tiistai 12. tammikuuta 2021

Lämmittävä makkaralinguine

 

Kun päähänpinttymä iskee, niin sitten ei auta kuin toteuttaa se. Näin kävi makkaralinguinen kanssa, johon tuli ihan hillitön himo. Juttu meni näin, että olin tilannut herkkukaupasta aikamoisen laatikollisen ihania herkkuja ja erilaisia pastoja, niiden mukana myös linguinea. Inspiraatiota hakeakseni surffailin netissä hakusanalla linguine, ja törmäsin siellä muutamaankin makkaran ja linguinen yhdistelmään. Eipä hassumpi idea, tuumin. Tämän linkin postaus sai veden herahtamaan kielelleni. Annoksen kuva puolestaan jumiutui takaraivooni. Muhittelin asiaa pari päivää, ja siitä se idea sitten kirkastui. Lähdin kokeilemaan omaa versiotani mausteisten makkaroiden kera, ja ihanaahan siitä tuli.

 


 

Käytin tähän Vottosen Vihellys -artesaanimakkaraa, paloiteltuna. Yhtä hyvin voit valita myös sellaisen mausteisen raakamakkaran, joka on helppo pusertaa siskonmakkaratyylisesti pannulle. Niitä palleroita voi sitten pannulla murtaa kapustalla vielä pienemmiksi, vaikka ihan muruiksi asti. Ihania olivat kyllä nämä makkaranpalatkin, etenkin kun niitä oli tarpeeksi.

 

Makkaralinguine

6:lle

 

500 g linguinea (tai muuta pastaa)

vettä ja suolaa keittämiseen

 

n. 500 g mausteista makkaraa

1 suuri sipuli

1,5 dl aurinkokuivattua kirsikkatomaattia

5 valkosipulinkynttä

3 rkl vehnäjauhoja

5 dl kanalientä

¼ tl chilihiutaleita

3,3 dl kuohukermaa

1,5 tl kuivattua basilikaa

1 tl kuivattua oreganoa

1 tl kuivattua persiljaa

0,5 tl kuivattua timjamia

¼ tl mustapippuria

(tarvittaessa hiukan suolaa, maista ensin)

pastan keitinvettä

2 dl raastettua parmesaania

tuoretta basilikaa

 

Keitä linguine (tai muu pasta, esim. tagliatelle) pakkauksen ohjeen mukaan reilusti suolatussa vedessä. (Litistetyn mallinen linguine nappaa hyvin kastikkeen pintoihinsa, joten se on siksikin hyvä tähän pastaruokaan.) Ennen kuin valutat pastan, muista ottaa kahvimotillinen keitinvettä talteen.

Paloittele tai pursota makkarat. Kuori ja silppua sipuli. Ota aurinkokuivattujen tomaattien öljy talteen, ja leikkaa tomaatit pienemmiksi. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet. Raasta parmesaani reilulla terällä.

 


 

Kuumenna iso pata ja lorauta sinne tomaattipurkin öljyä. Paista makkarat tuossa maukkaassa öljyssä. Kun ne ovat saaneet kivasti väriä, lisää sipulisilppu (valkosipulit vasta myöhemmin) ja kuullota kunnes sipulit ovat pehmeitä. Lisää pienityt aurinkokuivatut tomaatit ja jatka kuullotusta. Lisää myös valkosipulisilppu ja kuullota vielä pari minuuttia.

 


 

Ripottele vehnäjauhot makkaraseokselle. Anna paistua parin minuutin verran, välillä sekoitellen. Lisää kanaliemi. Sekoita, kunnes neste kiehuu ja jauhot ovat sekoittuneet liemeen. Lisää kerma, yrtit, chilihiutaleet ja mustapippuri. Kun kastike taas kiehuu, pienennä hiukan lämpöä (pitää kuitenkin kiehua koko ajan), ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Liemi sakeentuu sopivasti siinä ajassa. Maista, tarvitseeko lisätä suolaa. Makkaroiden suolapitoisuudet vaihtelevat, samoin aurinkokuivattu tomaatti voi yllättää suolaisuudellaan.

Kun kastikkeen maku on kohdillaan, sekoita valutettu pasta ja raastettu parmesaani kastikkeen sekaan. Lisää tarvittaessa keitinlientä, ja käännä levy täysille, kunnes neste imeytyy pastaan. Valmista on. Raasta parmesaania vielä valmiidenkin annosten päälle, ja pyöräytys mustapippurimyllystäkin voi olla paikallaan. Koristele annokset tuoreilla basilikanlehdillä.

 


 

Tämä satsi on niin reilu, että siitä riittää hyvin kuudelle. Pakkasin loput pastasta lounasbokseihin töihin mukaan otettavaksi, ja hyvältä maistui vielä seuraavanakin päivänä. Tässä oli ihanasti upeita makuja, lämpöä, ja hyvää valkosipulisuutta. Chilihiutaleet täydensivät maustemakkaroiden tulisuutta. Chilihiutaleita voit toki laittaa niin paljon kuin sielu sietää. Minä pitäydyn kuitenkin mielelläni sillä tasolla, että chili ei puske liikaa läpi, vaan antaa muidenkin ainesten loistaa.

 


 

Tästäpä tulikin mieleeni eräs toinen makkarapohjainen pasta, joka on takuuvarmasti miehen listalla, jos toiveruokia kyselen. Kyseessä on tomaattinen siskonmakkarapasta, ja se on kyllä aivan tajuttoman hyvää sekin. Tässä linkki siskonmakkarapastaan, jos kiinnostaa kokeilla. Kumpikin näistä makkarapastoista sopii erityisen hyvin juuri tällaisiin talvipäiviin. Tällä hetkellä eteläisessä Suomessa lapioidaan lunta, ja täällä pohjoisessa paukkuu pakkanen. Juuri nyt pakkasta on -20 astetta. Aika vilpoista.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti