keskiviikko 12. kesäkuuta 2019

Grillattu salaatti on hauskaa kesäruokaa


Lapin kesä on tunnetusti lyhyt (lukuun ottamatta viime kesää), joten aina kun on lämmintä ja aurinkoista, pitää siitä nauttia. Meidän tapauksessamme osa nautintoa on ruoan valmistaminen terassilla, jossa se myös nautitaan. Viime sunnuntai alkoi lämpimänä ja aurinkoisena. Se lupasi terassipäivää grillailuineen. Sellainen rento päivä oli aivan paikallaan Helsingin reissun jälkeen, kotiuduimmehan sieltä vasta edellisenä päivänä.

Ennen reissuun lähtöä olin varannut sekalaisen joukon raaka-aineita, vailla ihan kirkasta suunnitelmaa mitä niistä palattuamme tekisin. Sunnuntaina tuntuikin siltä, että oli ihan hyvä idea hieman keventää, reissussa oli tullut taas nautittua monenlaisia herkkuja. Niinpä päätin käyttää vain osan varatuista raaka-aineista. Lopuille löytyisi käyttöä tulevina päivinä. Grillattu Cosmopolitan-salaatti mukavilla lisukkeilla oli tuohon hetkeen kuin nenä päähän. Tähän ateriakokonaisuuteen sain upotettua vielä edelliseltä päivältä jääneet tähteetkin. Neljä pekonisiivua ja muutama possun fileelankun suikale täydensivät grillisalaatin sopivan ruokaisaksi.




Grillattu salaatti lisukkeineen

(2:lle)

1 suurehko kokonainen Cosmopolitan-salaatti
1 punainen paprika
2 maissintähkää (esikeitettyjä)
1 kahvikupillinen oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria
ripaus yrttisekoitusta (tässä kuivattuja)
4 siivua pekonia
(edellisen päivän possua arviolta n. 250 g)

1.
Tee grillauskastike sekoittamalla hienonnettu valkosipulinkynsi oliiviöljyn joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä. Sekoita ja anna kastikkeen hetken tekeytyä. Kuivatut yrtit vaativat ”heräämisajan”, jonka jälkeen ne vasta antavat parhaiten arominsa.

2.
Halkaise salaatti pituussunnassaan siten, että kumpaankin puolikkaaseen jää saman verran kantaa. Näin salaatinpuolikkaiden lehdet pysyvät hyvin kasassa. Ennen halkaisua kannattaa myös tunnustella leikkuulautaa vasten, millä kantilla salaatti pysyy tasaisemmin makuullaan. Oikea halkaisukohta valikoituu sitten sen mukaan. Huuhtele salaatit ja valuta niistä enimmät vedet pois. Taputtele kuivaksi ja sivele salaatin pinnat öljyseoksella.

3.
Huuhtele ja leikkaa paprika helposti grillattaviksi paloiksi. Sivele niillekin grillauskastiketta.




4.
Grillaa paprikoita ja maisseja 10-15 minuuttia, tai kunnes paprikat ovat kivasti pehmenneet ja makeutuneet ja kummatkin ovat saaneet vähän raidoitusta pintaansa. Esikeitetyille maisseille riittää sinänsä ihan vain lämmitys, mutta halusin myös niille hieman grillin väriä. Sivele kasviksia yrttiöljyllä pariin kertaan grillauksen aikana. Kun kasvikset alkavat olla valmiit, lisää pekonit parilalle ja paista ne kypsiksi. Se tapahtuu hetkessä, jos parila on kuuma.




5.
Tässä kohtaa minä menin paprikoiden, maissien ja kypsien pekonien kanssa keittiöön, ja pilkoin siellä paprikat ja pekonit pienemmiksi. Irrotin maissinjyvät tähkästään veitsellä liuskoina viiltämällä. Seuraavaksi irrottelin jyvät toisistaan erilleen. Sekoitin paprikat, maissit ja pekonit keskenään sekaisin.




6.
Tällä välin mies hoiti salaattien grillauksen ja porsaan siivujen lämmityksen. Possut oli siis kypsennetty jo edellisenä päivänä, joten niille riitti nopea lämmitys. Salaatinpuolikkaita tuli grillattua n. 3 minuuttia/puoli. Tämä Cosmopolitan-salaatti oli tosiaankin isokokoinen, mutta jos grillaat vaikkapa pienempiä sydänsalaatteja, niin grillausaika voi olla toinen. Tarkkaile siis välillä rusketusraitojen muodostumista.






7.
Asettele salaatinpuolikkaat tarjoiluvadille leikkauspinta ylöspäin. Levittele pekoni-kasvistäyte salaattien päälle. Pirskottele pinnalle hiukan oliiviöljyä, ja pyöräytykset suola- ja pippurimyllystäkin lienevät vielä paikallaan.




Voit toki lisätä pinnalle myös esimerkiksi parmesaania ja leipäkrutonkeja, ja lorutella kostukkeeksi jotakin herkullista salaatinkastiketta, vaikkapa Caesar-kastiketta. Minä halusin tällä kertaa pitää tämän annoksen mahdollisimman naturellina, mutta silti maukkaana. Helsingin herkut painoivat vielä vyötäröllä.




Jos salaatit ovat suuria, niistä voi terävällä veitsellä viiltää annospaloja, jotka otetaan vadilta pohjalta asti kaikkine kerroksineen ja täytteineen. Näin kannattaa tehdä, jos tarjolla on muutakin syötävää ja salaatti toimii pikkulisukkeena.  Juuri noin aioinkin ensin tehdä, mutta sitten kun ateriakokonaisuus muodostui kokkauksen edetessä tällaiseksi, että koko ateria oli tässä, otimme kumpikin oman puolikkaamme salaatista. Tässä tapauksessa olisin toki voinut kasata salaattiannokset jo suoraan lautasillekin, mutta enpä tullut ajatelleeksi.




Herkkua oli, ja ehdimme ruokailla ulkona. Jossakin vaiheessa syöntiä alkoi jyristä, ja yhä enemmän jyristä. Kuulosti kuitenkin, kuin ukkonen olisi vielä kaukana. Luulimme ehtivämme juoda vielä espressotkin pihalla, mutta toisin kävi. Kesken pöydän siivouksen alkoi ripsiä. Ei haittaa, ajattelin. Meillähän on katos päällä.




Sitten alkoikin sataa vaakasuunnassa. Hyvä että ehdittiin alta pois, ennen kuin kovin kastuttiin. Espressot nautittiin siis sisällä, jossa oli yhtäkkiä kovin pimeää. Ukkonen yritti kunnolla, mutta ei päässyt kuitenkaan ihan päälle.




Olen tehnyt näitä grillattuja salaatteja useita eri versioita. Tässä linkki viime keväänä postaamaani juttuun, jossa sydänsalaattien täytteeksi tuli katkarapuja ja parmesaania. Samasta jutusta löytyy myös kunnon pihvit, ja sitä myöten oikein surf & turf -ateria. Vieläkin muistan, kuinka hyvä setti sekin oli.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti