Kesää ja grillikautta eletään jo täällä Napapiirilläkin. Viime kesänä
kokeilin ensimmäistä kertaa grillata vesimelonia, ja jäin heti koukkuun. Vesimeloni
on todella helppo ja kiitollinen grillattava. Se pysyy pitkään kuumana, ja kevyttäkin
se on. Olen postannut tästä aiheesta jo aiemminkin, mutta kirjoitan nyt
kuitenkin kertauksen vuoksi tähänkin postaukseen perusohjeen vesimelonin grillaamisesta.
Lisäksi kerron parin päivän takaisesta ahaa-elämyksestäni, toisesta tavasta
grillata vesimelonia.
Grillattu vesimeloni
1.
Aivan ensimmäiseksi, pese vesimelonin ulkokuori. Tämä on tärkeää, koska
ethän halua lautasellesi pöpöjä.
2.
Leikkaa vesimeloni lohkoiksi tai kiekoiksi. Älä irrota kuorta, koska sen
avulla siivu pysyy grillissä helposti kasassa.
3.
Sipaise hedelmälihaan oliiviöljyä, tai oliiviöljyn ja sitruunan mehun
sekoitusta. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
4.
Grillaa vesimeloneja ritilällä muutama minuutti, kunnes hedelmäliha on
kuumaa ja pinnassa on kauniit raidat.
Nämä vesimelonit tarjosin possun fileelankun seuraksi yhdessä grillifetan
ja kokonaisina grillattujen suippopaprikoiden kanssa. Grillifeta on aivan
lyömätön yhdistelmä grillatulle vesimelonille, ja grillatut suippopaprikathan nyt
toimivat melkeinpä minkä kanssa vain.
Löydät sekä grillifetan että grillattujen suippopaprikoiden ohjeen
tästä linkistä. Siinä postauksessa on myös muita kivoja grillivinkkejä,
kannattaa tutustua. Mutta nyt siihen ahaa-elämykseen.
Grillipyttäri
Grillailen usein (kesämaanantaisin) sellaisia vähän sitä sun tätä
-sekoituksia, jotka koostuvat yleensä viikonlopun tähteistä. Kyseessä on ikään kuin
pyttipannu, jonka ainekset pilkotaan ja ladotaan mausteineen (reiättömään!) alumiiniseen paistovuokaan,
ja vuoka vartiksi grilliin. Mausteina käytän yleensä ainakin oliiviöljyä, suolaa
ja pippuria. Muita mausteita varioin ihan käytettävien raaka-aineiden mukaan,
mutta esim. sitruunan mehu ja hunaja toimivat loistavasti aika monen
raaka-aineen kanssa. Samoin chilit ja erilaiset yrtit.
Viime viikonlopulta jäi vesimelonia. Hetken emmittyäni päätin
kokeilla, kuinka se toimisi tuollaisessa tähdekasvisten sekoituksessa. Emmin sitä
vielä latomisvaiheessakin. Jatkoin kuitenkin valitsemallani polulla, ja lisäsin
vuokaan vesimelonin lisäksi kesäkurpitsaa, retiisiä ja vielä yhden suolakurkunkin.
Mausteeksi sujahti oliiviöljyä, sitruunan mehua, hienoa merisuolaa,
mustapippuria ja sweet chili -kastiketta. Kun nämä edellä mainitut olivat
muhineet grillissä vuoassaan 10 minuuttia, lisäsin viimeiseksi viideksi
minuutiksi mukaan hieman kypsää possunfileetä, joka myös oli jäänyt
viikonlopulta tähteeksi. Yksinään siitä ei olisi enää riittänyt ateriaksi, mutta
pieninä kuutioina tuolla kasvisten seassa sekin pääsi osaksi ateriaa.
Tässä tuli taas todettua, että aina kannattaa yrittää. Niin arveluttavalta kuin vesimelonin lisääminen tämäntyyppiseen ruokaan tuntuikin, niin siitähän tuli suorastaan tämän ruoan sielu. Se antoi kokonaisuuteen mukavaa raikkautta, ja piti osaltaan annosta kuumana. Grillatut kasvikset kun muutoin jäähtyvät aika nopeasti. Kelpo setti tästä siis tuli.
Tällaiset grillipyttärit ovat todella kivoja ja helppoja ruokia. Kasvisten
lisäksi sekaan voi heittää niin lihaa, kalaa kuin kanaakin. Tai olla
heittämättä, onhan pelkkä kasvisversiokin tosi hyvää, kun sen vain malttaa maustaa
hyvin. Klikkaamalla tästä linkistä pääset heinäkuussa 2018 tekemääni
postaukseen, jossa myös on tosi kiva grillipyttäri-idea. Se näyttää tällaiselta...
Kannattaa kokeilla!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti