Alkuviikon piristyksenä oli mukava viinitasting ja
illallinen Roka Kitchen & Wine Barissa osoitteessa Koskikatu 8, Rovaniemi. Vaikka
virallinen osoite näyttääkin olevan Koskikadun puolella, itse miellän Rokan
viinibaarin yhdeksi Valtakadun häkellyttävän hyvistä ravintoloista. Koskikadulla
tai Valtakadulla, sama se, joka tapauksessa näiden katujen risteyskohdassa
saimme tällä kertaa nauttia italialaisen Masi-viinitalon viineistä yhdistettyinä
hyvin valittuun illalliskokonaisuuteen. Ja kun pöytäseurueemme koostui
leppoisalla tuulella olevista hassunhauskoista ystävistämme, oli lupeissa
kaikin puolin antoisa ilta.
Tastingin piti Masin viinitalon vientipäällikkö Massimiliano
Dalla Fior. Komea nimi muutenkin pätevällä kaverilla. On aina mielenkiintoista
kuulla asiantuntevia tarinoita viinien takaa. Esityskieli oli englanti, ja
Winestaten ja Rokan edustajat käänsivät mieluusti suomeksi, jos epäilivät, että
jokin ei mennyt kuulijoille perille.
Tässä Masi-viinien pohjustussanat suoraan winestate.fi
-sivustolta lainaten:
”Boscainin perheen
1770-luvulla Valpolicellasta ostama pieni viinitila on kasvanut kansainvälisesti
menestyneeksi Pohjois-Italian Veneton
lähettilääksi. Yhä perheomisteinen viinitalo on ollut vuosia edelläkävijä
viininvalmistuksessa kehittäen mm. Appaxximento- sekä Ripasso -menetelmät,
jotka sittemmin ovat muodostuneet järkkymättömäksi osaksi Pohjois-Italialaista
viininvalmistusta.”
Illan viineistä ensimmäisenä saimme maistaa kauniin
vaaleanpunaista prosecco-tyylistä kuohuviiniä Masi Moxxé Pinot Grigio Rosé Brut
2018, joka oli valmistettu Veneton alueen perinteisistä lajikkeista. Sillä oli
hyvä skoolata ilta käyntiin. Simsalabim! Niin meillä on tapana sanoa maljoja
nostaessamme. Pian pöytiin tuotiinkin jo talon aina niin hyvää focacciaa.
Illallisen ruokapuolen aloitti Punajuuricarpaccio ja
vuohenjuustoa, ruokajuomana Serego Alighieri Possessioni Bianco 2018 valkoviiniä.
Viini jakoi pöytäkuntamme mielipiteet. Osaa tämä viini ei erikoisemmin
koskettanut, mutta eräs meistä taas ihastui siihen kovin. Hän kertoi, että ei
yleensä pidä valkoviineistä, mutta tästä hän sitten pitikin. Kuitenkin yhdistettynä
juuri tähän ruokaan tuntui viini olevan meidän kaikkien mieleen. Pohdiskelimme ja
arvailimme myös, kuinkahan tuo punajuuricarpaccio on valmistettu. Hyvä
yhdistelmä.
Seuraavaksi laseihimme kaadettiin Masi Campofiorin 2015 punaviiniä,
joka lienee yksi tunnetuimmista Masin viineistä. Campofiorin oli ensimmäinen ripassomenetelmällä
valmistettu viini vuonna 1964. Tänä päivänä tämä viini valmistetaan
kaksoiskäymismenetelmällä, jonka Masi kehitti 1990-luvulla aiemmin
kehittämäänsä ripassomenetelmää parantaakseen. Masi Campofiorin -viiniä saa
myös näin suuressa pullossa.
Masi Campofiorin -viinin makupariksi saimme lautaselle kauniisti
aseteltua Riimihärkää ja parmesaanimajoneesia erilaisine täydentävine
lisukkeineen. Huomasin, että en ole itse vielä koskaan tehnyt riimilihaa, niin
hullulta kuin se kuulostaakin. Tästä annoksesta syntyi innostus kokeilla tehdä
sitä itsekin, vaikka sitten riimiporon muodossa. Mutta palataanpa siihen sitten
aikanaan, jos näin tapahtuu.
Sitten aloimme lähestyä minun kärkikaksikkoa illan
viineistä. Niistä ensin Masi Bonacosta Valpolicella Classico, joka oli makuuni
mukavan pehmeä ja samalla sopivasti runsas.
Tätä viiniä voisin käyttää monessakin yhteydessä. Pastojen
kanssa se toimii ihan varmasti, uskoakseni myös risottojen kanssa. Itse asiassa
en ihan heti keksi, minkä kanssa se ei maistuisi. Tasting-illallisella se
yhdistettiin tomaattipastaan. Hyvä veto.
Ja sitten pääsemmekin minun varsinaiseen viinirakkauteeni. Tai
no, onhan niitä muitakin kuin tämä viini, siispä yhteen niistä rakkauksistani.
Amarone. Jo pelkästään sen nimi on kaunis. Vielä kauniimmalta se kuulosti
italialaisen sanomana. Minä rakastan Amaronea.
Se toimii niin muhevien liharuokien kuin juustojenkin kanssa. Myös
maistelujuomana se on voittamaton. Amarone hemmottelee. Siinä se Masi Costasera
Amarone Classico -lasillinen odotteli jo heti pöytään tullessamme, jotta aromit
olisivat kohdillaan sitten kun tämän viinin aika on. Oli vaikeaa pitää näppini
erossa tuosta lasista ennen kuin olisi sen vuoro, mutta onnistuin.
Amarone oli valittu ruokajuomaksi annokselle nimeltä
Puuhiiligrillattu Flank Steak, paahdettua perunaa & harissasmetanaa.
Siihenpä ei ole mitään lisättävää. Tämän ravintolan flank steakit ovat aina
olleet erinomaisia, niin tämä uusikin versio. Ja siihen kun laitetaan vielä
Amarone kylkeen, niin hallelujaa ja aamen.
Jäljellä oli vielä jälkiruoka, jota odottamaan saimme
laseihimme Masi Angelorum Recioto -viiniä. En yleensä pidä makeista viineistä,
enkä kyllä monesti syö jälkiruokaakaan, etenkin jos se on makeaa. Mutta kun
tämän jälkiruokaviininkin valmistuksessa oli käytetty kuivattuja rypäleitä,
jotka niin olennaisesti leimasivat muutamaa aiemmin nautittua Masi-viiniä, niin
olihan tämä senkin puolesta mielenkiintoinen maisteltava. Erittäin kaunis Masi-viinejä
toistava etiketti noin pienessä (37,5 cl) ja tummassa pullossa puhutteli minua
myös kovasti.
Itse jälkiruoka oli Suklaakakkua ja marjakastiketta. Kovin
syntisen täyteläistä suklaakakkua se olikin, mutta marjat raikastivat mukavasti
kokonaisuutta. Siis olihan se ihan törkeän hyvää. Ihmettelimme, kuinka kaksi
makeaa voi yhdessä ollakin raikasta. Jokin taika siinä on. It’s magic. Tai ehkä
Masi on magic.
Näin oli herkullinen illallinen juomineen finaalissa. Jäljellä
oli rivi nautinnolla tyhjennettyjä viinipulloja. Hyvällä ammattitaidolla oli
yhdistelty syötävät ja viinit keskenään. Itse asiassa kaikille lajeille
yhteisesti ominaista oli hyvä yhteensopivuus ruoan ja juoman kesken. Siitä
olimme kaikki samaa mieltä.
Tastingin yhdistäminen illalliseen on hyvä ja mukava konsepti.
Se tuo ripauksen juhlaa keskelle arkea. Toki jos tasting osuisi viikonlopun
tienoille, voisi tehdä mieli jäädä maistelemaan vielä lasillisen verran lisää
juuri sitä omaa suosikkiaan. Nyt oli parasta siirtyä houkutusten äärestä
suorinta tietä kotiin, niin huipussaan kuin tunnelma olikin. Seuraavana päivänä
oli taas uusi työpäivä. Näillä herkuilla maksoimme mielellämme hinnan 79
euroa/hlö. Seuraavaa tasting-iltaa odotellessa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti