perjantai 31. toukokuuta 2019

Pätsy se mustikkapiirakan leipasi


Rasti seinään, leivoin eilen! Joku teistä on ehkä huomannut, että blogissani ei ole ollut kovinkaan montaa leipomusta. Jos joskus on ollutkin, on se todennäköisesti ollut tyttäreni tekemä. Ruoan tekeminen on yksi intohimoistani, mutta leipomiseen en tunne varsinaista paloa. Leivon toki silloin tällöin, harvakseltaan. Etenkin jos on hyvä syy. Tällä kertaa sellainen oli mökin sulatettavasta pakastimesta löytynyt mustikkarasia. Olin omin pikku kätösin kerännyt joka ikisen rasian mustikoista ihan siitä mökin pihalta. Niille piti siis keksiä arvoistansa käyttöä. Tiesin heti, että tulen tekemään meidän perheen suosituinta mustikkapiirakkaa. Tosin se voi olla myös ainoa resepti, minkä mukaan olen koskaan mustikkapiirakkaa leiponut, mutta joskus tärppää heti kerralla.




Olen bongannut tämän mustikkapiirakan ohjeen vuosia sitten paikallislehdestä. Reseptin on tehnyt Lappilaisen keittiön grand old man Tapio Sointu, joka on jo valitettavasti poistunut keskuudestamme. Minulla on ollut kuitenkin kunnia tavata hänet kerran Pyhätunturi 50 vuotta -juhlintojen yhteydessä. Hän oli tuolloin mukana suunnittelemassa ja valmistamassa Huttu-Uulan Pyhä 50 v -juhlamenua. Me puolestamme olimme siellä vain nautiskelemassa puhtaista, laadukkaista raaka-aineista ammattitaidolla tehdyistä juhlaruoista. Menu oli valmistettu 50 vuoden takaisia menetelmiä noudattaen. Mm. alkukeittona ollutta lihalientä oli keitetty pitkään ja hartaasti, ja sen kyllä maistoi siitä liemestä.

Tuosta liemikeitosta, ja muistakin aterian valmistukseen liittyvistä asioista saimme kuulla itseltään Tapio Soinnulta, joka kierteli pöydissä niistä kertoilemassa. Sepäs vasta olikin mielenkiintoista kuultavaa. Siinä samalla syntyi antoisaa keskustelua läsnäolijoita yhdistävästä rakkaasta aiheesta nimeltä ruoka. Samassa yhteydessä pääsin myös kiittämään tätä arvostamaani herrasmiestä juurikin tästä ihanasta mustikkapiirakan ohjeesta, joka on todellakin ollut meidän perheessä ihan klassikko.




Mustikka-tuorejuustopiirakka

(meillä tämä tunnetaan nimellä Soinnun Tapsan mustikkapiirakka)

Taikina:
100 g voita
3 rkl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
6 dl mustikoita
200 g tuorejuustoa (maustamatonta)
1-2 kananmunaa
1 dl kuohukermaa
0,5 dl sokeria
vaniljasokeria

1.
Sekoita rasva ja sokeri hyvin keskenään. (Tässä vaiheessa minä aina mietin, että pitääkö rasva sulattaa vai riittääkö, että se on pehmeä. Epätietoisuudessani olen valinnut keskitien, eli olen käyttänyt voin nopeasti mikrossa niin että se on kunnolla pehmeää, mutta ei vielä nestemäistä.) Lisää joukkoon kananmuna ja vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Anna taikinan levätä hetken ja levitä se piirakkavuokaan. (Tässä kohdassa olen myös aprikoinut, pitääkö vuoka voidella ja korppujauhottaa. Ainakin eilen tein niin.)

2.
Levitä taikinapohjalle mustikat.




3.
Sekoita juuston joukkoon munat, kerma, sokeri ja hieman vaniljasokeria. Lisää seos mustikoiden päälle.




4.
Paista piirakka 200 asteessa 30 minuuttia. Jäähdytä viileäksi ennen tarjoilua.




Täytteeksi soveltuvat myös puolukat ja kaarnikat, ja hillatkin, koska kastike suojaa niitä paistettaessa.




Tämä on sellainen piirakka, jota leivon mielelläni. Ja toisaalta, jos minä jotakin leivon, on se todennäköisesti juurikin tällä ohjeella tehty marjapiirakka. Ohje on tarpeeksi yksinkertainen tällaiselle harvakseltaan leipojalle. Tätä voisi kyllä leipoa useamminkin, niin hyvää tämä on. Voit toki tarjoilla piirakan myös vaniljakastikkeen kanssa, mutta sitä ilmankin tämä piirakka on ihanan mehevää ja maukasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti