torstai 12. maaliskuuta 2020

Sikahyvää krakovanpastaa


Tykkään pastoista ja teen niitä aika usein. Ne valmistuvat helposti ja nopeasti, ja hyvä pasta syntyy hyvinkin vähäisistä raaka-aineista. Pastaan voi upottaa myös hävikkiuhan alla olevia elintarvikkeita. Oikeastaan vain mielikuvitus on rajana sille, mitä raaka-aineita voi pastaan laittaa. Tämänkertainen pasta syntyi ihan puhtaasta makkaranhimosta. En kuitenkaan halunnut ostaa liian isoa makkarapakettia, vaan sellaisen pienen maustemakkarapaketin kokoisen. Niissähän on yleensä 3-4 ohutta makkaraa, ja pakkauksen painokin vain noin puolet tavallisen makkarapaketin painosta. Tarkempi lajivalinta jäi kaupassa tehtäväksi sen hetkisen tarjonnan mukaan.




Krakovanpasta


3:lle

250 g minipenneä (tai mitä vain kuivapastaa)
hyvin suolattua keitinvettä

2 rkl oliiviöljyä
250 g maustemakkaraa (tässä krakovanmakkaraa)
1 rs kirsikkatomaatteja
3 valkosipulinkynttä
2 dl kuohukermaa
mustapippuria
(suolaa)
parmesaania
basilikaa

Kastike valmistuu pastan kiehuessa. Laita siis vesi kiehumaan, kun alat valmistella kastikkeen raaka-aineita.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Muista suolata vesi hyvin. Kun pasta on saavuttanut sopivan kypsyyden, ota talteen kupillinen keitinvettä. Valuta loput vedet pois. Älä huuhtele pastaa. Tarkoitus on, että sekä pasta että kastike valmistuvat yhtä aikaa, jolloin ne voidaan heti valmistuttuaan sekoittaa toisiinsa.

Jos makkarat ovat kuorellisia, poista kuori. Paloittele makkarat pieneksi. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit. Kuori ja silppua valkosipulinkynnet.

Kuumenna pinnoitetussa kattilassa öljy, ja ruskista siinä makkaranpalaset. Lisää kirsikkatomaatit ja valkosipulit, ja kuullota niitä parin minuutin ajan. Lisää kerma ja anna kastikkeen porista muutaman minuutin ajan. (Tämän pastan voi tehdä ilman kermaakin, mutta kerma levittää tomaatin mehut sekä makkarasta irtoavat aromit tasaisesti kaikille pastan pinnoille.) Mausta pippurilla ja tarkista, tarvitseeko lisätä suolaa. Ehkä pieni suolalisä on paikallaan, vaikka makkara suolaista olisikin. Jos taas käytät tavallista eikä maustemakkaraa, tarvitaan silloin jostakin makua lisää.

Sekoita valutettu pasta kastikkeen joukkoon. Lisää keitinvettä pienissä erissä. Sekoittele samalla, kunnes koostumus on sopiva, eli neste ei ole enää juoksevaa. Tuolloin pasta on keitinveden avulla napannut herkulliset maut pintaansa. Raasta valmiin ruoan päälle reilusti parmesaania ja koristele basilikasilpulla.




Tämä ohje syntyi lennosta, mutta pastasta tuli niin herkkua, että teen sitä ihan varmasti toistekin. Nytpä tämän postauksen myötä minulla on ohjekin tallessa. Krakovanpasta oli tosi kiva ja siinä mielessä erikoinen makkararuoka, että siitä jäi varsin kevyt olo. Kylläinen toki.



2 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, kuulostaa ja näyttää tosi hyvältä! Tein jokin aika sitten kaapista löytyneistä tarvikkeista tomaattimurskapohjaista vegenakkipastaa, sekin oli ihan hurjan hyvää! En ollut aiemmin edes tullut ajatelleeksi, että makkaraa (vegeä tai tavallista) voisi laittaa pastaan, en tiedä miksi.

    Otan siis tämän ohjeen seuraavaksi kokeiluun. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista! Kyllä todellakin voin suositella kokeilemaan tätä pastaa 👍 Blogin arkistosta löytyy myös siskonmakkarapasta, joka on yhtälailla ihan käsittämättömän hyvää 😊 Kiitos samoin, mukavaa viikonloppua!

      Poista