tiistai 10. joulukuuta 2019

Lappilainen leipäjuusto on hottia


Silloin harvoin, kun meillä tehdään kahvia kummempaa jälkiruokaa, ansaitsee se oman juttunsa. Näin siitäkin huolimatta, että tämä on ehkä yksi maailman helpoimmista, mutta samalla myös ehkä yksi herkullisimmista jälkiruoista. Se on niin helppo, että se onnistuisi varmasti ilman ohjettakin. Toisaalta joka kerta minun pitää kaivella arkistojani, ja tarkistaa missä asteissa, ja kauanko sitä uunissa pidän. Tallentamalla ohjeen blogiin tiedän, mistä selvitän nuo asiat seuraavalla kerralla helposti. Kyseessähän on tietysti aito lappilainen, kerman kanssa uunissa paistettu leipäjuusto. Tarjosin sitä meidän itsenäisyyspäivän aterian jälkiruokana.




Lapin leipäjuusto

6:lle

voita vuoan voiteluun
1 leipäjuusto (n. 300 g)
ruoko- tai fariinisokeria
2 dl kuohukermaa
lakkahilloa tai tuoreita hilloja

Voitele piirakkavuoka voilla. Levitä paloiteltu leipäjuusto vuokaan. Ripottele pinnalle ohuelti ruoko- tai fariinisokeria. (Tämä ei kuitenkaan ole pakollista, etenkään jos viimeistelet leipäjuuston makealla lakkahillolla.) Kaada juustopalojen päälle kuohukerma ja paista 210 C -asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia, tai tarvittaessa kauemminkin. Leipäjuusto on makuuni parhaimmillaan, kun kerma on hiukan saostunut, ja se poreilee kunnolla. Pintakin saa olla kauniisti ruskettunut. Tarjoa leipäjuusto kuumana lakkahillon kanssa.




On muuten vähän hassu juttu, että vaikka täällä pohjoisessa me puhumme hillasta (emme lakasta), on tuo hillo meille aina lakkahillo. Hillahillo tuntuisi jotenkin oudolta. No, rakkaalla lapsella on monta nimeä, ja kukin valitkoon mieleisensä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti