Ihanan makeat veriappelsiinit ovat taas täällä. Olen ostanut
jo useamman pussillisen noita mehukkaita ja energisoivia hedelmiä, joihin tulee
suorastaan himo. Veriappelsiinien sesonki on sen verran lyhyt (tammikuusta maaliskuun
alkuun), että kyllä niitä nyt kannattaakin syödä niin paljon kuin vain vatsa
vetää. Syön niitä aamu- ja iltapaloiksi halkaistuina, ja siitä lusikoiden.
Toisinaan taas kuorin ja leikkaan ne terävällä veitsellä joko pyöreiksi viipaleiksi
tai kalvottomiksi lohkoiksi ja herkuttelen niillä esim. kreikkalaisen jogurtin ja hunajan kanssa. Aika
monesti lisään veriappelsiineja salaatteihinkin.
Veriappelsiinisalaatti
4:lle
200 g lehtikaalia (kotimaista)
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
puolen sitruunan mehu
suolaa
mustapippuria
1 pss kotimaista babypinaattia
2 punasipulia
balsamicoa
hunajaa
5-6 veriappelsiinia
1 pkt fetaa
Pese lehtikaalit ja ravistele niistä enimmät vedet pois, ja
taputtele talouspaperilla kuiviksi. Poista ruodit, ja revi lehtikaalit
pienemmiksi. Silppua valkosipulit ja kuullota ne pannulla oliiviöljyssä miedolla
lämmöllä. Valkosipulit palavat herkästi, ja sitähän emme halua. Lisää lehtikaalit
ja paista, kunnes ovat sopivasti pehmentyneet. Mausta sitruunan mehulla sekä
suolalla ja pippurilla. Levitä paistettu lehtikaali laakealle salaattivadille.
Lisää myös huuhdellut ja lingotut babypinaatit. Sekoita nämä terveelliset
vihreät keskenään.
Pese veriappelsiinit, vaikkei niitä kuorineen syödäkään.
Hedelmien pinnoissa on aina yhtä sun toista, joita en halua siirtää käsissäni ruoan
sekaan. Viillä päätykiekot pois kahdella eri viillolla. Aseta sitten veriappelsiini
leikkuulaudalle pystyasentoon ja leikkaa kuori lastu kerrallaan ylhäältä alaspäin
niin, että koko valkoinen osa irtoaa hedelmälihasta. Lastuihin jäävä pieni
määrä hedelmälihaa on palkinto, jonka voit niistä imeskellä ja jyrsiä salaatin
valmistumisen jälkeen. Ainakaan minä en voi pitää suutani erossa niistä.
Siksikin on kiva, että myös hedelmänkuoret ovat puhtaita.
Aseta veriappelsiini taas kyljelleen ja leikkaa se
kiekoiksi. Levitä kiekot vihreitten päälle.
Kuori ja viipaloi punasipulit renkaiksi. Kuullota sipulirenkaita
pannulla oliiviöljyssä, ja kun ne ovat mukavasti pehmentyneet, lorauta sekaan
balsamicoa ja hunajaa. Nämä jäävät minulta yleensä mittaamatta, mutta balsamicoa
olen lorauttanut ehkä n. 2-3 rkl ja hunajaa 2-3 tl. Sekoita kunnes sipulit ovat
imeneet balsamicon ja hunajan itseensä. Pyöräytykset suola- ja pippurimyllystä
ovat myös paikallaan. Levitä maustuneet sipulit veriappelsiiniviipaleiden
päälle.
Murustele feta ja levitä se koko komeuden päälle. Jos fetan
alta ei meinaa erottaa muita salaatin aineksia, nostele lusikkaa ja haarukkaa
apuna käyttäen salaattia varovasti pohjasta sen verran, että ainekset hiukan
tasoittuvat ja salaatin päälle näkyy, mitä se sisältää.
Pienet sormisuolat ja
pippurit viimeistelevät maut. Veriappelsiinit ovat niin mehukkaita, että salaatinkastiketta
ei varsinaisesti tarvita.
Tämä raikas salaatti toimi meillä ihan pääruokana yhdessä
pullukoitten broilerinfileiden kanssa. Perunoita tai muita lisukkeita emme
kaivanneet, koska nyt teki mieli keventää. Ruokajuomana oli raikas kuplavesi,
joka osaltaan antoi salaatin aineksille tilaa hivellä makuhermoja. Nälkä lähti,
ja sen tilalle laskeutui hyvä olo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti