Aika pitkälle eteni kesä, ennen kuin saimme tehtyä tämän meidän perheen
klassikon, siis mitä grilliherkkuihin tulee. Toki kaikkia noita raaka-aineita
on grillailtu jo aiemminkin tänä kesänä, mutta viime viikonloppuna grillasimme
tämän lempparisettimme kokonaisuudessaan. Tällä hetkellä sitä on vaikea
kuvitella, mutta viime viikonloppuna oli vielä uskomattoman lämmin sää. Onneksi
ymmärsimme nauttia siitä täysillä, ja vieläpä tämän moneen kertaan testatun ja
toimivaksi havaitun grillisetin kera.
Tämän setin osalta ei ole paljon reseptejä jaettavaksi, niin
yksinkertaisia nämä herkut ovat. Ohje kuuluukin oikeastaan niin, että keitetään
siiklit ja sipulivoikastike, ja heitetään herkut grilliin. No, pari vaihetta
ehkä kuitenkin on ennen grilliin heittämistä.
Potut voi keittää valmiiksi jo näiden pikkuvalmisteluiden aikana. Niitä
ei tarvitse todellakaan ajoittaa valmistumaan samaan hetkeen muiden syötävien
kanssa, koska ne pysyvät hyvin lämpimänä kannen alla. Niiden maku senkun vain
paranee kuumien perunoiden levätessä kattilassa. Tässä on oletuksena, että
keitetään napakoita uusia perunoita (ei siis kiehutella liikaa). Siiklit ovat
meidän number one.
Tarvitset näitä:
uusia perunoita
kesäsipulia
voita
vettä tai perunoiden keitinvettä
suolaa
mustapippuria
valkosipuli-chilioliiviöljyä
broilerinfileitä
kesäkurpitsaa
suippopaprikoita
herkkusieniä
pekonia
Valmistelut:
1.
Ota broilerinfileet huoneenlämpöön n. ½ tuntia ennen kuin alat
valmistella ruokia. Mausta broiskut vähintäänkin suolalla ja pippurilla, mutta
myös paprikajauhe ja curry antavat hyvää makua. Ja ainahan voit käyttää suolan
ja pippurin lisäksi ihan vaikka broilerimaustetta. Nämä meidän broilerinfileet
olivat valmiiksi basilika-tomaatti -maustettuja, enkä lisännyt niihin mitään
muita mausteita.
2.
Huuhtele ja viipaloi kesäkurpitsat haluamaasi muotoon. Sivele niille
valkosipuli-chilioliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Anna niiden
makuuntua muiden valmisteluiden ajan, ja levitä ne sitten grillausalustalle.
3.
Huuhtele suippopaprikat, ja laita ne grillausalustalle.
4.
Sipsuttele herkkusienet pullasudilla puhtaaksi, jos tarpeen. Kiepsauta
kunkin herkkusienen ympärille pekonisiivu. Pekonisiivun loppupää kannattaa pujottaa
pekonin ja sienen väliin.
Ja sitten grillaukseen:
Grillaa kesäkurpitsoita, suippopaprikoita ja pekonisieniä n. 15-20
minuuttia. Meillä on kaasugrilli, ja aika-arvio perustuu sen toimintaan.
Broilereita grillasimme n. 10 minuuttia. Otimme ensin rusketusraidat
grillin ritilällä, ja loppuajan broilerit muhivat lempeämmin grillausalustalla.
Sipulivoikastikkeen voit valmistaa jo hetkeä ennen grillaamista, ja
pitää sen lämpimänä joko hellalla tai vaikkapa grillin ylätasolla (tällöin
kattilan täytyy olla grillinkestävä).
Sitten kun kaikki on kypsää, lado grillattavat samalle vadille,
ja laita ne pottujen ja sipulivoikastikkeen seuraksi pöytään. Tämän setin kyseessä ollen tapanani on laittaa
pöytään myös tuorejuustoa, jota voi sipaista broilerin päälle. Se toimii
samalla tavalla kuin maustevoi.
Tällä kertaa otimme kaiken irti tuosta upeasta päivästä. Ymmärsimme sen
olevan kohdallamme kenties kesän viimeinen todella lämmin päivä. Niinpä grillasimme
myös jälkkäriä tämän ohjeen mukaan, tosin tällä kertaa hedelmänä olivat
aprikoosit (linkin ohjeessa nektariinit). Molempi parempi.
Voi hyvää päivää, miten hyvä setti tämä oli. Jälkiruokahan oli
suorastaan taivaallista, mutta niin oli varsinainen ruokakin. Oikeastaan tämä setti
on malliesimerkki keittiöni ideologiasta. Ja se ideologia on seuraavanlainen: ”Paras
ruoka syntyy hyvällä fiiliksellä, kikkailemattomasti maku edellä, silmänruokaa
unohtamatta”. Näin se on.
PS. Minulla alkoi nyt kesäloma osa 2. Jihuu!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti