torstai 20. helmikuuta 2020

Keventäjän porkkana-ruusukaalikeitto


Viime aikoina on tullut herkuteltua enemmän kuin pitäisi. Nyt tässä kohtaa tulikin tarve viheltää peli poikki ja ottaa pieni kurinpalautus. Näin etenkin sen takia, koska Espanjasta palattuamme liikunta tuntuu pysähtyneen kuin seinään. Liukkaat ja/tai sohjoiset kävelyreitit eivät houkuta. Toisaalta ilmastonvaihdos teki tälläkin kertaa sellaisen tempun, että hengitystiet ovat olleet kovilla sitten Suomeen paluun, josta syystä on crosstrainerkin saanut pölyttyä rauhassa. Liikkumaan pääsen taas vasta kun henki kulkee kunnolla, eikä vain pihisemällä. No onhan tuossa ollut jo tarpeeksi tekosyitä liikkumattomuudelle. Mutta jos ei liiku, niin sitten on syytä tarkistaa myös ruokatapojaan. Eilen innostuin säveltämään tällaisen kurinpalautuskeiton, joka on paitsi tosi kevyttä, myös yllättävän hyvää ja täyttävää.
Porkkana-ruusukaalikeitto


2 annosta

loraus oliiviöljyä
10 cm pala purjoa
2 suurta porkkanaa
200 g ruusukaalia (tässä pakastettuja, joiden annoin ensin hieman sulaa)
1 valkosipulinkynsi
6 dl vettä
1 kasvisannosfondi
3 rkl tomaattipyreetä
mustapippuria
persiljaa

Leikkaa purjon varresta 10 cm pala ja ota tarvittaessa (jos epäsiisti) päällimmäinen kerros pois. Halkaise purjo ja huuhtele puolikkaat hyvin kylmävesihanan alla. Raottele huuhtelun aikana purjon kerroksia toisistaan, jotta väleissä mahdollisesti olevat hiekat lähtevät pois. Taputtele purjonpuolikkaat kuivaksi talouspaperilla, ja silppua haluamasi kokoiseksi silpuksi.

Kuori ja silppua valkosipulinkynsi. Kuori ja raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Halkaise ruusukaalit pituussuunnassaan 2-4 osaan, siis siten, että kuhunkin palaseen jää hivenen kantaa. Silppua persilja (minulla oli puntissa jäljellä noin 1 dl verran).
Laita pinnoitettu keittokattila tulelle ja kuumenna öljy. Kuullota pala purjoa. Lisää porkkanaraaste ja ruusukaalit ja jatka kuullotusta. Lisää valkosipuli viimeiseksi, ettei se ehdi palaa. Kuullota vielä hetki.
Lisää vesi, fondi ja tomaattipyree ja keitä 5-10 minuuttia. Mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja suolan määrä. Lisää persiljasilppu.
Keiton tuoksu lupasi paljon, ja se lupaus tuli myös täytetyksi. Yllättävän hyvää keittoa syntyy näinkin yksinkertaisista ja kevyistä raaka-aineista. Luulen tomaattipyreen olleen yksi ratkaiseva tekijä, joka antoi keiton makuun sopivasti syvyyttä. Tarjosin keiton lisäksi avokado-juuressämpylöitä.
Kylläpä sitä nyt syötiin niin terveellisesti, niin terveellisesti. Tästä keitosta jäi hyvä mieli ja sopivasti kylläinen olo.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti