maanantai 13. toukokuuta 2019

Hedelmäinen avokado-parsa-katkarapusalaatti


Viikonloppuna tuli taas herkuteltua oikein kunnolla. Perjantaina tuli muutamien merellisten aterioiden jälkeen sellainen tunne, että nyt on saatava oikein kunnon pihvit. Näin tapahtui. No lauantaina sitten haluttikin syödä kevyesti. Tein silloin salaatintapaisen muutamista lempiraaka-aineistani. Avokadoa, parsaa ja ikisuosikkini, eli Pil Pil -makumaailman mukaisia katkarapuja täydennettynä parmesaanilla ja päärynöillä. Napakymppi!



Avokado-parsa-katkarapusalaatti 2:lle

(ainekset tekojärjestyksessä lueteltuina)

1 puntti miniparsoja (ohuita)
oliiviöljyä
sitruunan mehua
suolaa
mustapippuria
parmesaania

oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä
½ kahvilusikallista tulista (picante) paprikajauhetta (tai cayennea)
1 pss jättikatkarapuja

2 avokadoa
sitruunan mehua
myllysuolaa ja -pippuria

1 päärynä

Viimeistelyyn:
oliiviöljyä
sitruunan mehua
parsalastuja







Huuhtele parsat ja napsauta tyvestä palaset pois. Miniparsoja ei tarvitse kuoria. Levitä parsat uunipellille leivinpaperin päälle ja mausta ne oliiviöljyllä, sitruunan mehulla, suolalla ja pippurilla. Pyörittele parsoja hiukan, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Raasta parsojen päälle kunnon kerros parmesaania. Paista parsoja 210 C -asteisessa uunissa 10 minuutin ajan.




Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Kuumenna pannu ja lorauta siihen oliiviöljyä. Kun öljykin on kuuma, lisää picante paprikajauhe (chili- tai cayennejauhe käyvät myös) ja sulatetut, talouspaperilla kuivaksi taputellut katkaravut. Tiristä pari minuuttia.






Halkaise avokadot ja poista kivi. Irrota avokadon hedelmäliha kuorestaan vaikkapa ruokalusikalla. Purista avokadoille sitruunan mehua, ja paloittele puolikkaat. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kuori tai ainakin pese hyvin päärynä, poista siemenkota ja lohko päärynä palasiksi.

Kasaa ainekset tarjoiluvadille. Voit halutessasi viimeistellä koko setin pirskottamalla sinne tänne hiukkasen oliiviöljyä ja sitruunan mehua. Höylää lopuksi parmesaanilastuja salaatin päälle. Valmista on.




Ajattelin ensin keittää myös pari kananmunaa mukaan tähän salaattiin, mutta vaihdoin lennosta suunnitelmaa. Varmasti nekin tähän hyvin kävisivät, mutta tällä kertaa halusin mahdollisimman kevyenoloisen lopputuloksen, toki mausta tinkimättä. Itse asiassa tässä salaatissa oli niin hienoja ja herkkiä makuvivahteita, että oli ihanaa nauttia niistä ihan sellaisenaan.

Salaatin kanssa söimme muutaman patonkisiivun. Jääkaapissa oli vielä paikallista valmista alliolia (aiolia), ja se oli mukava lisä patongille.




Ruokajuomana meillä oli Albariño-rypäleestä valmistettua valkoviiniä. Se on minun ehdoton lempivalkkarini täällä Espanjassa, vaikkakin se tulee luoteis-Espanjasta, eli ihan toiselta puolelta maata. Albariño on kerrassaan ihanan raikasta.




Tämä oli juuri sellainen ateria, jolle oli tuossa kohtaa tilaus. Salaatti maistui ihanalta, vei nälän, mutta toisaalta myös jätti mukavan kevyen olon. Mikäpäs kuumaan kesäpäivään sen paremmin olisi sopinutkaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti