tiistai 14. joulukuuta 2021

Perinteiset piparkakut perinteitä vaalien

 

Onko joulupiparit yhä leipomatta? Ei hätää, vielä ehtii. Tässä tulee ohje, jonka mukaan meillä on leivottu piparkakkuja ainakin viimeiset kaksikymmentä vuotta, ja ehkä ylikin. Ohje on peräisin tyttäriemme kotitalouden oppikirjasta. Se oli sellaista aikaa, kun meilläkin leivottiin ahkerasti. En minä, vaan ne tyttäret. Piparkakkuja leivoin kyllä minäkin joka vuosi, mutta en yksinään, vaan koko perheen voimin. Perinteisiin kuului, että piparkakkuja leipoessamme joululaulut, kynttilät ja tonttulakit olivat ainakin yhtä tärkeät, kuin itse taikina ja muotit. Näin tälläkin kertaa. Erityiseksi tästä kerrasta teki kuitenkin se, että leivoimme ensimmäistä kertaa kolmessa polvessa. Kahden vuoden ja viiden kuukauden ikäinen pikkutonttu osallistui hämmästyttävän keskittyneesti leipomiseen, jos myöskin taikinan syömiseen.

 


 

Piparkakut

 

1 ½ dl sokeria

1 dl siirappia

2 tl kanelia

1 tl inkivääriä

½ tl neilikkaa

125 g voita

1 kananmuna

n. 5 dl vehnäjauhoja

1 tl soodaa


1.
Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet.

2.
Ota kattila pois liedeltä ja lisää rasva palasina. Jäähdytä seos.

3.
Vatkaa jäähtyneeseen seokseen kananmuna.

4.
Lisää vehnäjauho-soodaseos siivilän läpi taikinaan.

5.
Ota taikina pois kattilasta, ja kääri se vaikka leivinpaperiin ja/tai tuorekelmuun, ja laita taikinakääröt jääkaappiin. (Taikinaa voi olla vaikeaa irrottaa kattilasta, jos jätät sen kattilaan jähmettymään.) Anna taikinan jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

6.
Pane uuni kuumenemaan 175 C asteeseen.

7.
Kauli taikina parissa erässä melko ohueksi ja ota levystä muotilla haluamasi mallisia piparkakkuja. Pane uunipellille samanpaksuisia ja -kokoisia piparkakkuja, jotta ne paistuvat tasaisesti.

8.
Paista piparkakkuja uunin yläosassa n. 10 minuuttia. Valmiit piparkakut kovettuvat jäähtyessään.

Tästä yllä kerrotusta annoksesta tulee noin neljä pellillistä piparkakkuja. Alkuperäisessä ohjeessa määrää ei ole kerrottu, joten muistelemme aina vuosien jälkeenkin, että pitiköhän se taikina tehdä yksinkertaisena vai tuplana. Yleensä olemme päätyneet tekemään tuplana, ja sitten niitä pipareita vain tulee, ja tulee. Tällä kertaa tuplasimme ohjeen heti suosiolla, koska tarkoituksemme oli jakaa leivotut piparkakut kahteen eri talouteen. Yhdessä leipomalla homma sujui kuin tanssi, eikä aikaa kulunut mukavan rajan yli.

Voit halutessasi koristella piparkakut. Ohjeita löytyy varmasti netistä. Meillä nämä piparit on aina nautittu mutkattomasti tällaisenaan ”au naturel”.

 


 

Tulipa tässä vielä mieleeni elämäni ensimmäiset omaleipomat piparkakut. Se oli silloin, kun olin nuori morsian. Silloin oli enemmän intoa kuin taitoa. Kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes laitoin ensimmäisen piparipellillisen uuniin. Kaikki upeat tähdet, sydämet, puput sun muut piparifiguurit sulivat uunissa yhdeksi uunipellin kokoiseksi piparilevyksi. Siitä sitten veistelimme palasia. Enpä tainnut sen koommin leipoa piparkakkuja, ennen kuin omien lasten myötä innostuin asiasta uudelleen. Ja kun heidän myötään löytyi vielä tällainen hyvä ohjekin, niin piparkakkujen leivonta ei ole sen koommin mennyt pipariksi.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti