Sattuipa taas niin, että aioin tehdä ruoaksi ihan jotain muuta, kuin mitä sitten lopulta teinkään. Olin ostanut kanan paistileikkeitä tarkoituksenani tehdä netistä bongaamaani meksikolaista kanakeittoa, ja se oli vielä kyseisen päivän aamupäivälläkin tarkoitukseni. Sitten kävi niin, että lähdinkin pitkän pakkasjakson jälkeen ensimmäistä kertaa päiväkausiin kauan kaivatulle päiväkävelylle. Onnistuin vielä jotenkin ennen ja jälkeen kävelyn haahuilemaan niin, että yhtäkkiä huomasin kellon olevan jo vaikka ja mitä. Kaivoin sitten pikapikaa meksikolaisen kanakeiton ohjeen esiin. Sitä lukiessani totesin, että no way, nyt on liian monimutkainen resepti. Ohjeen mukaan raaka-aineita siirreltiin erilaisia välivaiheita varten kattilasta pois ja taas sinne takaisin muutamaan kertaan. Mitä pidemmälle ohjetta pääsin, sen vakuuttuneemmaksi tulin, että josko kuitenkin kokeilisin sitä joskus paremmalla ajalla. Sillä hetkellä halusin vain kanakeittoa, ja äkkiä sittenkin. Pikainen tsekkaus kaappien sisältöön, ja tällainen soppa löytämistäni raaka-aineista sitten syntyi.
Kirkaslieminen kanakeitto
4:lle
1 rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
6 pienehköä perunaa
1 l kuumaksi kiehautettua vettä
2 kana-annosfondia (kasvisfondikin käy)
2 rkl kuivattua persiljaa
2-3 laakerinlehteä
10 maustepippuria
400 g maustamattomia kanan paistileikkeitä
½ sitruuna
½ punttia korianteria (koska sitä minulla oli, mutta persilja olisi ainakin yhtä hyvä)
Ota kanan paistileikkeet huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kokkauksen aloittamista. Kuori ja silppua sipulit. Kuori, huuhtele ja kuutioi porkkanat ja perunat. Kuullota sipulisilppua pinnoitetussa kattilassa oliiviöljyssä. Lisää parin minuutin päästä myös valkosipulisilppu sekä porkkanat ja perunat. Jatka kuullottamista muutaman (3-5) minuutin ajan.
Keitä vesi kasvisten kuullottuessa, se käy kätevästi vedenkeittimellä. Kaada kuuma vesi kattilaan kasvisten sekaan. Lisää fondit ja muut mausteet.
Jotta kanan paistileikkeet kypsyvät yhtä aikaa, tarkista, että ne ovat suunnilleen samankokoisia (nämä olivat). Käytä tarvittaessa veistä. Kun liemi kasviksineen ja mausteineen taas kiehuu, lisää sinne samaan kattilaan myös kanan paistileikkeet. Keitä 20 minuuttia.
Tarkista kanojen kypsyys. Kun kanatkin ovat kypsiä, nosta ne hetkeksi yksi kerrallaan (jotta mahtuu paremmin käsittelemään) kattilasta vadille. Riivi kanat kahdella haarukalla suupaloiksi, ja palauta riivityt kanat takaisin kattilaan.
Purista sekaan puolikkaan sitruunan mehu, ja kiehauta keitto taas porisevaksi. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa (tähän ei tarvinnut lisätä). Viimeistele yrttisilpulla. Korianteri jakaa mielipiteitä, minä sitä rakastan. Se antaa kivasti särmää. Tuoretta persiljaa minulla ei silloin ollut, mutta sehän toimii myös aina ja joka paikassa.
En osaa sanoin kuvata, kuinka ihanalta ja lempeän maukkaalta tämä kirkaslieminen kanakeitto maistui. Paahdettu leipä oli sille hyvä toveri.
Kermojen ja juustojen puuttuessa oli tämä keitto myös varsin kevyttä. Silti se oli täynnä aitoja makuja, sisältäen vain hyvää tekeviä ainesosia. Söimme sitä kahtena päivänä, hymy huulilla sitä vielä toisenakin päivän lusikoiden.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti