Aioli ja yrttikastike, siinäpä sellaiset soosit, että niiden myötä grilliherkut
nousevat ihan uudelle levelille. Toki on suotavaa, että myös ne grillattavat
ovat hyviä. No meillä oli viime viikonloppuna ihania herkkuja, sekä lauantaina
että sunnuntaina. Sää oli mitä parhain, ja salli myös ruokailemisen ulkona, tosin
terassin suomaan varjoon hakeutuneena. Helle helli meitä koko viikonlopun ajan.
Aioli on ihan huippua, ja se sopii monenlaisten herkkujen kaveriksi.
Vaikka muutoin suosinkin keittiössäni alusta asti itse tekemistä, valmistan
aiolin aina valmismajoneesiin. Toki majoneesin täytyy olla laadukasta. Olen
pari kertaa yrittänyt tehdä itse majoneesia, mutta jossakin se vain aina menee
pieleen. Miksi siis stressata, kun on valmiskin hyvä majoneesi keksitty.
Aioli Pätsyn tapaan
2 dl hyvää majoneesia (Hellmann’s on minun valintani)
1 rkl sitruunan mehua tai raastettua sitruunan kuorta (tai noiden
sekoitusta)
2 valkosipulinkynttä
Sekoita majoneesiin joko sitruunan mehua tai hyvin pestystä sitruunasta
raastettua kuorta, tai näiden sekoitusta. Pelkkä sitruunan mehukin antaa ihanan
aromin. Purista valkosipulinkynnet ja sekoita ne soosiin.
Aioli sopii melkein minkä vain grilliherkun kylkeen. Yhtä lailla se on
ihanaa uusien siiklien päälle kevyesti sipaistuna.
Perunakuva on meidän lauantain iltakekkereiltä, jolloin oli uusien perunoiden
lisäksi tarjolla myös grillattuja broilerin sisäfileitä, pekoniporkkanoita sekä
grillattua ananasta. Pekoniporkkanoiden ohje löytyy tästä linkistä, ja
grillatun ananaksen ohje löytyy puolestaan tästä linkistä.
Tarjolla oli myös aivan ihanaa kirsikkatomaatti-helmimozzarella-salaattia,
johon nappasin idean Kaikki äitini reseptit -blogin Pienen porukan juhlat -postauksesta.
Valmistin salaatin seuraavasti:
400 g erivärisiä kirsikkatomaatteja
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa valkoviinietikkaa
hiukkasen suolaa
aavistus sokeria
mustapippuria myllystä
1 rs (210 g) helmimozzarellaa
basilikanlehtiä koristeluun
Sekoita kulhossa oliiviöljy, valkoviinietikka, suola, sokeri ja pippuri.
Huuhtele ja halkaise tomaatit, ja lisää ne kulhoon. Sekoita. Anna tomaattien marinoitua
kastikkeessa 1-2 tuntia.
Kaada tai lusikoi enimmät marinoinnin aikana muodostuneet nesteet pois.
Lisää helmimozzarellat ja sekoita kevyesti. Koristele tuoreilla basilikanlehdillä.
Yrttikastikkeen tein dipiksi sunnuntain flank steakille, ja se sopikin ihan täydellisesti sille, kuin myös samalla kertaa tarjolle olleille
grillatuille kotimaisille parsoille ja terttukirsikkatomaateille. Myös aiolia
oli tuolloinkin tarjolla. Olihan meillä herkut!
Yrttikastike
yhden ruukullisen verran tuoreita yrttejä
5 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl sambal oelek -chilitahnaa
suolaa
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
Laita yrtit tehosekoittimeen tai astiaan, jossa voit sekoittaa ne
sauvasekoittimella. Yrteiksi käy melkeinpä mitkä vain itsellesi mieluisat yrtit.
(Minun sekoituksessani oli reilusti eniten persiljaa, jonka lisäksi oli valkosipuliyrttiä
ja ruohosipulia sekä tähteeksi jäänyttä villirucolaa. Kolmea ensimmäistä yrttiä
sain käydä napsimassa terassilla olevasta ruukusta. Ylellistä!)
Lisää yrttien sekaan oliiviöljy, punaviinietikka ja sambal oelek, sekä muutama
pyöräytys suola- ja pippurimyllystä. Jätä valkosipulin lisääminen ihan
loppuvaiheeseen.
Surauta seos tahnaksi. Jos haluat kastikkeesta juoksevampaa, lisää öljyn
määrää. Minä halusin nyt tällä kertaa enempi tahnamaisen kastikkeen, koska sellainen
sopii älyttömän hyvin flank steakille.
En koskaan laita valkosipulia tehosekoittimeen, koska sillä lailla
silputtuna siitä tulee mielestäni kitkerää. Niinpä silppuankin valkosipulin
aina erikseen käsin, ja sekoitan käsintehdyn valkosipulisilpun muutoin valmiin kastikkeen
joukkoon.
Käytän valkosipulinpuristinta tosi harvoin, oikeastaan ainoastaan
aiolin teossa, ja ehkä jossakin muussakin sopivassa yhteydessä. Yleensä käytän
valkosipulisilpun tekemiseen ainoastaan veistä. Mutta nämähän ovat niitä asioita,
jotka kukin tekee tavallaan, omia mieltymyksiään seuraten.
Ihanhan tässä tulee nälkä pelkästään näitä muistellessa. No kohta on
juhannus, ja silloin taas grillaillaan. Kaikki nämä tässä postauksessa esitellyt
herkut on mitoitettu neljän hengen grillajaisiin. Kannattaa testata vaikka jo
heti juhannuksena. Oikein hyvää ja kaunista keskikesän juhlaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti