keskiviikko 29. elokuuta 2018

Valkosipulileivät - yksinkertaisuudessaan täydelliset


Parin viime viikon aikana olen tehnyt peräti kaksi kertaa näitä valkosipulileipiä, joita jo klassikoiksikin voitaneen kutsua. Ainakin meillä. En edes muista milloin ensimmäisen kerran näitä tein, mutta vuosikymmenissä kai tuota aikaa jo lasketaan. Tämä ei siis ole mikään uusi keksintö, eikä ainutlaatuinenkaan. Uskoisin, että aika monessa kodissa näitä tehdään ilman minun vinkkiänikin. Mutta silti, voiko juuri yksinkertaisempaa ja parempaa herkkua olla, kuin nämä juustokuorrutetut valkosipulileivät.





Näitä leipiä voi tarjoilla yhtä lailla alkupalana, aterian lisukkeena kuin vaikkapa perjantai-illan hemmottelevana iltapalana. Ne ovat parhaimmillaan sopivan viinin kera. Nämä ovat myös (jälleen kerran) mitä mainiointa vierastarjottavaa, kun voit valmistella näitä pellillisen valmiiksi ja tuikata muutamaksi minuutiksi uuniin sitten, kun hetki on sopiva. Ainoa vika näissä on, että niitä haluttaa syödä useampi. Ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan ihan sairaan hyviä.


Juustokuorrutetut valkosipulileivät

  • sämpylöitä
  • voita
  • puristettuja tai raastettuja valkosipulinkynsiä
  • juustoraastetta



Uuniin menossa...

Laita uuni kuumenemaan 225 C asteeseen. Halkaise sämpylät. Voitele kevyesti voilla. (Jos täydellisintä makua haet, niin ei kannata fuskata vaihtamalla voita kevyempään levitteeseen. Eli silmät kiinni vain ja voita pintaan!) Kuori ja purista haluamasi määrä valkosipulinkynsiä. Itse puristin 3 valkosipulinkynttä näille kolmelle sämpylälle = kuudelle sämpylänpuolikkaalle. Laita viimeiseksi kunnon keot voimakkaan makuista juustoraastetta kunkin sämpylänpuolikkaan päälle, itse laitoin tällä kertaa emmentalraastetta. Laita pelti uuniin keskitasolle tai hieman sen yläpuolelle 6-10 minuutiksi, riippuen uunin tehosta. Nämä olivat uunissa 9 minuuttia.


Uunista ulos...

  
... ja tarjolle.


Voi sitä tuoksua ja voi sitä makua. Nämä ovat todella sellaista herkkua, mikä maistuu aina yhtä ihanalta. Varsinaisia koko perheen suosikkileipiä, joita minulta tilataan uudestaan, ja taas uudestaan.  Toissa viikolla tein näitä iltapalaksi, ja viime viikonloppuna alkuruoan lisukkeeksi.




Itse asiassa tarjoilin näitä valkosipulileipiä sen poroalkupalan kanssa, jonka ohjeen jaoin edellisessä kirjoituksessani eteenpäin. Hyvin toimivat yhteen.

4 kommenttia:

  1. Onpa ihana ja kivan yksinkertainen idea, näitä pitääkin tehdä! :) Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  2. Söin juuri pari voileipää iltapalaksi ja silti alkoi suurinpiirtein 'kuola valua' katsoessani kuvia leivistäsi. �� Hyvä, jos nuo maistuvat kaikille samassa huushollissa majaileville. Tiedät varmaan syyn! ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, hah! Kyllä minullakin taas kuola valuu, kun pelkästään muistelen näiden makua 😀 Ja kyllä, onneksi olemme kaikki valkosipulin ystäviä 👍

      Poista