Meidän mökkikausi alkaa yleensä silloin, kun muut lopettelevat omaansa.
Olemmekin nyt valmistelemassa omaa mökkikauttamme täällä Pyhätunturin lataamossa.
Sen kunniaksi halusin tehdä jotain oikein hyvää, ja samalla kodikasta ruokaa.
Kummallakin on tehnyt jo pitkään mieli erästä herkkua, jonka kehittelin nuorena
vaimona todella kauan sitten. Kokkailutaitoni olivat silloin vielä orastavassa
vaiheessa. Jotkut kokeiluni olivat aivan kammottavia, toiset taas olivat heti
syntyessään klassikkoainesta. Klassikoksi päätyi myös tämä kiusaus, joka
aikoinaan syntyi siten, että kaapista löytyi tonnikalapurkki ja jääkaapista
kimpale kinkkua. Muistan miettineeni, että voikohan kalaa ja lihaa yhdistää.
Päätin että voi. Olimme myös juuri kuulleet valkosipuliperunoista. Se oli
kuumin uutuus niihin aikoihin. Niinpä nekin tulivat tavallaan päätyneeksi
mukaan tähän ruokaan, joka on eräänlainen sekoitus valkosipuliperunoita ja
kinkku-tonnikalakiusausta.
Koska oli lauantai, ja mukava mieli mökkikauden avauksesta, aloitin
ruoan valmistuksen laittamalla ensin mukavaa musiikkia stereoista soimaan. Tätä
ruokaa tehdessä musiikki ei uppoa liesituulettimen hurinaan. Seuraavaksi kokille
lasi cavaa, ja sitten pääsin itse asiaan, eli raaka-aineita käsittelemään.
Tapanani on aina ensin pilkkoa kaikki pilkkomista vaativat raaka-aineet. Sen
jälkeen itse kokkaaminen käy kuin tanssi. Itse asiassa taisin muutaman
tanssiaskeleenkin kokatessani ottaa, tarttuvimpiin kertosäkeisiin laulamalla
mukaan liittyen. Tanssivan ja laulavan kokin pitää vain olla varovainen puukon
kanssa heiluessaan. Tämä ruoka pitääkin
tehdä nimenomaan hyvällä fiiliksellä ja kiireettömästi kokkailusta nautiskellen.
Tavallisesta kinkkukiusauksesta tämän erottaa paitsi tonnikala, myös
käsityö. Tähän en koskaan käytä valmista peruna-sipulisekoitusta, vaan aina
oikeita sopivasti jauhoisia perunoita, jotka suikaloin itse. Toki voit oikaista
tämän teossa käyttämällä pakastealtaasta löytyviä peruna-sipulisuikaleita, ja
varmaan ihan hyvää tulee niinkin, mutta sama asia se ei ole. Kokeile vaikka,
niin huomaat eron. Itse suikaloidut perunat säilyttävät hyvin rakenteensa. Tämän
ruoan teossa käytän suikalointiin yleiskonetta (valkosipuliperunat viipaloin
käsin), joten nopeasti ja helposti valmistuvat nämäkin suikaleet. Otin ajan. Yhden
perunakilon kuorimiseen minulta meni viisi ja puoli minuuttia. Karkealla
suikaleterällä suikalointiin meni yksi minuutti ja 20 sekuntia. Kaiken tämän
tein normaalitahdilla. Siinä ajassa otin myös kolme valokuvaa. Perunat oli siis
käsitelty vähemmässä kuin seitsemässä minuutissa. Maku ja rakenne korvaavat ne
minuutit moninkertaisesti. Perunoiden käsittely kannattaa jättää viimeiseksi
valmisteluista, koska suikaloidut perunat tummuvat nopeasti. Eli pilkoin ensin
kaikki muut raaka-aineet, ja kun perunatkin oli suikaloitu, pääsin heti vuokaa
täyttämään.
Kinkku-tonnikalakiusaus 4:lle
1 kg sopivasti jauhoisia perunoita
1 sipuli
10 valkosipulinkynttä
400 g saunapalvikinkkua palana (tässäkin itse suikaloitu on paras)
1 prk tonnikalaa (esim. Abba tonnikalapalat hyviä)
suolaa
mustapippuria
6 dl kuohukermaa (älä kauhistu, nimittäin jos vuoka on laakea, ”häviää”
kerma jonnekin)
Kypsennä 225 C uunissa noin 1 tunti.
Menossa uuniin... |
Silppua sipuli. Kuori valkosipulinkynnet, ja litistä ne veitsen
lappeella. Näin ne ”heräävät eloon” ja valmistautuvat antamaan kaikki arominsa
ruokaan. Silppua valkosipulinkynnet. Suikaloi kinkku. Tarkkaile vatia, koska ainakin
meillä osa suikaleista päätyy ohikulkevien näpistäjien suuhun. Saattaahan toki
olla, että kokkikin nappaa oman osuutensa. Kuori ja suikaloi perunat. Voitele
vuoka ja levitä pohjalle perunoita. Päälle suolaa ja pippuria sekä kumpaakin
sipulisilppua. Seuraavaksi kinkkusuikaleita ja tonnikalaa. Ja sama uudelleen
niin kauan kuin raaka-aineita riittää. Laitoin ensin 5 dl purkillisen
kuohukermaa. 45 minuutin kohdalla se oli johonkin hävinnyt, joten lisäsin vielä
1 dl kermaa. Tunnin ja 5 minuutin kohdalla maistoin ruokaa, ja kypsää oli.
Valmista on! |
Tämä retroruoka maistuu kyllä joka kerta ihan taivaallisen hyvältä. Se
tuo myös aina muistoja menneisyydestä. Lisukkeetkin tälle ovat aina samat,
keitettyjä kananmunia ja pieni tuoresalaatti. Tällä kertaa kahden hengen lisukesalaattiin
tuli 1 avomaankurkku, 6 Dunne-tomaattia
ja ½ purkkia raejuustoa. Ruokajuomaksi kivennäisvettä.
Syötyämme laitoin loput ruoat talteen kahdelle lautaselle ja kun
ne olivat jäähtyneet, siirsin ne jääkaappiin. Siinäpä meille on hyvä
lähtöateria (mikron kautta) huomisten ulkoilujen päätteeksi. Mukavaa lauantaiehtoota ja
viikonloppua itse kullekin!
Kyllä nuo peruna-kinkku-tonnikala-anjovis ym -laatikkoruoat ovat mainiota ruokaa vuosikymmenestä toiseen. Ja ehdottomasti oikeista perunoista - paitsi joskus kiireessä pakastetapauksia, joista tuleekin yleensä melkoista "mössöä". Nälkä on yleensä hyvä mauste silloinkin.
VastaaPoistaOikein hyvää ja antoisaa lomailua ja komiaa ruskaa teille toivottaen!����
Kiitos Leena! Kyllä näin on. Tosin silloin tällöin perjantaisin tänne mökille tullessamme tuikkaan ensi töikseni Janssonin uuniin, ja nimenomaan pikavauhtia pakastepotuista. Anjoviskin kun on sellaista hajoilevaa, niin sulautuvat hyvin yhteen. Ja kun laukut on purettu ja takkaan ja kynttilöihin tulet laitettu, niin kiusaus on jo valmis 👍
PoistaRuska antaa vielä odottaa itseään, kovin kesäistä on edelleen. Huomenna keräämme pihalta mustikat talteen, niitä näytti olevan ja ihme kyllä vielä ihan hyvälaatuisia. Puolukoitakin tulossa entiseen tapaan, mutta ne ovat parhaimmillaan ehkä viikon parin päästä.