Perinteisten andalusialaisten ravintoloiden salaattien kuningatar on Ensalada Mixta de la Casa. Se on klassinen sekasalaatti, joka sopii yhtä lailla niin rantalounaan kuin sunnuntaiateriankin alkuun tai kylkeen. Paikalliseen tapaan tuo salaatti (kuten muutkin paikalliset herkut) tuodaan ravintolassa rennosti pöydän keskelle jaettavaksi (para compartir), josta kukin annostelee itselleen haluamansa määrän. Kukaan ei myöskään katso kieroon, jos tilaat tuon ihanan raikkaan ja ruokaisan salaatin ihan vain itsellesi. Siinä tapauksessa se käy jo täydestä ateriasta.
Tämä minun salaattini on kotiversio. Valmistan sitä aika usein (erilaisin variaatioin) kauniin ja lämpimän päivän lounaaksi. Patiolounaat ovat ihan best. Tällä kertaa ruokailimme poikkeuksellisesti sisätiloissa, sää oli epävakainen. Tämä kevät on ollut hyvin kummallinen… Hyvä lämmin mieli levisi casaan kuitenkin päivälliselle kutsutusta ystäväpariskunnasta. Nelistään nautimme tämän salaatin family style -tyylisen aterian alkuruoaksi. Seurakseen se sai uunituoretta patonkia, jota dippasimme oliiviöljyssä, sherryviinietikan kera.
Tässä salaatissa tärkeintä ei niinkään ole raaka-aineiden lukumäärä, vaan niiden hyvä laatu. Ja jotta tämä salaatti olisi aito Ensalada Mixta de la Casa, tulee siinä olla ainakin rapeaa salaattia, hyvälaatuista tonnikalaa ja keitettyjä kananmunia. Hyvin usein se sisältää myös tomaattia, kurkkua, säilykemaissia ja oliiveja. Toisinaan siihen lisätään myös porkkanaraastetta. Ravintoloiden sekasalaateissa kirsikkana kakun päällä on usein pari jättikatkarapua. Minä puolestani hulautin salaattiin koko pussillisen tavallisia, valutettuja katkarapuja.
Kirjaan tähän raaka-aineet, joita tällä kertaa salaattiin laitoin. Määrät eivät ole niin justiinsa. Laita juuri se määrä ja lajitelma, kuin mikä itsestäsi hyvältä tuntuu. Ja myös, mikä hyvältä näyttää. Minulle on aina tärkeää, että sekasalaatistani tulee aurinkoisen värinen. Kananmunat olivat niin herkullisen värisiä, että maissin lisäksi en kaivannut tähän enää porkkanaa aurinkoisuutta välittämään.
Andalusialainen Ensalada Mixta de la Casa
4:lle
1 kerä tai pussillinen hyvin pestyä rapeaa salaattia, tässä romainea
1 avomaankurkku (pese, kuori ja paloittele reiluiksi paloiksi)
2 tomaattia, tai 1 jättisuuri (pese, viipaloi, poista kannat)
1 pieni tölkki säilykemaissia (valuta neste pois)
1 pieni tölkki viipaloituja mustia oliiveja (valuta neste pois)
1-2 tölkkiä laadukasta tonnikalaa (tässä reilun kokoinen lasitölkillinen)
180-200 g pakastekatkarapuja (sulata ja valuta)
4 keitettyä kananmunaa (kuori ja halkaise)
oliiviöljyä
viinietikkaa
suolaa
Lado kaikki ainekset salaattikulhoon. Andalusialainen sekasalaatti maustetaan perinteisesti oliiviöljyllä, viinietikalla ja ripauksella suolaa. Voit joko maustaa koko salaatin, tai laittaa öljyn, etikan ja suolan pöytään, jolloin kukin voi maustaa oman annoksensa.
Minä tein vielä lisäksi Salsa Rosan, johtuen runsaasta katkarapumäärästä. Salsa Rosa ja katkaravut ovat aivan mahtava makuyhdistelmä.
Tällä kertaa tein Salsa Rosan näin…
Salsa Rosa
4:lle
1,5 dl hyvää majoneesia (tässä Hellmann’s)
2 rkl ketsuppia
1 rkl brandya
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl appelsiinin mehua
ripaus suolaa
Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Anna makuuntua jääkaapissa. Laita kulho sellaisenaan tarjolle pöytään. Siitä voi sitten kukin lusikoida haluamansa määrän salsaa katkarapujen päälle, tai lautasen reunaan dipiksi.
Pääruoaksi tarjosin maukasta ja mehevää Andalusialaista Chorizo-Kanapataa, jossa olikin sitten ihan eri ja lämmittävä makumaailma. Siinäkin mielessä tuo sekasalaatti oli tosi hyvä ja raikas aloitus aterialle.
Chorizo-kanapadan ohjeen olen tallentanut jo aiemmin blogiin, löydät sen tästä linkistä. Tällä kertaa laitoin sitruunan mehun tilalta appelsiinin mehua, ja pinnalle heitin reilusti persiljaa.
Parasta ruoka on hyvien ystävien kanssa nautittuna. Niin nytkin. Oli ihanaa parantaa maailmaa pöydän ääressä istuen, kotoisasti hyvästä ruoasta nauttien. Jälkiruokaakin söimme, Tarta al Whisky ”salsakaadon” kera, sekin on paikallinen erikoisuus. Ja espressot päälle. Mukava ilta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti