Kesäisin on ihanaa, kun saa popsia tuoreita marjoja, ja kyllä me niitä popsimmekin.
Silloin tällöin livahtaa salaattiinkin muutama marja. Sesonkien mukaan kokkaan
muutenkin, mutta erityisesti salaateistani huomaa mikä sesonki on käynnissä. Keittiöfilosofiaani
kuuluu, että syödään aina sitä, mikä milloinkin parasta on. Toinen periaatteeni
on, että less is more, eli annan mielelläni kulloisenkin sesongin herkkupalan
loistaa peittoamatta sitä muiden ainesten ja makujen alle. Tämä pari viikkoa
sitten nauttimamme mansikkainen vuohenjuustosalaatti kiteyttää aika hyvin nämä ajatukseni.
Mansikkainen vuohenjuustosalaatti
3-4:lle
ruukullinen salaattia (tässä jääsalaattia)
oliiviöljyä
vadelmavinegrettiä
sormisuolaa
mustapippuria
50 g paahdettuja pinjansiemeniä
mansikoita (n. 20-25 kpl on hyvä määrä)
200 g Saint Maure vuohenjuustoa
voita paistamiseen
juoksevaa hunajaa
Huuhtele ja linkoa salaatti. Revi se kulhoon. Pirskottele päälle
oliiviöljyä ja vadelmavinegrettiä (myös valkoviinietikka käy), ja mausta
suolalla ja pippurilla. Sekoita, jotta kaikki salaatin pinnat saavat osansa
mausteista. Levitä maustunut salaatti tarjoiluvadille.
Paahda pinjansiemenet kuivassa pannussa. Älä päästä palamaan. Kun
pinjansiemenet ovat sopivan paahtuneita, kaada ne lautaselle odottamaan, jotta
pannun jälkilämpö ei tee temppujaan.
Huuhtele mansikat ja viillä niistä kanta pois. Ripottele mansikat sinne
tänne salaatin päälle.
Leikkaa jääkaappikylmä (!) vuohenjuusto kiekoiksi. En mitannut, mutta
näiden kiekkojen vahvuus on ehkä jotain 1 cm luokkaa. Kuumenna pannu ja lisää
kunnon voinokare. Kun voi on kuplinut ja alkaa rauhoittua (= sihinä loppuu),
lisää juustokiekot. Anna juustojen olla pannussa paikallaan, kunnes niiden
alareunat alkavat hieman levetä. Käännä juustot ja jatka paistamista. Näin pienille
kiekoille riittää 1-1,5 minuutin paisto per puoli. Lisää kauniin väriset
juustot salaattiin ja valuta juustoille hieman hunajaa.
Viimeistele paahdetuilla pinjansiemenillä ripottelemalla niitä joka
puolelle salaattia.
Minulla on terassillamme amppelimansikka (vai onko se mansikka-amppeli?),
ja sen ensimmäisestä sadosta tuli juuri sopiva määrä mansikoita tähän salaattiin.
On kyllä ylellistä, kun saa napsaista tuoreita mansikoita ihan tuosta käden
ulottuvilta.
Nautimme salaatin aivan ihanien valkosipulileipien kanssa. Tästä linkistä
löydät näiden suussasulavien valkosipulileipien ohjeen. OMG kuinka hyviä ne olivatkaan!
Nämä leipäset tein ranskanleivästä.
Amppelini alkaa taas olla punaisia mansikoita pullollaan. No kyllähän
niitä mansikoita tulee napsittua parempiin suihin sellaisenaankin, mutta sen
verran paljon niitä on taas tuloillaan, että pian voisi olla aika pyöräyttää
jokin uusi kiva mansikkainen salaatti.
PS. Kannattaa testata myös nuo leivät. Ne ovat hävyttömän hyviä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti