tiistai 31. maaliskuuta 2020

Parmesaanilla hunnutetut rakuunaporkkanat


Viime aikoina on tullut kokkailtua liki päivittäin. Ja mikä merkille pantavaa, mieleni on tehnyt ihan tavallisia kotiruokia. Niissä on jotain niin kovin lohdullista. Joidenkin ruokien kanssa tarjoan aina samat tietyt lisukkeet. Ja niistähän ei voi poiketa, muuten ei tunnu omalta. Sitten on myös ruokia, joita syömme aina pari päivää putkeen, mutta joille haluan toiselle päivälle tehdä uudenlaiset lisukkeet. Näin syntyivät myös nämä ihastuttavat parmesaanilla hunnutetut rakuunaporkkanat.




Rakuunaporkkanat


4:lle

500 g porkkanoita
valkosipuli-chilioliiviöljyä (tavallinenkin oliiviöljy käy)
2 tl kuivattua rakuunaa
suolaa
mustapippuria
raastettua parmesaania

1.
Kuori porkkanat ja pätki ne pituussuunnassaan keskeltä poikki ja halkaise puolikkaat neljään osaan. Laita porkkanatangot uunivuokaan ja pirskottele niille oliiviöljyä. Minä käytin tähän chilillä ja valkosipulilla maustettua öljyä, joka taittaa kivasti porkkanan makeuden. (Toimii muuten mahtavasti myös bataatin kanssa!) Ihan hyvin voit käyttää myös maustamatonta oliiviöljyä.

2.
Murskaa kuivatut rakuunat hiukan hienommaksi ihan vaikka kämmenessä hellästi rutistaen, ja ripottele rakuunahiput porkkanoiden päälle. Pyöräytä myös suolaa ja pippuria (myllystä) porkkanoiden päälle. Sekoita porkkanoita, jotta mausteet jakaantuvat tasaisesti. Raasta pinnalle reilusti parmesaania.

3.
Paahda porkkanoita 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Varo paahtamasta porkkanoita liian pehmeiksi. Niihin saa jäädä hieman purutuntumaa.


Tein puolikkaan määrän ohjeesta. Se riitti hyvin kahdelle lisukkeeksi.


Rakuunan maku on aavistuksen verran anismainen. Parmesaani, ja pieni säväys chiliä ja valkosipulia yhdessä rakuunan kanssa tekivät uuniporkkanoista ihan täydelliset, etten sanoisi peräti pikantit. Kylmäkaapista löytyi myös muutama puikulaperuna. Niistä syntyi suussa sulava muusi, joka sai kivan säväyksen persiljasilpusta.




Tein rakuunaporkkanat ja persiljamuusin lisukkeeksi edelliseltä päivältä tähteeksi jääneelle uunilohelle, ja ne kaikki yhdessä olivat aivan ihana setti.




Mutta ihanaa oli se lohi silloin edellisenäkin päivänä paahdettujen puikuloiden, parsan ja hollandaisekastikkeen kanssa. Jälleen kerran, molempi parempi.




Pääraaka-aine oli siis kummassakin annoksessa sama, itse asiassa perunoita myöten. Johtuen erilaisista lisukkeista, ei ollut kuitenkaan lainkaan sellainen olo kuin olisi tähteitä syönyt.


lauantai 28. maaliskuuta 2020

Kivoja salaatteja töihin mukaan


Helpot ja hyvät ruokaohjeet lienevät näinä päivinä tarpeen. Tässä olisi kaksi sellaista. Valmistin nämä lounassalaatit toissa viikolla, jolloin työskentelin vielä varsinaisella työpaikallani (nyt olen ollut jo viikon etätöissä). Tein salaatit edellisenä iltana valmiiksi, ja otin ne sitten seuraavana päivänä töihin mukaan. Kumpikin salaatti säilyi erinomaisen hyvänä aina nautintahetkeen asti. Vihersalaatista rajasin pois raaka-aineet, jotka keräävät kosteutta. Pastasalaatti puolestaan vain paranee, kun se saa makuuntua. Lähdetäänpäs liikkeelle vihersalaatista.




Kinkku-juustosalaatti


2:lle

kahta erilaista vihersalaattia (tässä Ruustinnan salaattia ja jääsalaattia)
2 porkkanaa
80 g goudajuustoa
200 g palvikinkkua (palana)

Salaatinkastike:
5 rkl oliiviöljyä
½ limen mehu
1 tl Dijon-sinappia
1 tl hunajaa
suolaa
mustapippuria

Huuhtele ja linkoa salaatit. Revi salaatit pienemmiksi, ja vuoraa annoskulhot salaatilla. Käytin näihin kahteen kulhoon ehkä kolmanneksen kummastakin salaatista.




Kuori ja viipaloi porkkanat ja lisää ne salaatin päälle. Käytin viipaloimiseen perunankuorimaveistä, sillä tulee ihanan ohuita lastuja.




Kuutioi juusto, ja lisää kuutiot porkkanoiden päälle.




