perjantai 10. heinäkuuta 2020

Hellivä pestopasta


Parhaat nautinnot ovat monesti kovin yksinkertaisia, ja pestopastalle tuo luonnehdinta sopii täydellisesti. Se valmistuu joko helposti, jolloin pesto tehdään itse, tai vielä helpommin käyttämällä valmista pestoa. Sekin on täysin sallittua. Minun kaapissani on aina pari pestopurkkia jemmassa, ja sieltä jemmasta minä tämänkin ruoan loihdin. Vihreään pestopastaan käytän mieluiten genovese-tyyppistä pestoa.

Peston ja pastan liitto on niin upea, että täydentäisin sitä korkeintaan niillä raaka-aineilla, joista itse pestokin on tehty. Niinpä minä viimeistelin pestopastani tuoreilla basilikanlehdillä, paahdetuilla pinjansiemenillä ja raastetulla parmesaanilla. Noita kaikkia oli hienonnettuna mukana myös pestossa.




Pestopasta


4:lle

330 g pastaa (tässä trofiepastaa)
n. 200 g pestoa (genovese)
pastan keitinvettä
parmesaania
50 g paahdettuja pinjansiemeniä
mustapippuria
tuoreita basilikanlehtiä

1.
Paahda pinjansiemenet. Se tapahtuu siten, että laita siemenet kuivalle pannulle, ja pannu kuumenemaan. Sekoittele kuumennuksen aikana. Kun nenäsi tavoittaa ihanan paahdetun aromin, on syytä olla tarkkana, koska pinjansiemenet ruskistuvat hetkessä. Ne myös palavat hetkessä. Siispä kun väri on parhaimmillaan, kaada siemenet heti vaikka lautaselle, ettei kuuma pannu tee tepposiaan.

2.
Keitä pasta reilusti suolatussa vedessä. Ota talteen kupillinen keitinvettä, ja valuta pasta. Älä huuhtele!

3.
Laita pesto pannulle kuumenemaan ja sekoittele valutettu pasta peston joukkoon, keitinvettä pienissä erissä lisäillen. Pastan keitinvesi tekee taikatempun, ja kiinnittää peston pastan pintaan. (Tällä lailla saat pestopastaa, jonka sisältämä öljy ei syödessä valu leukaa pitkin.) Raasta ja sekoita joukkoon kunnon keko parmesaania, ehkäpä n. 1,5 dl verran. Mausta mustapippurilla.




Jaoin tämän määrän suoraan neljälle lautaselle, ja heittelin annosten päälle paahdetut pinjansiemenet ja basilikanlehtiä. Parmesaania sai kukin lisätä annokseensa oman maun mukaan. Parmesaanitahko raastimineen kuuluukin meillä ruokapöydän vakiovarusteisiin aina silloin kun on pastaruokaa tarjolla.

Onhan se ihan uskomatonta, kuinka näinkin vähäisistä raaka-aineista syntyy jotain niin hellivän nautinnollista. Minusta tässä ruoassa kiteytyy hyvin italialaisen keittiön perusajatus, siis siten kuinka minä sen koen: Valitaan hyvät raaka-aineet ja pidetään homma yksinkertaisena, ja lopputulos on yksinkertaisesti hyvää.




Jos haluat tehdä pestosi itse, on tässä aika hyvä perusohje, jota voit muunnella omien makumieltymystesi ja käyttötarkoituksesi mukaisesti. Sekaan voi heittää myös esim. persiljaa tai minttua. Kokeilemalla löydät oman lempiyhdistelmäsi. Itse rakastan basilikan ja parmesaanin liittoa.

Itsetehty pesto


2 ruukkua tuoretta basilikaa
0,5 dl kuivalla pannulla paahdettuja pinjansiemeniä
1,5 dl raastettua parmesaania
1-2 valkosipulinkynttä
1-1,5 dl laadukasta oliiviöljyä
hienoa merisuolaa
mustapippuria

Valmista pestokastike hieromalla suuressa huhmareessa kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi, pikkuhiljaa aineksia lisäillen. Lisää myös oliiviöljyä pikkuhiljaa joukkoon. Maistele suolan ja pippurin määrä sopivaksi.

Voit surauttaa myös kaiken kerralla tahnaksi tehosekoittimessa. Valkosipulin hienontaisin kuitenkin käsin, ja sekoittaisin sen vasta valmiiseen pestoon. Nämä ovat makuasioita, mutta minusta käsin hienonnetun valkosipulin aromi on paras.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti