Aah, voikohan mikään olla niin aromaattista kuin fenkoli. No varmaan moni
muukin sitä on, mutta fenkoli on jotain, minkä aromaattisuutta voin vain
ihastella. Minulla meni aika kauan, ennen kuin fenkoli löysi keittiööni. Mutta
siellä se nyt on, ja pysyy. Fenkoli on erittäin monikäyttöinen taipuen niin
salaatteihin, keittoihin, pataruokiin kuin grilliinkin.
Tällä kertaa paahdoin fenkolit uunissa. Sopivin makuparein siitä syntyi
sellainen makujen sinfonia, että se sai minutkin hiljaiseksi. Ja se on kyllä
aika temppu. Keskityin vain kaikella hartaudella aistimaan ja nauttimaan fenkolin
ihanista aromeista.
Paahdettu parmesaanifenkoli
1 l vettä
1 tl hienoa merisuolaa
2 fenkolia
voita vuoan voiteluun
oliiviöljyä
½ dl keitinvettä
2 rkl sitruunan mehua
½ dl valkoviiniä
suolaa
mustapippuria
10 kirsikkatomaattia
reilusti parmesaania
2 rkl persiljasilppua
Kiehuta vesi ja mausta se suolalla. Huuhtele fenkolit ja leikkaa niistä
kanta pois. Irrottele fenkolin kerrokset ja leikkaa kukin irronnut kerros vielä
pitkittäin puoliksi. Keitä fenkoleita noin 10 minuuttia. Ota keitinvettä kuppiin
talteen ja valuta fenkolit.
Kaada fenkolit voilla voideltuun vuokaan. (Voiteluvoi antaa oman arominsa
muiden jatkeeksi.) Pirskottele fenkoleille oliiviöljyä ja lisää keitinvesi,
sitruunan mehu ja valkoviini.
Pyöräytä mukaan vielä hieman suolaa ja pippuria. Halkaise
kirsikkatomaatit ja lisää ne fenkolien joukkoon. Raasta pinnalle reilusti
parmesaania, sitä ei voi olla liikaa.
Paahda 180-200 C uunissa 25-30 minuuttia. Minä paahdoin 180-asteisessa
uunissa, koska kypsensin siinä samalla pulleat broilerinfileet, joihin olin
ottanut pannulla pinnat. Halusin kypsentää broilerin lempeällä lämmöllä, jotta
se ei kuivu. Jos haluat fenkolisi ruskistuneena, lisää lämpöä.
Silppua muutama persiljan oksa ja ripottele persiljasilppu fenkolien
päälle. Raasta parmesaania vielä valmiinkin annoksen pinnalle.
Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tarjosin fenkolia broilerin kanssa. Yleensä
olen tarjonnut sitä osana kalaisaa ateriaa, tai sekalaisten grilliherkkujen
ohella grillattuna. Vaikea sanoa, millä lailla se olisi parasta. Sanonkin vain,
että tällä kertaa se oli tällä tavoin tehtynä parasta.
Uunissa mehustuneista kirsikkatomaateista ja fenkolin seuraksi
uunivuokaan lisätyistä nesteistä muodostui niin herkullinen liemi (joka ei
kylläkään kuvissa näy, kun se on fenkolikasan alla), että lopussa halutti
nuolla lautanen. Ehkä nuolin, ehkä en. Ainakin saatoin lappaa sitä lautaselle jäänyttä lientä pikkulusikalla
suuhuni. Sitä ennen pyörittelin broilerin siivuja tuossa uskomattoman ihanassa
liemessä. Kuiskaan tähän vielä, että lopussa lusikoin myös vuokaan jääneet aromaattiset
liemet parempiin suihin.
Näyttää ja kuulostaa niin hyvältä että on pakko testata
VastaaPoistaKiitos, kiva kuulla! Itsellänikin tekee jo mieli tätä uudestaankin. Seuraavan kerran testaan lohen kanssa, mutta kyllä oli namia tämän mehevän broiskunkin kyljessä. Mukavaa viikonloppua! 😊
Poista