa se pääsee loistamaan omassa ylhäisyydessään.




Granaattiomenan kanssa on vain monesti vähän kuin Kinder-yllätysmunien kanssa, et voi koskaan varmuudella tietää, mitä sisältä löytyy. Niinpä ostin kaiken varalta myös pussillisen pakastettuja granaattiomenan siemeniä. Niitä ei kylläkään tarvittu, koska valitsemani, juuri oikealla lailla kiiltelevän granaattiomenan siemenet olivat ihan täydellisen rubiininpunaisia ja mehukkaita.  Mutta nytpä on noita jumalten herkkuja jo valmiiksi pakasteessakin odottamassa sitä hetkeä, kun seuraavan kerran haluan niitä käyttää.




Persimon-granaattiomena-brie-salaatti


2:lle

1 pss jääsalaattia
1/3 tuorekurkkua
oliiviöljyä
vadelmavinegrettiä (tai sitruunamehua)
suolaa
mustapippuria

1 persimon
½ brietahkosta, eli n. 100 g
1 pkt (5 siivua) Parmankinkkua
granaattiomenan siemeniä
sormisuolaa

Pese ja linkoa salaatti. Revi salaatti kulhoon. Lisää pesty ja suikaloitu kurkun pätkä. Pirskottele joukkoon oliiviöljyä ja vinegrettiä (tai sitruunan mehua). Mausta suolalla ja mustapippurilla (tätä kevyesti). Sekoita hyvin, jotta salaatti maustuu kauttaaltaan. Levitä salaatti joko suoraan annoslautasille tai tarjoiluvadille.

Pese ja viipaloi persimon. Persimonia ei todellakaan tarvitse kuoria. Levitä persimonviipaleet, tai kuten tässä, viipaleenpuolikkaat salaattipedin päälle.




Viipaloi huoneenlämmössä levännyt brie keoksi salaatin keskelle. Taittele Parmankinkut salaatin reunalle. Ripottele pinnalle granaattiomenan siemeniä. Viimeistele sormisuolalla, joka antaa sopivan loppusilauksen.

Oli viittä vaille, etten laittanut salaattiin myös saksanpähkinöitä. Nekin olisivat sopineet tosi hyvin tähän. Minä innostuin kuitenkin laittamaan paljon granaattiomenan siemeniä. Ja kun niissä on paljon ihanaa hampailla ”poksauteltavaa”, ajattelin, että enpäs laitakaan niille kilpailijaa. Näihin kahteen laitoin ehkä 2/3 tämän granaattiomenan siemenistä. Loput lusikoimme suoraan superfoodina suihimme. Jos haluat laittaa salaattiin myös pähkinöitä, kannattaa siemeniä laittaa vähän vähemmän, ettei salaatin syöminen käy liian työlääksi. Vaikka joskus on kyllä ihanaa hitaasti, ja oikein hartaudella pureskella jotain noin herkullista.




Tuota salaattia syödessäni tuli vielä mieleen, että punasipulihilloke voisi olla myös hyvä lisä tähän salaattiin. Tai sitten ihan vain balsamicossa ja oliiviöljyssä makeutetut punasipulirenkaat voisivat myös toimia tässäkin yhteydessä. En ole tosin kokeillut, joten en ota tästä sanomastani vastuuta. Jos kokeilet, mielelläni kuulisin, oliko hyvä idea. Ja saatanpa kokeilla tuota vielä itsekin.



2 kommenttia:

  1. Pikkujoulukauden lähestyessä tämä herkullisen kuuloinen salaatti menee ehdottomasti kokeiluun! 😋
    Karamellisoidut saksanpähkinät kuulostaisivat omaan makuuni pienenä pureskelulisänä, niitähän voisi tuoda tarjolle erillisessä kipossa. Ottaa ken tahtoo!😊
    Mukavaa viikkoa sinne kauniiseen, talviseen maisemaan! ❄️⛄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Karamellisoidut saksanpähkinät kuulostavat ihan täydelliseltä lisältä, ja vaikkapa juuri tuolla lailla erillisestä kiposta tarjoiltuina. Granaattiomenan siemenet värittävät salaatin oikein sopivaksi pikkujoulukautta ajatellen. Ja joulupöytäänkin tämä käy, etenkin jouluun kuuluvien pähkinöiden kera. Täällä toden totta on talvinen maisema, lunta tuli koko eilisen päivän. Tänään on välillä taukoa lumisateesta, ja loppuviikon laulaakin taas lumilinko. Nauttikaahan te niistä kesäisistä maisemista ja jäättömistä kävelyteistä! 😊

      Poista