sunnuntai 15. tammikuuta 2023

Chili con carne

Tein pitkästä aikaa Chili con carnea. Mietin, että onkohan edellisestä valmistuskerrasta kulunut todella niin kauan aikaa, että olisin tehnyt sitä viimeksi aikana ennen blogia. Se lienee ainoa syy, miksi tämä mahtavan mehevän makuisen pataruoan ohje puuttuu vielä blogistani. Nyt siihen tulee korjaus.

 


 

Chili con carne

4-6:lle

 

400 g naudan jauhelihaa

suolaa

mustapippuria

vähän öljyä tai voita jauhelihan paistamiseen

1 iso sipuli

3 valkosipulin kynttä

1 paprika

1 reilu tl juustokuminaa

½ tl picantea (tulista) paprikajauhetta

1 tlk (70 g) tomaattipyreetä

2 tlk chilillä maustettua tomaattimurskaa (à 390 g)  +

loraus vettä (n. 1 dl) tölkkien huuhteluun

1 naudanliha-annosfondi

2 rkl balsamicoa

2 tlk (à 380 g) papuja (tässä 1 tlk mustapapuja ja 1 tlk papusekoitusta)

1 pieni tlk (150 g) maissia

1 ruukku korianteria

 

Tarjoiluun:

pieniä tortillalättyjä

tortillasipsejä

korianterin lehtiä

1 viipaloitu punainen chili

jalapenoviipaleita

crème fraîchea

 

Chili con carnen raaka-aineet.

 

Kuumenna pata, ja ruskista siinä jauheliha. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää sekaan silputtu sipuli ja jatka paistamista. Lisää myös kuutioitu paprika, silputut valkosipulinkynnet sekä juustokumina ja paprikajauhe. (Tämä tulinen paprikajauhe on tuotu Espanjasta. Myös chilijauhe käy.) Anna ainesten muhia vielä parin minuutin ajan.

Lisää pataan tomaattipyree sekä tomaattimurskat. Hulauta vesitilkalla purkinpohjalle jääneet tomaattimurskat pataan mukaan. Heitä pataan fondi sekä lorauta sekaan vielä balsamicoakin. Anna hautua kannen alla noin 10 minuuttia, välillä sekoitellen.

Valuta ja huuhtele pavut kylmällä vedellä, ja lisää ne sitten pataan. Lisää myös valutetut maissit. Jatka hauduttamista, kunnes olet käsitellyt myös korianterin. Irrota siitä lehdet tarjoilua varten erilleen, ja silppua varret. Lisää varsisilppu pataan. Tarkista maku, ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile riisin, tai vaikka kuten minä tällä kertaa, tortillojen/tortillasipsien kanssa. (Lämmitä tortillat pakkauksen ohjeen mukaan.) Kata pöytään kippoihin korianterin lehtiä, chilirenkaita, jalapenoviipaleita ja crème fraîchea, joilla kukin voi säädellä niin makua kuin tulisuuttakin.

 


 


 

Olen yleensä tarjoillut Chili con carnen riisin kera, jolloin annos on syöty normaalisti haarukkaa ja veistä käyttäen. Tällä kertaa nautimme aterian fingerfoodina, täytettä ja lisukkeita tortillan väliin lusikoiden, ja vaihtelevalla menestyksellä tortillan täytteensä ympärille taitellen. Varaa reilusti servettejä!

 


 

Vinkkinä sanon, että täytteen tortillalle lusikoituasi taita yksi reuna tortillasta täytteen päälle pohjaksi, ja taittele sitten kummaltakin sivulta reunat pohjataitoksen ja täytteen päälle. Haukkaile avonaisesta päästä. Näin täytteet pysyvät tortillan sisällä, eivätkä tursua sormien välistä rinnuksille. Varsin hauskaa näpertelyä.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti