sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Hyrskypotut mädillä, ja muitakin herkkuja - OM NOM!


Tein sitten minäkin hyrskypottuja, ihan ensimmäistä kertaa. Ihan mahtavan hyvä keksintö, kuka lie keksinytkään. Hyrskypotut, hölskypotut, kesäpotut… näilläkin on monta nimeä. Kutsun niitä nyt hyrskypotuiksi, kun satuin sellaisen ohjeen huomaamaan. Tässä linkki ohjeeseen, jonka neuvojen mukaan nämä herkulliset perunat valmistin. Toki ihan pikkuisen tätäkin ohjetta sävelsin, puolitin määrät meidän tarvetta vastaaviksi, mutta toisaalta lisäsin joukkoon herkullista mätiä. Om nom!




Hyrskypotut mädillä

(3-4:lle lisukkeeksi)

½ kg uusia perunoita (tässä siiklejä)
(vettä + suolaa perunoiden keittämiseen)
2 kevätsipulia varsineen
½ punttia tilliä
150 g ranskankermaa
30 g voita
1 pieni prk kirjolohenmätiä




Keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Hienonna sipulit (varsineen) ja tillit perunoiden kypsyessä. Kaada keitinvesi kattilasta. Lisää sipulit, tillit, ranskankerma ja voi perunoiden joukkoon. Peitä kattila kannella ja ravistele voimakkaasti niin, että perunat hieman hajoavat ja ainekset sekoittuvat. Siirrä hyrskypotut tarjoiluastiaan ja lusikoi mätiä niiden päälle.




Hyrskypotut saivat arvoisensa seuralaiset kokonaisena savustetusta taimenesta ja raikkaasta salaatista. Sekoitin salaatin babypinaatista, jääsalaatista, kurkusta, helmitomaateista, fetasta ja kalamataoliiveista. Salaatinkastikkeena oli oliiviöljyä ja muutama pisara viinietikkaa.




Taimen oli tosi iso, n. 1,6 kiloinen. Huuhtelin sen ja taputtelin kuivaksi. Suolasin hienolla merisuolalla sisältä ja päätä. Masuun nippu tilliä, ja sitten koko komeus savustimeen.


Menossa savustimeen.

Näin suuri taimen vaati vajaan tunnin savustuksen, ja sitten evä ja nahka irtosivat helposti.

Tulossa savustimesta.


Asettelin päältä kuoritun taimenen kylkeen tuoretta tilliä. Kalan liha irtosi hyvin myös ruodoista. 


Syömään!


Tämä savustettu taimen maistui suorastaan taivaalliselta näiden ihanien lisukkeiden kanssa. Hyrskypottujen mäti oli kuin piste iin päälle, ja sitä oli kiva poksautella hampaissa.




Taimenesta olisi riittänyt isommallekin porukalle. Söimmekin sitä useammassa eri käänteessä, ensin mäti-hyrskypottujen kanssa ja sitten myöhemmin vielä perinteiset yöpalanäpistykset. Seuraavana aamuna teimme herkullisia ruisleipiä laittamalla leiville salaatinjämät ja muutaman palasen savustettua taimenta. Ja vielä on mitä odottaa, tämän illan iltapalallekin jäi vielä sopivat kimpaleet herkullista kalaa.




Nämä mäti-hyrskypotut tuli kyllä jo syötyä, mutta tulen tekemään niitä ihan varmasti pian uudestaan. Om nom, mitä herkkua ne olivatkaan!





2 kommenttia:

  1. Om nom tosiaan!😋 Tuo ruoka olisi jo ilman mätiäkin mieletöntä herkkua. Saatikka sitten poksahtelevien mätipallukoiden kera! Samanlaiset ruokamieltymykset meillä, ymmärretään hyvän päälle! 🤣 Pitänee testata vielä hyrskypotut mädillä ja kärvistellä sitten nälässä seuraava päivä.. 🤐 On meinaan sen verran kaloreita tuossa annoksessa. 😀 Mutta toisaalta "kerranhan me täällä eletään"! Nautiskellaan jatkossakin! 😋😋

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena, juuri näin! Ja toisaalta, eihän niitä tarvitse kerralla kattilallista syödä 🤣

      Poista