Yleensä suunnittelen kauppalistan hyvin tarkkaan, mutta viikonlopuille
tulee silti silloin tällöin ostettua liikaa raaka-aineita. Viime viikonloppuna jäi
käyttämättä broileripekonipaketti. Olin kuvitellut paistavani ne pekonit
kiireettömän ja vähän tavallista runsaamman aamiaisen herkkupalaksi. No mutta
kuinkas sitten kävikään… Nukuimme pitkälle aamupäivään asti. Oli vissiin
univelkoja. Kun päivä oli herätessämme jo niin pitkällä, päätimme suosiolla
tyytyä suppeampaan aamiaiseen, ettei koko päivä menisi ihan syömiseksi. Pian
olisi lähtö makkaranpaistoretkelle, enkä halunnut päivän pääateriankaan menevän
liian myöhäiseksi. Nyt viikolla alkoi tuon broileripekonipaketin päivämäärä poltella
näpeissä, joten johonkin se olisi käytettävä, ettei hävikkiä syntyisi. Koskapa
kaapista löytyi juuri sopivasti parin pussinpohjan verran pennepastaa, päätin ujuttaa broileripekonin pastaan.
Oletteko muuten kokeilleet broileripekonia tavallisen pekonin sijasta?
Se on ihan hyvä tuote. Kevyempää kuin possun pekoni, mutta silti hyvää.
Broileripekoni-herkkusienipasta
(3:lle)
250 g pastaa
tilkka öljyä
1 pkt broileripekonia
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rs herkkusieniä
suolaa
mustapippuria
2-3 dl kermaa (laitoin 3,3 dl kuohukermaa)
6 tippaa tabascoa
parmesaaniraastetta 1 dl kastikkeeseen + pinnalle lisää
(pastan keitinvettä)
rucolaa
Kannattaa
yrittää ajoittaa niin, että pasta on kypsää siinä kohti kun kastike on valmis.
Toimin itse siten, että laitan ensin veden kiehumaan, ja alan sitten pilkkomaan
ainekset. Kun pasta menee kiehumaan, pääsen suoraan kastiketta tekemään. Tällä
tavalla toimien valmistuvat sekä pasta että kastike suht yhtä aikaa, jolloin ne
ovat parhaimmillaan sekoitettavaksi keskenään.
Keitä pasta runsaalla suolalla maustetussa vedessä. Tässä kohti ei todellakaan
kannata pelätä suolaa, niin epäilyttävältä kuin runsas suola kuulostaakin. Silppua sipulit. Harjaa
sienistä mahdolliset multapaakut pois, ja viipaloi sienet. Suikaloi pekonisiivut.
Kuumenna kattila (pinnoitettu) ja lisää tilkka öljyä sekä broileripekonit.
Paista pekonia minuutti pari. Lisää sipulit ja sienet. Mausta suolalla ja
pippurilla. Lisää kerma ja anna porista, kunnes koostumus on oikea, eli hieman
saennut. Vahvista makua tabascotipoilla, ja sekoita. Tuo määrä tabascoa ei
varsinaisesti maistu, mutta antaa tarvittavan ”kärjen”. Lisää 1 dl raastettua parmesaania ja kiehauta.
Sekoita pasta kastikkeeseen. Lorauta sekoitusvaiheessa tilkka pastan
keitinvettä (otan aina pastankeiton loppuvaiheessa kupillisen talteen) viimeistelemään
koostumuksen. Tarkista maku, ja täydennä
tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Raasta annosten päälle parmesaania ja
koristele rucolalla.
Tällä viikolla puhutaan paljon ruokahävikistä. Minun keittiössäni
taitaa olla hävikkiviikot koko ajan. Pyrin nimittäin aina parhaani mukaan
siihen, ettei mitään ruokatarpeita pitäisi heittää haaskiin. Mieluummin vaikka
ostan pikkuisen jotain lisää, jotta saan valmistettua käyttöikänsä
loppusuoralla olevasta raaka-aineesta herkullisen aterian. Tällä kertaa ostin
ateriaa varten rucolaa, sieniä ja kermaa,
ja niistä ja broileripekonista syntyi hyvältä maistuva pasta. Pastat ovatkin
juuri sellaisia, mihin voi helposti käyttää monenlaisia hävikkiuhan alla olevia
raaka-aineita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti