Rakkaudella tehty risotto hemmottelee makuaisteja ja tuo hyvää mieltä. Niin
teki tämäkin risotto, jota nautiskelimme toissa viikonloppuna. Kunnon risotto
on sellainen ruoka, jonka tekeminen kannattaa ajoittaa kiireettömään hetkeen.
Ei niin, että sen valmistuksessa erityisen kauan menisi, mutta risottoa
tehdessä pitää olla koko ajan läsnä. Siitä syystä meillä risotto valikoituukin
aina sellaisen päivän ruoaksi, jolloin ruoan alkuvalmisteluiden jälkeen voi
rauhallisin mielin keskittyä pariksi kymmeneksi minuutiksi vain ja ainoastaan
kauhan varressa fiilistelyyn.
Pinaatti-katkarapurisotto
2-3:lle (riippuen siitä, onko muuta tarjolla)
2 rkl oliiviöljyä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 dl valkoviiniä
2 rkl voita
2 dl risottoriisiä
8 dl kasvislientä (keitin 1 l ja jäljelle jäi 2 dl)
1 dl kuohukermaa
1 dl parmesaania
mustapippuria
1 pss (180 g) katkarapuja
1 pss (80 g) babypinaattia
Jotta itse kokkaaminen sujuu kuin tanssi, tee ensin alkuvalmistelut. Sulata
ja valuta katkaravut. Kata pöytä. Kuori ja silppua sipulit. Mittaa viini, riisi
ja kerma omiin kippoihinsa. Keitä kasvisliemi ja säädä levy kiehumisen jälkeen ykköselle,
jotta liemi pysyy lämpimänä. Raasta parmesaania suht karkealla terällä. Huuhtele
ja linkoa babypinaatit. Nyt on esivalmistelut tehty, ja voit keskittyä itse
asiaan.
1.
Kuullota salottisipuli öljyssä, lisää valkosipulit kuullotuksen
loppuvaiheessa. (Valkosipuli palaa herkästi, ja niin ei saa päästää käymään. Jos
niin käy, aloita alusta.) Lisää voi ja riisi ja kuullota riisiä, kunnes se
muuttuu läpikuultavaksi.
2.
Lisää valkoviini ja kiehuta, kunnes viini on imeytynyt riisiin.
3.
Lisää kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan, uusi kauhallinen aina
kun entiset nesteet ovat melkein imeytyneet. Jatka hauduttamista ja liemen
lisäämistä hellästi välillä sekoitellen, kunnes risotto on lähes kypsää.
Huomaa, että keitoksen pitää koko ajan kiehua, joskaan ei täysillä. Tarkista riisipaketin
kyljestä keittoaika, mutta yleensä risoton teko vie noin 20 minuuttia. Riisiin
pitää jäädä hieman purupintaa, älä siis keitä yli.
4.
Lisää kerma ja parmesaani, ja hauduta kunnes kerma on sopivasti
imeytynyt. Muista kuitenkin, että risoton pitää olla valuvan löysää. Tai no, se
oikea koostumushan on tietysti makuasia. Tässäkin asiassa on omat kuppikuntansa,
ja minä kuulun niihin, joiden mielestä risoton kuuluu olla löysää. Mausta kevyesti
mustapippurilla. Tarkista maku.
5.
Lisää katkaravut ja hauduta (vain ja ainoastaan) sen verran, että
katkaravutkin ovat kuumia. Tässä kohtaa on vielä hyvä tarkistaa, tarvitaanko
lisää nestettä. Siksi keitän aina koko litran kasvislientä. Jos jotain
jää, sen voi vaikka juoda pieninä ”alkukeittoina”.
6.
Kun sekä maku että kosteus ovat kohdillaan, sekoita babypinaatit
risoton joukkoon. Vaikka ensin näyttää, että pinaattia on paljon, niin jonnekin
se aina häviää.
Risotto jähmettyy nopeasti. Se ei siis odota ruokailijoita, vaan
ruokailijat odottavat risottoa. Tästä syystä on hyvä, jos pöytäkin on katettu
jo valmiiksi ennen kuin alat risottoa hauduttamaan. Kata pöytään myös
parmesaanitahko ja sille raastin, koska parmesaania voi raastaa vielä valmiinkin
risoton pinnalle.
Risoton seuraksi sopii myös jokin hyvä leipä. Minä tarjosin tämän
risoton kanssa oikein maukasta lombardian leipää.
Oi miten ihanaa huolella ja hellyydellä tehty risotto onkaan.
Näinä korona-aikoina on hyvä tehdä asioita, jotka tuovat mukavaa mieltä. Tämä risotto on yksi tuollainen hyvän mielen tuoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti