Reissussa hyvä, mutta kotona paras. Urheilulomalta on siis kotiuduttu, ja
torillakin jo aamupäivällä käyty. Voi tätä onnen päivää, torilla oli kauan
kaipaamiani tuoreita kantarelleja! Jihuu, finally! Ahveniakin olin kaivannut jo
pitkään, ja kun kaupan kalatiskiltä löytyi nahattomia ahvenfileitä, oli päivän
menu sillä selvä. Paistettuja ahvenfileitä, keitettyjä siiklejä ja
kantarellikastiketta, sekä lisukkeeksi paahdettuja kasviksia. Niistä syntyi
herkullinen ateria kotiinpaluuta juhlistamaan.
Paahdetut kasvikset
porkkanoita (halkaise, jos paksuja)
kesäkurpitsan lohkoja
retiisejä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
hunajaa
Huuhtele kasvikset. Tarvittaessa kuori porkkanat. Laita kasvikset
uunipellille leivinpaperin päälle ja pirskottele niille oliiviöljyä. Mausta
suolalla ja pippurilla. Retiiseille lisäsin vielä lurauksen hunajaa. Paahda
225-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Käännä tai sekoittele kasviksia paiston
puolivälissä.
Kantarellikastike
(4:lle)
1 litra kantarelleja
1 sipuli (tässä 1 suuri kesäsipuli varsineen)
3 rkl voita
aavistus suolaa
toinen aavistus mustapippuria
2 rkl vehnäjauhoja
2-3 dl vettä
2 dl kuohukermaa
½ kasvis(annos)fondi
1.
Puhdista ja revi tai pilko sienet. Silppua sipuli.
2.
Sulata voi kastikekattilassa, ja kuullota sipuli. Lisää sienet ja
paista muutama minuutti.
3.
Kun suurin osa nesteestä on haihtunut, sirottele vehnäjauhot sienten
sekaan. Sekoita ja lisää vesi samalla sekoittaen. Lisää myös kerma ja pieni
määrä fondista, jota voi aina myöhemminkin lisätä, jos siltä tuntuu. Anna kastikkeen
kiehua miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa
tai fondia.
Kun perunat oli keitetty ja kasvikset ja kantarellikastike jo liki valmiit,
oli aika käsitellä ahvenet. Ne olivat valmiiksi nahattomia, joten niille ei
tarvinnut tehdä muuta kuin poistaa ruodot kätevästi ohuella v-viillolla.
Tunnustele mihin asti selkäruodot yltävät, ja viillä sen kumminkin puolin
kiilamainen pala pois. Ruodot jäävät poistettavaan palaan.
Mausta ahvenet suolalla, jonka kanssa ei kannata kitsastella, jos ei
myöskään liioitella. Kalassa pitää olla kunnon suola, muuten se ei ole hyvää.
Pyöräytä fileet vehnäjauhoissa. Tässä kohti apukokki (mies) tuli avuksi, ja
ripotteli jauhot pyynnöstäni lautaselle. Hän oli hieman epätietoinen, miten ne siihen
laitetaan, ja neuvoin vain lyhyesti, että levitä jauhot tasaiseksi kerrokseksi.
No sitä saa, mitä tilaa. Huomasin hänen tekevän todella tarkkaa työtä. Tasainen
kerros on, vai mitä?
Pyöräytä suolalla maustetut ahvenfileet jauhoissa ja paista ne kuumalla
pannulla reilussa voissa pari minuuttia per puoli.
Säästä ahventen paisto tosiaankin viimeiseksi vaiheeksi, muut aterian
osaset eivät muutaman minuutin odottelussa mene miksikään. Sen sijaan paistetut
ahvenfileet ovat parhaimmillaan suoraan pannulta lautaselle laitettuna.
Voi että oli hyvää ruokaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti