sunnuntai 22. elokuuta 2021

Savustettu kukkakaali

 

Jos aamun ensimmäinen kirkas ajatus on savustettu kukkakaali, niin sitä on syytä kokeilla. Näin kävi eilen. Onneksi olin sattunut tilaamaan ruokaostosten mukana kotimaisen kukkakaalin vailla tarkkaa ajatusta, mitä siitä valmistaisin. Tarkoitus oli savustaa kirjolohta. Siinä olisi sopiva sauma kokeilla myös kukkakaalin savustamista. Aiemmin olen savustanut kasviksia vain lähinnä lohivartaiden annospalojen välissä.

 



 

Savustettu kukkakaali

 

1 pienehkö kukkakaali

 

½ dl oliiviöljyä

2 rkl sitruunanmehua

1 rkl tomaattipyreetä

2 tl dijonsinappia (tässä hunajaversio)

1 tl savupaprikajauhetta

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl kurkumaa

suolaa

mustapippuria

 

Huuhtele kukkakaali (taputtele talouspaperilla kuivaksi), ja irrota siitä nuput reiluina paloina.

Sekoita kaikki loput aineet kulhossa hyvin sekaisin. Suolan ja pippurin määrä on aina vähän arvailun varassa, mutta minä pyöräytin tässä kohtaa kummastakin myllystä 4-5 kertaa. Laita myös kukkakaalinnuput kulhoon, ja pyörittele varovasti niin, että maustetahnaa on tasaisesti kaikilla kukkakaalinnupuilla. Anna makujen imeytyä jääkaapissa ainakin puoli tuntia, mutta mieluiten vaikka kaksikin tuntia. Asettele sitten maustetut nuput folion päälle tai savustimeen sopivalle alumiinivuoalle.

 


 

Meillä on Opan kaksitasoinen sähkösavustin. Savustimmekin nämä kukkakaalit yhtä aikaa kirjolohen kanssa, kahdella eri tasolla. Purupellille meni tasainen kerros leppähaketta sekä kaksi palaa sokeria. 600-grammainen (suolalla ja pippurilla maustettu) kirjolohifilee oli savustimessa 30 minuuttia. Kukkakaalit menivät savustimeen 10 minuutin kohdalla, ollen savustimessa 20 minuuttia. Pidän siitä, että kukkakaalissa on vielä hieman purutuntumaa, ja näissä se tuntuma oli juuri makuni mukainen. Jos sinä haluat nauttia kukkakaalisi täysin pehmeänä, pidennä savustusaikaa.

 


 

Kippasin savustetut kukkakaalit salaatinlehdillä vuorattuun syvään lautaseen. Sillä lailla ne saivat mukavaa värikontrastia. Silmillähän sitä ensin syödään! (Salaatinlehdet olin pyöräyttänyt ensin kulhossa, jossa oli oliiviöljyä, sitruunanmehua, sormisuolaa ja vähän mustapippuria.) Nappasin yhden nupun suuhuni, ja huomasin kukkakaalin kaipaavan vielä aavistuksen verran viimeistelevää sormisuolaa. Sittenpä se olikin täydellistä. Muista siis maistella!

 


 

Savustetun kirjolohen ja kukkakaalin lisäksi meillä oli ihania pikkuruisia siiklejä, ja uusille perunoille erittäin hyvin sopivaa aiolia. Myös sitruunalohko on hyvä lisä kalaa sisältävällä lautasella.

 


 

Olipas hyvä setti. Nyt kyllä kannattaa syödä kukkakaalia, kun kotimaistakin kukkakaalia on hyvin saatavilla. Tämän linkin takaa löydät muitakin kivoja kukkakaaliherkkujani. Kannattaa kokeilla!

 

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti