perjantai 26. helmikuuta 2021

Mexikanakeitto grillatusta broilerista

Mausteinen ja lämmittävä kanakeitto syntyi nopeasti kasviksista ja kaupan palvelutiskin grillatusta broilerista. Tilasin (ruokaverkkokaupasta) tuon broilerin perjantai-illan uuniquesadilloja varten. Niihin meni 1/3 broilerista, joten vaikka sitä broileria meni lihoja luista irrotellessa myös omaan suuhun (en voinut vastustaa kiusausta!), jäi sitä vielä runsaasti jäljellekin. Päätin käyttää ne meksikolaisittain maustettuun, lämmittävään kanakeittoon.

 


 

Mexikanakeitto

3:lle hyvät annokset

 

2 rkl oliiviöljyä

1 salottisipuli (tavallinenkin käy)

2 valkosipulinkynttä

1 tl paprikajauhetta (tässä savupaprikajauhetta)

½ tl juustokuminaa

½ punainen tuore chili

1 punainen paprika

2-3 rkl tomaattipyreetä

2/3 grillatusta broilerista

8 dl vettä

1 annosnappi kanafondia

1,5 dl simpukkapastaa

mustapippuria

(suolaa tarvittaessa)

1 pieni tlk (140 g) maissinjyviä

½ sitruunan mehu

persiljaa reilusti

korianteria maun mukaan

 

Irrottele broilerin lihat luista ja revi tai pilko lihat pienemmiksi. Jätin ne aika reiluiksi paloiksi. Kuori ja silppua sipulit. Huuhtele chili ja paprika. Silppua chili pieneksi. Minä poistin siitä myös siemenet, koska en halunnut överitulista. (Tosin suurin tulisuus taitaa olla kuitenkin siinä valkoisessa siementen kiinnikeosassa.) Kuutioi paprika helposti lusikoitavan kokoisiksi paloiksi. (Olen sitä kuppikuntaa, jonka mielestä keittoa ei pidä joutua enää soppalautasella pilkkomaan.)

Kuumenna öljy pinnoitetussa kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää paprikajauhe ja juustokumina kevyesti sekoitellen, ja ”herättele” mausteita kattilan lämmössä hetken verran. Tuoksu kertoo, milloin ne ovat hereillä. Lisää chilit ja paprikat ja kuullota vielä hetki. Lisää sitten tomaattipyree ja broilerit ja sekoita. Lisää vesi ja fondi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää pasta ja anna keiton kiehua, kunnes pasta on kypsää.

Mausta pippurilla, ja tarkista pitääkö lisätä suolaa. Maistelemalla löydät sopivan mausteyhdistelmän. Lisää valutetut maissinjyvät ja purista sekaan sitruunan mehua. Kuumenna kiehuvaksi, ja lisää silputut yrtit.

 


 

Tarjoa keiton kanssa pieniä sämpylöitä, tai muuta vaaleaa leipää. Nokare creme fraichea keiton pinnalla tasapainotti ihanasti varsin lämpimiä ja mausteisia makuja. Aahhh...

 


 

Grillattu broileri antoi keitolle oman täyteläisen erityismakunsa. Enpä ole aikoihin muistanutkaan noiden kaupan lämpötiskin broilereiden olemassaoloa. Onneksi nyt muistin, sillä niistä sai helpolla kaksi mahtavaa ateriaa. Siis ne edellisillan uuniquesadillat, ja sitten tämä ihana keitto.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti