Päivät menevät niin nopeasti, että en meinaa itseni perässä
pysyä. Tämän superhyperspagettikastikkeenkin tein jo yli viikko sitten, ja ehdin
kirjoittaa siitä vasta nyt. Tämä on yksi meidän perheen ikiaikaisia suosikkiruokia.
Tein kyselykierroksen, muistaisiko kukaan, mistä tämä ”superhyper” tuli
aikoinaan spagettikastikkeen nimen eteen. Kukaan ei muistanut. Itse muistelen
antaneeni joskus valmiista kastikeaineksista tehdylle (joskin tuunatulle) pikaversiolle
tämän nimen, jotta se maistuisi lasten suussa paremmalle. No siitähän tuli ihan
hitti.
Sittemmin minun piti alkaa jäljitellä pikaversion makua silloinkin,
kun ehdin valmistaa tätä kastiketta ihan kunnon aineksista. Tällä lailla
tehtynä se vasta todellista superhyperspagettikastiketta onkin.
Superhyperspagettikastike
(6:lle)
1 pkt (170 g) pekonia
700 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
suolaa
mustapippuria
4 tl paprikajauhetta (dulce)
2 porkkanaa
2 tlk tomaattimurskaa (Mutti)
½ - 1 tlk vettä tölkkien huuhteluun
4 rkl tomaattipyreetä (Mutti)
1 lihafondinappi
2 tl oreganoa
3 tl basilikaa
mustapippuria
2 laakerinlehteä
2 dl kuohukermaa
1 puntti tuoretta persiljaa
1.
Pilko pekoni pieniksi paloiksi. Silppua myös sipulit. Pese,
kuori ja raasta porkkanat. Minä pilkoin porkkanat pienemmiksi ja pyöräytin ne
pikkusilppurissa muruiksi.
2.
Paista pekoninpaloja omassa rasvassaan ja lisää jauheliha. (Tämä
kannattaa tehdä kahdella pannulla tai kahdessa erässä.) Lisää sipulit ja mausta suolalla, pippurilla
ja paprikajauheella. Paista kunnes pekonit ja jauheliha ovat kypsiä. Tarkista
maku. Saavat maistua jo tässä vaiheessa hyvältä.
3.
Kaada jauhelihaseos ja porkkanaraaste kattilaan ja sekoita.
Lisää myös tomaattimurskat ja huuhtele vedellä (vajaa puoli tölkillistä/tölkki)
kummankin tölkin pohjalta ja reunoilta kaikki tomaattimurskat pataan mukaan. Lisää tomaattipyree ja sekoita taas. Lisää
mausteet ja kiehuttele kannen alla lämpöä pienentäen noin 30 minuuttia.
4.
Kun pastakastikkeen maut ovat muhineet täyteläisiksi, lisää
kerma ja kiehuttele edelleen sen aikaa kuin spagetti kiehuu. (Tarkista spagetin
keitto-ohje pakkauksesta.) Sekoita persiljasilppu kastikkeen sekaan hetkeä
ennen tarjoilua.
5.
Kun spagetti on kypsää, valuta se ja laita tarjoiluastiaan. Spagettikastike
taitaa olla ainoa pastakastike, jota en sekoita pannulla pastan joukkoon, vaan
laitan sekä spagetin että kastikkeen eri astioissa tarjolle. Kukin voi sitten ottaa
haluamansa määrän kumpaakin ja sekoittaa ne kunnolla sekaisin, tai olla sekoittamatta.
6.
Viimeistele lautasannos rouhaisemalla annosten päälle
kierrokset pippurimyllystä ja raasta halutessasi myös parmesaania.
Bolognesekastikkeen (sen perinteisen) valmistan aika lailla
samalla tavalla kuin tämän superhyperspagettikastikkeenkin sillä erolla, että bolognesekastikkeeseen
en laita kermaa lainkaan. Punaviiniä lorautan sinne kyllä ja annan kastikkeen
hautua pienellä lämmöllä tosi pitkään, eli n. 1,5-2 tuntia. Sen makoisammaksi
tomaattipohjainen kastike menee, mitä pidempään se muhii.
PS.
Tein tätä superhyperspagettikastiketta tarkoituksella ison satsin, koska sitä voi aivan hyvin pakastaakin. Minäkin aioin ensin pakastaa loput, mutta kun tulin vanhasta muistista keittäneeksi liikaa spagettia, pakkasin lopuista meille valmiiksi sekoitettuja pasta-annoksia töihin mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti