sunnuntai 1. elokuuta 2021

Ihanasti kiihkeä Penne Arrabbiata

 

Katsoin sanakirjasta mitä tarkoittaa arrabbiata. Sen käännöksiä ovat mm. raivokas, raivoisa ja kiihkeä. No oli siellä käännösten joukossa myös raivotautinen ja vesikauhuinenkin, mutta niillä sanoilla en oikein luonnehtisi tätä pastaa. Noista vaihtoehdoista minun korvaani parhaalta kuulostaa kiihkeä. Se voi tarkoittaa myös tulista, ja sitähän tämä arrabbiata-pasta on. Tulisuus on kylläkin suhteellinen käsite. Yhdelle tulinen voi olla toiselle mieto. Itse pidän sellaisesta, jossa on kyllä mukavasti potkua, mutta tulisuus ei peitä ihania aromeja. Olenkin siis trimmannut tämän postauksen reseptin sen mukaan, kuinka kiihkeästä arrabbiatasta minä pidän.

 


 

Penne Arrabbiata

4-6:lle

 

500 g pennepastaa

2 rkl oliiviöljyä

1 iso sipuli

3 valkosipulinkynttä

1,5 tuoretta punaista chiliä

2 tlk tomaattimurskaa (tai kuorittuja tomaatteja)

2 rkl punaviinietikkaa

2 tl oreganoa

½ - 1 tl chilihiutaleita

suolaa maun mukaan

mustapippuria

ripaus sokeria

100 g raastettua parmesaania (½ kastikkeen sekaan ja ½ annosten viimeistelyyn)

pari kourallista silputtua persiljaa

pari kourallista tuoreita basilikanlehtiä

 


 

1.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, mieluiten al denteksi. Keitinveden tulee olla reilusti suolattu. Valuta pasta, mutta älä missään nimessä huuhtele sitä. Säästä mukillinen keitinvettä. (Pastan keitinvesi sisältää suolaa ja tärkkelystä, joten se on tosi hyvä lisä kastikkeeseen. Sen avulla voidaan kastikkeen lajista riippuen joko ohentaa tai saostaa kastiketta. Jos taas sekoitat pastaan kastikkeen sijaan esim. vain parmesaania ja pippuria, sitoo keitinvesi nekin täydellisesti pastan pintaan, ja lopputulos on ihan luxusta. Kannattaa kokeilla, ihan vaikka lusikallinen kerrallaan kastikkeeseen sekoitetun pastan sekaan kuumalla levyllä kiehuttaen.)

2.

Hienonna kuorittu sipuli ja valkosipulinkynnet. Huuhtele ja silppua chilit, joista on poistettu välikalvot ja siemenet. Kuumenna öljy kastikepannussa. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua öljyssä pari minuuttia. Lisää chilisilppu, ja jatka kuullotusta hetken verran.

3.

Kaada sekaan tomaattimurska tai kuoritut tomaatit. (Minulla sattui olemaan tölkki kumpaakin, joten tähän tuli sekä murskaa että kuorittuja tomaatteja.) Jos käytät kuorittuja tomaatteja, hajota tomaatit pannussa puukapustalla pienemmiksi. Lisää punaviinietikka ja mausteet. Chilihiutaleita kannattaa laittaa ensin vaikka ½ tl, ja vasta maistelun jälkeen tarvittaessa lisää. Hauduta kannen alla 15-20 minuuttia. Tarkista maku, ja sekoita kastikkeeseen puolet karkealla terällä raastetusta parmesaanista.

4.

Lisää valutettu pasta ja silputtu persilja kastikkeen joukkoon kastikepannun ollessa yhä kuumalla levyllä, ja sekoita. Lusikoi sekaan keitinvettä samalla pastaa sekoitellen, kunnes pastan ja kastikkeen liitto tuntuu hyvältä. Viimeistele annokset raastetulla parmesaanilla ja tuoreilla basilikan lehdillä.

 


 

Että voi jokin näin yksinkertainen olla niin hyvää! Tässä pasta arrabbiatassa on todellakin aromit kohdillaan, ja se maistuu niin kasvis- kuin sekasyöjillekin.

 


 

Muistutan nyt kuitenkin vielä, että chiliä on paljon helpompi lisätä annokseen (esim. hiutaleina), kuin ottaa sitä pois. Chilihiutaleita voi nimittäin heitellä sekaan vielä siinäkin vaiheessa, jos loppumaistelussa kaipaat lisää potkua. Minulle tähän reseptiin kirjaamani määrä on juuri hyvä. Sanoisin jopa, että ihanasti kiihkeä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti