torstai 23. heinäkuuta 2020

Mansikkainen vuohenjuustosalaatti


Kesäisin on ihanaa, kun saa popsia tuoreita marjoja, ja kyllä me niitä popsimmekin. Silloin tällöin livahtaa salaattiinkin muutama marja. Sesonkien mukaan kokkaan muutenkin, mutta erityisesti salaateistani huomaa mikä sesonki on käynnissä. Keittiöfilosofiaani kuuluu, että syödään aina sitä, mikä milloinkin parasta on. Toinen periaatteeni on, että less is more, eli annan mielelläni kulloisenkin sesongin herkkupalan loistaa peittoamatta sitä muiden ainesten ja makujen alle. Tämä pari viikkoa sitten nauttimamme mansikkainen vuohenjuustosalaatti kiteyttää aika hyvin nämä ajatukseni.




Mansikkainen vuohenjuustosalaatti


3-4:lle

ruukullinen salaattia (tässä jääsalaattia)
oliiviöljyä
vadelmavinegrettiä
sormisuolaa
mustapippuria
50 g paahdettuja pinjansiemeniä
mansikoita (n. 20-25 kpl on hyvä määrä)
200 g Saint Maure vuohenjuustoa
voita paistamiseen
juoksevaa hunajaa

Huuhtele ja linkoa salaatti. Revi se kulhoon. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja vadelmavinegrettiä (myös valkoviinietikka käy), ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita, jotta kaikki salaatin pinnat saavat osansa mausteista. Levitä maustunut salaatti tarjoiluvadille.

Paahda pinjansiemenet kuivassa pannussa. Älä päästä palamaan. Kun pinjansiemenet ovat sopivan paahtuneita, kaada ne lautaselle odottamaan, jotta pannun jälkilämpö ei tee temppujaan.

Huuhtele mansikat ja viillä niistä kanta pois. Ripottele mansikat sinne tänne salaatin päälle.




Leikkaa jääkaappikylmä (!) vuohenjuusto kiekoiksi. En mitannut, mutta näiden kiekkojen vahvuus on ehkä jotain 1 cm luokkaa. Kuumenna pannu ja lisää kunnon voinokare. Kun voi on kuplinut ja alkaa rauhoittua (= sihinä loppuu), lisää juustokiekot. Anna juustojen olla pannussa paikallaan, kunnes niiden alareunat alkavat hieman levetä. Käännä juustot ja jatka paistamista. Näin pienille kiekoille riittää 1-1,5 minuutin paisto per puoli. Lisää kauniin väriset juustot salaattiin ja valuta juustoille hieman hunajaa.

Viimeistele paahdetuilla pinjansiemenillä ripottelemalla niitä joka puolelle salaattia.




Minulla on terassillamme amppelimansikka (vai onko se mansikka-amppeli?), ja sen ensimmäisestä sadosta tuli juuri sopiva määrä mansikoita tähän salaattiin. On kyllä ylellistä, kun saa napsaista tuoreita mansikoita ihan tuosta käden ulottuvilta.




Nautimme salaatin aivan ihanien valkosipulileipien kanssa. Tästä linkistä löydät näiden suussasulavien valkosipulileipien ohjeen. OMG kuinka hyviä ne olivatkaan! Nämä leipäset tein ranskanleivästä.




Amppelini alkaa taas olla punaisia mansikoita pullollaan. No kyllähän niitä mansikoita tulee napsittua parempiin suihin sellaisenaankin, mutta sen verran paljon niitä on taas tuloillaan, että pian voisi olla aika pyöräyttää jokin uusi kiva mansikkainen salaatti.




PS. Kannattaa testata myös nuo leivät. Ne ovat hävyttömän hyviä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti