Viime viikolla katselin tv:stä Neljän tähden illallinen
-ohjelmaa ja kyseessä oli Saana Akiolan kokkausvuoro. Hän valmisti alkuruoaksi
lehtikaalisipsejä jonkin dipin kera. En muista enää mitä se dippi oli. Huomioni
veikin lehtikaalisipsit, mistä en ollut ennen kuullutkaan. Nyt jälkeenpäin
ajateltuna en kyllä ymmärrä, miten ihmeessä olen voinut välttyä niiden
tiedostamiselta. Ohjelman jälkeen nimittäin googlailin lehtikaalisipsejä, ja
niitähän on näköjään valmistettu jo vuosikaudet! Ne ovat olleet trendikkyytensä
huipulla ehkä vuoden 2013 tienoilla, päätellen siitä, että googlen 10
ensimmäisen hakutuloksen joukossa on muutama postaus juurikin tuolta vuodelta.
No jo oli minunkin aika bongata ne, ja heti seuraavana viikonloppuna niitä mökillä
testata.
Googlailun perusteella perusohje näytti kaikilla olevan liki
sama: puhdistus, silppuaminen, pyöräytys oliiviöljyssä, maustaminen pienellä
määrällä suolaa ja sitten uuniin. Tässä yksi näistä perusohjeista. Minä lisäsin
omaan versiooni aavistuksen sitruunaisuutta. Valmistin nämä sipsit hieman
epäluuloisesti, mutta turhaan. Olivat aivan mahtavan hyviä, ja niihin tuli
toden totta ihan himo.
Lehtikaalisipsit
(2:lle)
1 pss (200 g) lehtikaalia
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunaoliiviöljyä
¼ tl suolaa
sitruunasormisuolaa viimeistelyyn
1.
Huuhtele ja kuivaa lehtikaalin lehdet ja irrota puiseva varsi.
Revi lehdet pienemmiksi.
2.
Laita pienityt lehdet kulhoon ja lorauta päälle oliiviöljyä.
Kannattaa kokeilla myös maustettuja oliiviöljyjä, niillä saa sipseihin mukavia
vivahde-eroja. Ripottele joukkoon suolaa. Sitä kannattaa laittaa varovasti,
koska sormisuolalla saa tarvittaessa lisää suolaisuutta. Möyhi lehtikaalin
palasia niin, että kaikki pinnat saavat öljystä ja suolasta osakseen.
Menossa uuniin. |
3.
Kypsennä 150-asteisen uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia,
puolivälissä käännellen. Laita sipsit tarjoiluastiaan ja maista. Jos suolaa
kestää vielä lisätä, ripottele sipseille sormisuolaa maun mukaan.
Tulossa uunista. |
Luin jostakin lehtikaalisipsipostauksesta, että ko. tekijällä
oli vaikeuksia saada sipsejä kulhoon asti, kun hupenivat hyvää tahtia jo
suoraan pelliltä suuhun. No samoin meinasi käydä meillekin. Ensimmäisen rapean
sipsin suuhun laitettuani oli todella vaikeaa pitää niistä näppejä erossa. Enpä
todellakaan olisi uskonut, millaisia herkkupaloja nämä ovat. No, sain laitettua
niitä tarjoiluastiaankin asti, mutta taisi tuo astia tyhjentyä vallan vartissa.
Nämä olivat taatusti terveellisempiä kuin tavalliset sipsit,
tosin ei meillä tavallisia sipsejä tule juuri koskaan syötyäkään. Niitä eksyy
meille oikeastaan vain silloin, kun olen miehen kanssa ruokakaupassa. Silloin
tällöin hän tekee kaupassa katoamistempun, ja tiedän aina mistä hänet löydän…
olut- ja sipsihyllyjen luota totta kai!
Näin terveellisesti siis lauantai-iltana herkuttelimme.
Perjantai-iltana meillä olikin astetta tukevampi hiukopala. Silloin tein
mökille tultuamme perinteiset mökkipizzat, jotka ovat ihan älyttömän hyviä.
Helppoja ja nopeita myös, kun teen ne valmispohjille milloin milläkin
täytteillä. Tässä linkissä näet kirjoituksen joistakin aiemmin tekemistäni mökkipizzoista.
Perjantaipizzat menossa uuniin. |
Tällä kertaa laitoin valmiiden pizzapohjien päälle Mutti-pizzakastiketta,
joka on tosi hyvä valmiskastike. Kahdelle pizzalle käytin yhteensä puoli tölkillistä.
Pyöräytin kastikkeen päälle muutaman kierroksen pippurimyllystä. Seuraavaksi
ripottelin kerroksen juustoraastetta, ja sen päälle pizzamaustetta.
Varsinaiseksi täytteeksi heittelin tällä kertaa kylmäsavulohta, sinihomejuustoa
ja kirsikkatomaatteja. Pizzat kypsyivät 250-asteisen uunin keskitasolla n. 8
minuuttia. Helppoa kuin heinänteko.
Nam, nam... |
Laitoin pizzojen ohella tarjolle myös rucolaa, tabascoa ja
valkosipulimurskaa oliiviöljyssä, jotka kaikki täydensivät pizzat makuhermoja
hiveleväksi. Olipahan meillä taas herkut.
Varoitteli aivan oikein tuosta suolasta useaan otteeseen! 👌 Silti 'onnistuin' taas ripsauttamaan sitä liikaa. Syötiin muun ruoan lisäkkeenä, joten ei niin haitannut. Käytän muuten itsekin aina näihin sitruuna-oliiviöljyä, koska se antaa aavistuksen raikkautta näihin. Kiitti ohjeesta! 💗
VastaaPoistaHah hah 😂 Näistä tosiaan on hiukkasen hankalaa saada liikasuolaisuutta pois, mutta saittepa ehkä sentään hyvän janon aikaiseksi 😉👍😘
Poista