Tämä tosi kiva kuha-ateria syntyi ihan ex tempore. Olin ajatellut
tekeväni ihan toisenlaisen version, mutta kun poikkesin kävelylenkillä ostamaan
iltapäivälehden lähikaupasta, osui katseeni lähellä olevan vihannestiskin fenkoliin.
Siitä se sitten lähti, uusi idea. On ihan tavanomaista minulle, että ruokasuunnitelmat
muuttuvat, toisinaan vielä kesken ruoanteonkin. Kun inspiraatio iskee päälle,
on sitä innoitusta parasta seurata. Parhaimmillaan siitä syntyy jotain todella
hyvää, kuten nyt tällä kertaa tämä uunissa valmistettu, ihastuttavalta
maistunut kuha-ateria.
Kuhaa fenkoli-kasvispedillä
2:lle
voita
muutama oksa timjamia (ei pakollinen, mutta kun sattui olemaan…)
1 fenkoli (pienehkö)
100 g herkkusieniä
1 pienehkö suippopaprika (tässä Tribelli)
250 g broccolineja eli varsiparsakaalia
oliiviöljyä
1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja
n. 350 g kuhafilee
suolaa
mustapippuria
100 g tuorejuustoa (tässä valkosipuli)
2 rkl sitruunanmehua
½ dl valkoviiniä
kevätsipulin varsisilppua
200 C uunissa 25-30 minuuttia
1.
Huuhtele ja suikaloi fenkoli ja paprika. Viipaloi herkkusienet. Huuhtele
broccolinit, katkaise pois varsien päät, jos ovat kuivia. Pyöritä broccolinit
oliiviöljyssä ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Huuhtele kirsikkatomaatit. Poista
kuhafileesta ruotorivi veitsellä kiilamaisesti leikkaamalla, ja paloittele kala
reiluiksi paloiksi, mausta suolalla ja pippurilla. Kun teet ensin nämä
esivalmistelut, sujuu itse kokkaaminen joutuisasti.
2.
Pehmennä fenkolisuikaleet pannussa voissa paistamalla. Heitin pannulle
myös muutaman oksan timjamia makua antamaan.
3.
Lisää herkkusieniviipaleet ja jatka paistamista.
4.
Lisää suippopaprikasuikaleet. Mausta seos suolalla. Olen kokeillut monenlaista
suolaa ruoanlaitossa, ja nykyisin vannon merisuolan nimeen. Sillä maustamalla tulee
parasta ruokaa. Tässä käytin hienoa, jodioitua merisuolaa.
5.
Kaada pannun sisältö voidellun uunivuoan pohjalle. (Voissa paistettu
fenkoli on ihan sairaan hyvää! Yritäpäs olla napsimatta niitä kuormasta. Kun
yhden erehtyy maistamaan, haluaa heti lisää.) Poistin tässä vaiheessa timjaminoksien
rangat. Ne olivat jo kaikkensa antaneet. Levitä broccolinit pannukasvisten
päälle.
6.
Heittele sekaan myös kirsikkatomaatit. Sekoita tuorejuusto,
sitruunanmehu ja valkoviini vispilällä sekaisin.
7.
Lisää kuhafileen palat päällimmäiseksi ja levitä niille juustoseos. Viimeistele
vuoka kevätsipulin varsisilpulla. Vihersilpun voi ripotella valmiinkin ruoan
pinnalle. Tähän tarkoitukseen sopii niin tilli, ruohosipuli kuin tämä
kevätsipulin varsikin. Minulla sattui olemaan tuota viimeksi mainittua.
8.
Paista 200 C-asteisen uunin keskitasolla 25-30 minuuttia.
Vuoan pohjalle muodostuu ihanan makuista lientä, joka riitti näille annoksille kastikkeeksi. Jos haluat enemmän kosteutta, niin tuplaa juustosoosin määrät, ja levitä sitä myös kasviksille. Tämä seos yhdessä tomaateista valuvan mehun kanssa on ihanaa, oli sitä sitten vähemmän tai enemmän.
Tästä ruoasta jäi kivan kevyt olo. Hyvä makukin siitä jäi suuhun. Ruokajuomaksi
sopii hiilihapotettu vesi tai esim. Riesling-valkoviinilasillinen, tai sitten
både och.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti