perjantai 28. helmikuuta 2020

Muistoja herättävä uunisei katkarapuhunnulla


Jännä juttu, miten jotkut ruoat jäävät välillä unholaan. Sellainen on esimerkiksi sei, josta en ole vuosikausiin valmistanut ruokaa. Jostakin syystä se sei eli seiti sitten toissa viikolla hyppäsi mieleeni. Ja niinhän siinä kävi, että ajatus ei jättänyt rauhaan, ennen kuin sitä valmistin. Edellisestä kerrasta on niin monta vuotta, että en edes yritä laskea niitä vuosia. Varmaankin se oli niitä aikoja, kun lapsemme olivat vielä lapsia ja valmistin joka päivä lämpimän ruoan myös töiden jälkeen. Seitihän on juuri omiaan kotikeittiön arkeen. Sen valmistaminen ei edellytä edes kaupassa käyntiä, edellyttäen että seipaketti löytyy valmiina kotipakastimesta. Vaivattomimmin sei valmistuu uunissa.
Koska edellisestä kerrasta oli jo vierähtänyt vuosikausia, piti minun hieman googlailla ideoita siitä, kuinka se pienen kantikkaan pahvikotelon sisus muunnetaan herkulliseksi ruoaksi. Kiinnostavin vinkki löytyi tästä linkistä. Lisäsin siihen vielä pari raaka-ainetta, ja tässä on lopputulos.

Uuniseiti katkarapuhunnulla


400 g pakasteseitiä
½ sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
2 tomaattia
puolet suuresta purjosta
2 dl ruokakermaa 15 %
2 tl currya jauheena
1 pss (180 g) isoja pakastekatkarapuja
tilliä

225 C 30-40 min

Asettele jäiset tai kohmeiset palat voideltuun uunivuokaan. (Voi tosin olla, että seipakettia kannattaa pitää ensin yön yli jääkaapissa, jotta palat irtoavat helposti toisistaan. Tutki siis pakkausseloste, ja toimi sen mukaan.)


Tällaiset ihanat sitruspusertimet löytyivät espanjalaisesta viinikaupasta.


Purista kalalle sitruunanmehua ja mausta suolalla ja pippurilla. Viipaloi tomaatit ja levitä ne kalapalojen päälle.
Huuhtele ja silppua purjo ja levitä purjosilppu tomaattien ja kalojen päälle.
Sekoita curry kerman sekaan, ja kaada seos kalapalojen päälle. Laita vuoka uuniin n. 20 minuutiksi.
Ota vuoka uunista ja lisää jäiset katkaravut. Laita vuoka takaisin uuniin 10-20 minuutiksi. Aika riippuu siitä, aloititko ruoan teon sulaneesta vai jäisestä seistä.
Kun kala on kypsää, vaan ei vielä kuivunutta (tarkkaile kypsymistä), ota vuoka uunista ja koristele ruoka tillisilpulla.
Tälle uuniseille sopii seuraksi niin riisi, perunat kuin kasviksetkin. Minä tarjosin tämän ruoan ihan keitinperunoiden kanssa. Kokonaisuus maistui oikein kotoisalta ja muistoja herättävältä. Lapsuudenkodissani seitä tehtiin aika usein. Se oli sitä aikaa se, mutta hyvin maistui uunisei nytkin.
Jos tarjolla on lisäksi esim. salaattia ja leipää, riittää tästä määrästä 4:lle. Ilman lisukkeita sanoisin annoskoon olevan sopiva 3:lle. Enpä laskenut, paljonko yhdelle annokselle tuli hintaa. Veikkaan kuitenkin, että kyseessä on hyvä ja varsin edullinen kotiruoka. Tokikaan pakastesei ei koskaan korvaa tuoretta kalaa, mutta tilauksensa kummallekin.

Uskoakseni tämä ohje toimisi hyvin tuoreenkin kalan, esim. turskan kanssa. Hienostunutta siikaa en kuitenkaan hukuttaisi näiden makujen alle. Sen maku tulee parhaiten esiin lempeästi maustettuna. Mutta se onkin jo toinen juttu se.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti