lauantai 15. toukokuuta 2021

Parmanpatongit

Niin se viikko taas vilahti, ja vilkas viikko olikin. Mutta nyt on viikonloppu, ja aika hengähtää. No, järjestin sitten pientä suursiivoilua viikonlopun ratoksi, ettei vain päästä laiskistumaan. Perjantai-ilta otettiin kuitenkin vielä rennosti. Silloin ehdin ensimmäistä kertaa viikkoon tekemään keittiössä vähän jotain muutakin, kuin pelkästään aamiaista tai iltapalaa. No eipä tämänkään tekemiseen kovin kauaa mennyt. Vähällä vaivalla ja ajankäytöllä syntyivät nämä aina niin herkulliset, uunissa paistetut Parmanpatongit.

 


 

Olen tehnyt Parmanpatonkeja aina silloin tällöin marraskuusta 2005 asti (tarkistin reseptistä julkaisupäivän), jolloin näitä valmistettiin Ruokala.tv:ssä. Printtasin silloin netistä ohjeen talteen, reseptin tekijäksi mainitaan Sirkka Knuutila. Ohjeesta tulee patongin puolikkaat neljälle, mutta eilen tein vain puolitetun annoksen, eli yhden patongin puoliksi kahdelle. Kuvatkin ovat siis kahden hengen annoksesta. Alle kirjoittamani raaka-aineet noudattelevat aika lailla alkuperäisohjetta. Määriä olen muunnellut sen mukaan, kuin olen ne omassa keittiössäni vuosien saatossa eniten oman suun mukaisiksi havainnut. Tarkoittaa lähinnä kinkun määrän tuplaamista.

 

Parmanpatongit

4:lle

 

2 kpl esipaistettua patonkia

1-2 rkl oliiviöljyä

8-10 siivua parmankinkkua

2-3 tomaattia

2 mozzarella palloa (bufala parasta)

sormisuolaa

mustapippuria

tuoretta basilikaa (n. 20 lehteä)

 

Halkaise patongit ja laita ne uunipellille leivinpaperin päälle halkaistu puoli ylöspäin. Voitele öljyllä. Täytä patongin pohjaosat seuraavasti. Ensin reilut viipaleet parmankinkkua.

 


 

Seuraavaksi viipaloidut tomaatit.

 


 

Levitä tomaattien päälle viipaloitu mozzarella. Ripottele mozzarellalle hiukan sormisuolaa ja pippuria. Lisää myös suikaloidut basilikan lehdet.

 


 

Laita patongin kansipuolikas täytteiden päälle, ja purista kevyesti kasaan. Näin kansi pysyy parhaiten paiston ajan patongin päälle. Voit myös tukea patongit esim. foliosta taitelluilla ”seinäkkeillä”. Toisaalta, jos kansi valahtaa uunissa alas, ei sekään ole vakavaa. Nosta se vain sitten takaisin täytteiden päälle, edelleenkin kevyesti painaen.

 


 

Paista 220 C uunin keskiosassa n. 12-15 minuuttia. Kun patonki on kauniin värinen, ota pelti pois uunista.

Tarjosin nämä Parmanpatongit raikkaan vihersalaatin kanssa. Salaatissa oli jääsalaattia, avokadoa ja vielä vähän basilikaa. Puristus sitruunasta ja pirskotukset oliiviöljypullosta kuuluvat aina asiaan, kuin myös ripaus suolaa ja pippuria.

 


 

Ruokajuomana meillä oli itseoikeutetusti lasilliset punaviiniä. Jos ei patonki ja punkku sovi yhteen, niin mikä muu muka. Etenkin perjantai-iltana.

 


 

Ai että, pitäisi kaivella useammin noita vanhoja reseptimappeja. Sieltä saattaisi löytyä vaikka mitä aarteita, jotka ovat vain jostakin kumman syystä unohtuneet uusien keksintöjen ja löytöjen alle.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti