Perinteet,
perinteet… Jokavuotinen golflomamme alkoi perinteisellä tavalla = kalakukkodinnerillä savolaisten
ystäviemme loma-asunnossa. Sitäpä olimmekin jo odotelleet kieli pitkällä. Ennen
näitä ystäviämme emme oikein ymmärtäneet, kuinka mahtava ateria kalakukko on.
Muistin kyllä lapsuuteni Kuopion reissut, kun kävimme ”Ada-tädin” asunnolla
Kuopion torin laidalla, ja kalakukkoahan sieltä torilta aina ostimme. Sen enempiä
muistikuvia minulla ei tuosta kukkoherkusta ole. Eli en todellakaan muista,
kuinka ja minkä lisukkeiden kanssa me sitä kalakukkoa silloin söimme. Nykyisin
syömme sitä kerran vuodessa savolaisten ystäviemme tapaan. Ja se se vasta onkin
herkullinen tapa.
Alkupaloiksi nautimme perheen jälkikasvun tekemää juurileipää hanhenmaksalla. |
Joskus olemme
pitäneet näiden ystäviemme kanssa jopa kukkopruuvin, vertaillen muikku- ja ahvenkukkoa,
vieläpä ystäviemme toimesta ”tupla-läskillä” tilattuna. Ahven voitti. Siitä lähtien
ovat nämä ystävämme tuoneet yhteisen golfloman alkajaisiksi aina ahvenkukon, ja
käsittääkseni se on ollut aina peräisin Irene Partasen leipomosta. Kalakukon naatintaohjeet ovat oma elämyksensä. Kukko lämpenee uunissa sopivaan tarjoilulämpötilaan.
Ahvenkukon erinomaisina
lisukkeina toimivat aina keitetyt perunat. Jos tapaamme kesällä, ovat ne uusia
perunoita. Jos tapaamme talvella, ovat ne tuppipottuja. Lisäksi seurana on aina
ihanaa aiolia, ja raikasta salaattia vaihtelevista kauden aineksista, mikä
milloinkin hyvää on.
Oijoi, ihan
mielettömän hyvää oli tämänkin vuoden ahvenkukko. Ja mitenhän se loma edes
lähtisi käyntiin ilman tuota kalakukkodinneriä…
Jälkiruoaksi
nautimme jäätelöä kera kolmenlaisten marjojen ja sopivien jälkkärijuomien. Ja
vielä kahvit päälle.
Nuoriso teki
vielä ihanan raikkaat kahvinjälkeiset juomat. Mukava ilta kaikilla herkuilla.
Eikä mennyt edes seuraavan päivän puolelle. Tästä oli hyvä alkaa kahden viikon
golfloma. Terveellisiä golfpallon ulkoilutuskilometrejä on lupeissa aikamoinen määrä.
Vai on ahvenkukko rantautunut sinne Katinkultaan! �� Mikäs sen mukavampaa.
VastaaPoistaTekisin itsekin kukkoa ahvenista, mutta kalojen käsittely ontuu.. muikut on niin helppoja putsata ja niitä saa valmiiksi suolistettuna. Vai pehmeneeköhän ahvenien ruodot riittävästi uunissa?
Kyllähän swingi singahtaa, putit päätyvät reikään (lopulta) ja peli sujuu noin mahtavan aloituksen jälkeen. ��
Ihanaa kaksiviikkoista teille! ��⛳��
Kiitos! 😊⛳️
PoistaRuotoja ei kyllä havaittu ensimmäistäkään, eikä kalan nahkaa. Eli jos niitä oli alunperin mukana, niin hyvin olivat sulaneet. Kukon sisällä oli vain aivan mielettömän ihanaa ja mehevää ahventa, ja kuoren alla silavaa. Oi miten ihanaa sen kuorenkin maku oli! Kyllä vain näillä eväillä pitäisi pelin kulkea 👍😀