Lapin kesä on tunnetusti lyhyt (lukuun ottamatta viime kesää), joten aina
kun on lämmintä ja aurinkoista, pitää siitä nauttia. Meidän tapauksessamme osa
nautintoa on ruoan valmistaminen terassilla, jossa se myös nautitaan. Viime
sunnuntai alkoi lämpimänä ja aurinkoisena. Se lupasi terassipäivää grillailuineen.
Sellainen rento päivä oli aivan paikallaan Helsingin reissun jälkeen,
kotiuduimmehan sieltä vasta edellisenä päivänä.
Ennen reissuun lähtöä olin varannut sekalaisen joukon raaka-aineita,
vailla ihan kirkasta suunnitelmaa mitä niistä palattuamme tekisin. Sunnuntaina
tuntuikin siltä, että oli ihan hyvä idea hieman keventää, reissussa oli tullut
taas nautittua monenlaisia herkkuja. Niinpä päätin käyttää vain osan varatuista
raaka-aineista. Lopuille löytyisi käyttöä tulevina päivinä. Grillattu Cosmopolitan-salaatti
mukavilla lisukkeilla oli tuohon hetkeen kuin nenä päähän. Tähän ateriakokonaisuuteen
sain upotettua vielä edelliseltä päivältä jääneet tähteetkin. Neljä
pekonisiivua ja muutama possun fileelankun suikale täydensivät grillisalaatin
sopivan ruokaisaksi.
Grillattu salaatti lisukkeineen
(2:lle)
1 suurehko kokonainen Cosmopolitan-salaatti
1 punainen paprika
2 maissintähkää (esikeitettyjä)
1 kahvikupillinen oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria
ripaus yrttisekoitusta (tässä kuivattuja)
4 siivua pekonia
(edellisen päivän possua arviolta n. 250 g)
1.
Tee grillauskastike sekoittamalla hienonnettu valkosipulinkynsi
oliiviöljyn joukkoon. Mausta suolalla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä. Sekoita
ja anna kastikkeen hetken tekeytyä. Kuivatut yrtit vaativat ”heräämisajan”, jonka
jälkeen ne vasta antavat parhaiten arominsa.
2.
Halkaise salaatti pituussunnassaan siten, että kumpaankin puolikkaaseen
jää saman verran kantaa. Näin salaatinpuolikkaiden lehdet pysyvät hyvin
kasassa. Ennen halkaisua kannattaa myös tunnustella leikkuulautaa vasten, millä
kantilla salaatti pysyy tasaisemmin makuullaan. Oikea halkaisukohta valikoituu
sitten sen mukaan. Huuhtele salaatit ja valuta niistä enimmät vedet pois.
Taputtele kuivaksi ja sivele salaatin pinnat öljyseoksella.
3.
Huuhtele ja leikkaa paprika helposti grillattaviksi paloiksi. Sivele niillekin
grillauskastiketta.
4.
Grillaa paprikoita ja maisseja 10-15 minuuttia, tai kunnes paprikat
ovat kivasti pehmenneet ja makeutuneet ja kummatkin ovat saaneet vähän
raidoitusta pintaansa. Esikeitetyille maisseille riittää sinänsä ihan vain lämmitys,
mutta halusin myös niille hieman grillin väriä. Sivele kasviksia yrttiöljyllä pariin
kertaan grillauksen aikana. Kun kasvikset alkavat olla valmiit, lisää pekonit
parilalle ja paista ne kypsiksi. Se tapahtuu hetkessä, jos parila on kuuma.
5.
Tässä kohtaa minä menin paprikoiden, maissien ja kypsien pekonien
kanssa keittiöön, ja pilkoin siellä paprikat ja pekonit pienemmiksi. Irrotin
maissinjyvät tähkästään veitsellä liuskoina viiltämällä. Seuraavaksi irrottelin
jyvät toisistaan erilleen. Sekoitin paprikat, maissit ja pekonit keskenään
sekaisin.
6.
Tällä välin mies hoiti salaattien grillauksen ja porsaan siivujen
lämmityksen. Possut oli siis kypsennetty jo edellisenä päivänä, joten niille
riitti nopea lämmitys. Salaatinpuolikkaita tuli grillattua n. 3 minuuttia/puoli.
Tämä Cosmopolitan-salaatti oli tosiaankin isokokoinen, mutta jos grillaat vaikkapa
pienempiä sydänsalaatteja, niin grillausaika voi olla toinen. Tarkkaile siis
välillä rusketusraitojen muodostumista.
7.
Asettele salaatinpuolikkaat tarjoiluvadille leikkauspinta ylöspäin. Levittele
pekoni-kasvistäyte salaattien päälle. Pirskottele pinnalle hiukan oliiviöljyä,
ja pyöräytykset suola- ja pippurimyllystäkin lienevät vielä paikallaan.
Voit toki lisätä pinnalle myös esimerkiksi parmesaania ja leipäkrutonkeja,
ja lorutella kostukkeeksi jotakin herkullista salaatinkastiketta, vaikkapa
Caesar-kastiketta. Minä halusin tällä kertaa pitää tämän annoksen mahdollisimman
naturellina, mutta silti maukkaana. Helsingin herkut painoivat vielä
vyötäröllä.
Jos salaatit ovat suuria, niistä voi terävällä veitsellä viiltää
annospaloja, jotka otetaan vadilta pohjalta asti kaikkine kerroksineen ja täytteineen.
Näin kannattaa tehdä, jos tarjolla on muutakin syötävää ja salaatti toimii
pikkulisukkeena. Juuri noin aioinkin
ensin tehdä, mutta sitten kun ateriakokonaisuus muodostui kokkauksen edetessä tällaiseksi,
että koko ateria oli tässä, otimme kumpikin oman puolikkaamme salaatista. Tässä
tapauksessa olisin toki voinut kasata salaattiannokset jo suoraan lautasillekin,
mutta enpä tullut ajatelleeksi.
Herkkua oli, ja ehdimme ruokailla ulkona. Jossakin vaiheessa syöntiä
alkoi jyristä, ja yhä enemmän jyristä. Kuulosti kuitenkin, kuin ukkonen olisi
vielä kaukana. Luulimme ehtivämme juoda vielä espressotkin pihalla, mutta toisin
kävi. Kesken pöydän siivouksen alkoi ripsiä. Ei haittaa, ajattelin. Meillähän
on katos päällä.
Sitten alkoikin sataa vaakasuunnassa. Hyvä että ehdittiin alta pois, ennen
kuin kovin kastuttiin. Espressot nautittiin siis sisällä, jossa oli yhtäkkiä
kovin pimeää. Ukkonen yritti kunnolla, mutta ei päässyt kuitenkaan ihan päälle.
Olen tehnyt näitä grillattuja salaatteja useita eri versioita. Tässä linkki viime keväänä postaamaani juttuun, jossa sydänsalaattien täytteeksi tuli
katkarapuja ja parmesaania. Samasta jutusta löytyy myös kunnon pihvit, ja sitä
myöten oikein surf & turf -ateria. Vieläkin muistan, kuinka hyvä setti
sekin oli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti