Pyhätunturin mökillä yleensä kokkaamme itse, mutta silloin tällöin on kiva päästä
myös valmiiseen pöytään. Niinä kertoina
tiemme vie "Uulaan", ja niin se on vienyt koko mökkeilyhistoriamme
ajan. Huttu-Uula on tarjonnut laadukasta ruokaa ja lämminhenkistä tunnelmaa jo
yli 20 vuotta. Ravintoloitsija ja keittiömestari Auli Isojärvi vastaa keittiön
korkealaatuisesta tarjonnasta. Ahti Isojärvi, toinen ravintoloitsijoista,
huolehtii leppoisalla tavallaan salin toiminnasta. Huttu-Uulan maukkaita ruokia
ja hyvää palvelua on kiitetty myös Rôtisseurs-kilvin. Tämän mökkiviikonlopun
kulinaarinen kohokohta oli Huttu-Uulan Vappumenu, jota tarjoiltiin Uula a la
Carten puolella.
Uula a la Carte on tunnelmallinen ravintolapirtti, joka on
rakennettu Ravintola Huttu-Uulan sisälle. Se on ikään kuin talo talon sisällä.
Uula a la Carten sisäikkunoiden toisella puolella on Ski-Uula, monokansan mutkaton
ruokamekka. Ruokailetpa kummalla puolella tahansa, voit olla varma, että
lautasellasi on parhaista raaka-aineista hyvin valmistettua ja taidokkaasti
maustettua ruokaa. Annoksissa maistaa ja näkee kunnioituksen lähialueen raaka-aineita
kohtaan. Niin loistavat kalat kuin muhevat lihatkin maistuvat juuri siltä, kuin
niiden kuuluukin maistua.
Huttu-Uulan Vappumenu 2018 oli tällainen (ja on vielä 30.4.2018 asti):
Tuoreparsakeittoa ja Parsasalaattia
tai
Sokerisuolattua Rautua, Parsaa ja Karjalan kaviaaria
Rautua, kuohuviinikastiketta, varhaisperuna-kevätsipulipaistosta
tai
Poron fileetä, kaarnikkakastiketta, parsapyreetä ja
varhaisperunapaistosta
Tippaleipä brùlee, simavaahtoa
Aperitiiviksi tilasimme Kuukkelin laulut, jotka yksinkertaisuudessaan
olivat vallan mainiot. 2 cl giniä, 2 cl koskenkorvaa
ja karpalomehua. Minulla on tapana mökkimme pihalla jutella kuukkeleille. Jos
ne vain olisivat tulleet tämän aterian jälkeen minua tervehtimään, olisin
voinut jopa laulaa. Ymmärsivät pysyä poissa.
Alkuruoaksi valitsin tuoreparsakeiton parsasalaatilla. Se tarjoiltiin
siten, että keittoannoskulhon pohjalle oli aseteltu parsasta
pitkittäissuunnassa höylättyjä lastuja. Varmasti Auli oli ne jotenkin
käsitellytkin, mutta mahtaisikohan kertoa miten, jos kysyisin… Aromikas, ja
juuri sopivan paksuinen keitto kaadettiin pöydässä kuumasta pikkukannusta parsasalaatin
päälle. Keiton seuraksi tuli patonkikori, sisältäen uunituoreita lämpimiä
patonginpaloja ja hyvää levitettä. Patonkikori sisältyy aina a la carten
annoksiin, olipa sitten kyseessä erikoismenu tai normaali a la carten menu.
Pääruokani oli rautua kuohuviinikastikkeella ja
varhaisperuna-kevätsipulipaistoksella. Oli siinä perunapaistoksessa parsaakin
mukana. Aivan erinomaista. Huttu-Uulan vakiorautuannos, Rautua vartaassa, on
myös ihan älyttömän hyvää. Itse asiassa se on yksi minun suosikeistani. Ja yksi paikan klassikoista. Ainakin olen
pyytänyt, että se pidettäisiin aina listalla mukana. Toiveeni on tähän asti
tullut kuulluksi. Ainoastaan sen kastike ja lisukkeet saattavat sesongeittain
vaihtua, mutta se sallittakoon. Ja ihan kivaa vaihteluahan se onkin. Kunhan vain
se Rautua vartaassa pysyy listoilla! Mutta takaisin tähän vappumenun rautuun. Oijoi,
hyvää oli. Mehevää, ja juuri oikealla lailla maustettua. Kaikki raaka-aineet
pääsivät hyvin oikeuksiinsa, toisiaan kunnioittaen.
Jälkiruokaa odotin erityisellä mielenkiinnolla. Yleensä kuittaan
jälkiruoan espressolla joko sellaisenaan, tai mukavan avec-juoman kera. Tämä
vappumenun jälkiruoka, tippaleipä brùlee ja simavaahtoa oli niin jännän
kuuloinen, että söin senkin hartaasti lusikallisen kerrallaan makustellen ja
makuja analysoiden. Siinä todellakin maistuivat paitsi creme brùlee, myös
tippaleipä ja sima. Jotenkin ihmeen kaupalla Auli oli niistäkin saanut
täydelliset, ilman että mikään maku puski liikaa läpi. En pidä kovin makeista
jälkiruoista. Tämä oli ihanan raikasta, ja juuri sopivasti makea.
Tämän vappusetin jälkeen olo oli tyytyväinen. Kiva että lähdimme.
Huttu-Uula jää vapulta ansaitulle tauolle, avaten ovensa taas kesäkuun loppupuolella
kesäsesongille. Ravintolassa on silloin tällöin myös mukavia musiikillisia
tapahtumia. Sen lisäksi syksyisin on tarjolla tiettyinä iltoina Sadonkorjuu
buffet ja kevättalven sesongilla Lapin ruoka buffet. On muuten sellainen buffet, että
se maistuu myös meille lappilaisille. Ja ainahan on ne paikan klassikot. Minun Top
3 Uulan klassikkoannosta ovat Rautua vartaassa, Poronpippuripihvi ja Poronkäristys.
Niitä ja seuraavan kauden käynnistymistä odotellessa….