maanantai 5. lokakuuta 2020

Kuhaa ja punajuurta mielettömän ihanalla tavalla

 

No nyt oli niin ihanaa sunnuntairuokaa, että voihan veljekset sentään. Tämän setin valmistusta johdatteli intuitio, johon päätin luottaa täysin. Ei siitä voi huonoakaan tulla, ajattelin. No eipä todellakaan tullut, vaan intuition seuraamisesta syntyi niin upea setti, että olin siihen ihan supertyytyväinen. Niin oli mieskin, ainakin päätellen siitä miten hän syönnin lomassa kuvaili tätä annosta: ”Tää on kyllä aivan niinku jossain huippuravintolassa. Tai no, niinhän meillä on kaikki.” Kauniisti sanottu, mutta ei se nyt aina ihan noinkaan ole. Tällä kertaa kuitenkin kävi niin, että hyvää yritin, mutta priimaa todellakin pukkasi.

 


 

Kirjaan nyt muistin aikana blogiin ylös, kuinka tämä ihana setti valmistui. Aivan ensimmäiseksi tein dipit makuuntumaan. Ja hyvät dipit olivatkin.

 

Sitruunapestomajoneesia 2:lle

 

3 kukkuraa rkl Hellmann’s majoneesia

1 rkl Pirkka sitruunapestoa

puristus sitruunasta

3 rkl tillisilppua

 

Sekoita ainekset keskenään, ja anna dipin makuuntua jääkaapissa mielellään tunnin verran.

 


 

Paahdettuja punajuuria, porkkanoita ja fetaa

2-4:lle (riippuen siitä, mitä muuta on tarjolla)

 

4 punajuurta

2 porkkanaa

½ sitruunan mehu

oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

suolaa

mustapippuria

kuivattua timjamia

½ pkt (100 g) fetaa

kotimaista babypinaattia

paahdettuja pinjansiemeniä

basilikaa

 

Kuori ja kuutioi punajuuret ja porkkanat. Punajuurien käsittelyssä kannattaa käyttää keittiökäsineitä ja suojata leikkuualusta leivinpaperilla. Levitä kuutiot uunivuokaan. Purista kasviksille sitruunan mehua, ja lorauta niille myös muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä. Lisää hunaja ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Sekoita hyvin, ja laita vuoka 200 C asteiseen uuniin 50-60 minuutiksi. Kypsymisaika vaihtelee sen mukaan, minkä kokoisia kuutiot ovat. Pienemmät kypsyvät nopeammin, ja isommat hitaammin. (Muista että punajuuri pitää kypsentää kunnolla! Muuten se saattaa aiheuttaa masuvaivoja.)

 


 

30 minuutin kohdalla sekoita kasviksia ja murustele feta joukkoon. Laita vuoka takaisin uuniin 20-30 minuutiksi.

 


 

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla. Ole varuillasi, etteivät ne pääse palamaan. Se tapahtuu heti kun käännät hetkeksi huomiosi niistä muualle.

 


 

Sekoita kypsän punajuurivuoallisen joukkoon makusi mukainen määrä babypinaattia. Kun kalatkin pääsevät lautaselle, koristele annokset paahdetuilla pinjansiemenillä ja basilikasilpulla.

 


 

Näiden uunikasvisten on tarkoitus valmistua yhtä aikaa kuhan kanssa, joten paistoin kalat kasvisten ollessa viimeisiä minuuttejaan uunissa.

 

Paistettua kuhaa 2:lle

 

2 kuhafileetä (yht. 300 g)

hienoa merisuolaa

1 kananmuna

2 dl pankojauhoja

mustapippuria

voita paistamiseen

 

Poista kuhafileistä ruotorivi tekemällä terävällä veitsellä ns. v-leikkaus. Googlesta löydät yksityiskohtaiset ohjeet tähän hommaan. Ja voihan myös olla, että käyttämäsi fileet ovat jo valmiiksi ruodottomia, kuten nämäkin olivat. Mausta fileet suolalla.

Riko ja vatkaa kananmuna lautaselle. Laita toiselle lautaselle pankojauhoja, ja pyöräytä niille hieman mustapippuria. Käytä kuhafileet ensin kumminkin puolin kananmunassa ja sitten kumminkin puolin pankojauhoissa.

 


 

Paista kuorrutettuja kuhafileitä keskilämpöisellä pannulla voissa. Näille fileille oli 3 minuuttia/puoli hyvä paistoaika. Pankojauhot aikaansaavat kuhalle kauniin paistovärin, kuin myös mukavan rapsakan pinnan.

 


 

Tässä vaiheessa pitäisi siis kasvislisäkkeenkin olla jo valmis, joten vuoka pois uunista ja annosten tekoon.

 


 

Laita kasvikset lautaselle annoksen perustaksi, ja asettele kuhafileet kasvisten päälle. Lisää lautaselle dipit ja sitruunalohkot.

 


 

Sitruunoihin liittyy ainoa asia, mikä jäi minua kaivelemaan. Olin aikonut laittaa sitruunat tarjolle tällä lailla kauniiksi paahdettuina, mutta unohdin…

 


 

Saivat siis mennä annokseen ihan naturellina, ja hyvä niinkin. Mutta jos oikein hifistellä haluaisi, niin kyllähän nuo paahdetut sitruunat olisivat upea loppusilaus annoksille. No, seuraavalla kerralla sitten.

 


 

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan tätä mieletöntä settiä, joka hullaannutti täysin ainakin meidät. Ruokajuomana nautimme pyhäpäivän kunniaksi lasilliset Rieslingiä, joka sopikin tälle kokonaisuudelle kuin nenä päähän.

 

 

2 kommenttia:

  1. Tuo annos näyttääkin aivan täydelliseltä! Nam <3
    Taidan tietää millaisella annoksella yllätän mieheni ens viikolla kun hän juhlii synttäreitä... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne :) Aika lailla täydellinen se kyllä olikin, vaikka itse sanonkin. Kerrankin meni kaikki nappiin. Paitsi ne sitruunat unohtui paahtaa ;) Mukavia juhlia teille!

      Poista