Kuutioi myös kinkku, ja lisää kinkkukuutiot salaattiin. Käytän salaateissa mieluiten palakinkkua, josta saa kunnon kuutioita. Kinkkukuutiot antavat salaattiin mukavasti ruokaisuutta.

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset vispilällä sekaisin. Säilytä salaatinkastiketta omassa kipossaan, ja lusikoi sitä salaatille vasta kun alat syömään.




Ja sitten se toinen salaatti...

Boltsi-pastasalaatti


2:lle

1,5 dl tricolori simpukkapastaa
½ kesäkurpitsaa
125 g miniluumutomaatteja
½ keltainen paprika
valkosipuli-chilioliiviöljyä
1 prk raejuustoa
suolaa
mustapippuria
1 dl majoneesia (Hellmann’s)
1 lime (mehuna)
1 tl Sambal Oelek -chilitahnaa
ruohosipulia
1 pkt Boltsi kaura-siemenpyöryköitä (tässä Morocco)

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, ja huuhtele kylmällä vedellä. Pese kasvikset ja kuutioi kesäkurpitsa ja paprika. Halkaise miniluumutomaatit. Laita nämä ainekset samaan kulhoon ja lorauta sekaan hieman maustettua oliiviöljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita ainekset keskenään.

Sekoita majoneesi, limen mehu ja chilitahna ensin keskenään ja lisää seos sitten salaatin sekaan. Anna salaatin makuuntua jääkaapissa vähintäänkin pari tuntia. Tämä salaatti oli jääkaapissa yön yli.




Aamulla keksin lisätä salaatteihin vielä raejuustoa.




Lämmitin Boltsi-pyörykät mikrossa, ja lisäsin ne kuumana salaatin päälle.




Kumpikin näistä salaateista oli mukavasti ruokaisa, ja antoi sopivasti energiaa työpäivään. Toimivat yhtä lailla niin töissä kuin etätöissäkin, ja ihan ilman töitäkin.



maanantai 23. maaliskuuta 2020

Kuumat broileriburritot


Uunivuoallinen höyryävän kuumia burritoja! Kuulostaahan houkuttelevalta? Sellaisia minulla teki mieli aina siitä asti, kun inventoin kuivaruokakaappimme sisältöä, ja huomasin salsapurkin päiväysten lähenevän. Minulla tuli silloin välittömästi mieleen burritot, eikä ajatus jättänyt rauhaan ennen kuin niitä tein. Tämä on muuten ihan älyttömän helppo ja nopeatekoinen ruoka, ja täytteeksi voi laittaa melkeinpä mitä vain. Burritot ovat oikein hyvä pelastus myös näinä päivinä, kun taloudessa jos toisessakin ollaan enimmäkseen kotona, ja hyvät ruokavinkit ovat tarpeen. Tässä olisi yksi sellainen.




Broileriburritot


1 pkt (8 kpl) tortilloja (kokoa medium)
oliiviöljyä
600 g broilerinfileitä (näissä pehmeä pippuri -marinadi)
½ rasiaa kotimaisia herkkusieniä
1 paprika
(suolaa)
mustapippuria
1 prk (230 g) valmista salsaa (tässä medium hot)
1 pss (150-200 g) juustoraastetta (tässä NachoTaco-juustoraaste)
ruohosipulia
 

1.
Laita uuni kuumenemaan 225 C asteeseen. Suikaloi broilerinfileet reiluiksi suikaleiksi. Viipaloi herkkusienet sekä huuhtele ja suikaloi paprika.




2.
Kuumenna pieni tilkka öljyä ja ruskista siinä broilerinsuikaleet. Lisää paprikasuikaleet ja viipaloidut herkkusienet. Sekoittele välillä, kunnes paprikat ovat hieman pehmenneet. Kun broilerit ovat kypsiä, tarkista tarvitseeko seokseen lisätä suolaa tai muita mausteita (riippuu siitä, kuinka voimakkaasti maustettuja broilerit ovat). Pippuria nyt ainakin voi hieman pyöräyttää. Kenties ripauksen suolaa myös.




3.
Levitä tortillat leikkuulaudalle tai leivinpaperille. Jaa salsapurkin sisältö tasaisesti tortilloille. Lusikoi broileri-sieni-paprikaseos salsan päälle.




4.
Kääri tortillat rullalle, ja laita ne leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan vierekkäin saumapuoli alaspäin. Ripottele pinnalle juustoraaste. Voit myös halutessasi levittää burritojen päälle valmista juustodippikastiketta (sitäkin myydään siellä tex mex -hyllyillä) ennen juustoraasteen lisäämistä. Minä harkitsin sitä hetken, mutta päätin sitten mennä kevyemmällä linjalla.




5.
Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Ripottele burritojen pinnalle vaikkapa hiukan ruohosipulia. Nauti kuumana.




Valmistin näitä burritoja koko tortillapaketillisen, vaikka meitä oli vain me kaksi. Söimme ensimmäiset kaksi burritoa per hlö heti tuoreeltaan, ja toisen puolikkaan vuoasta säästin seuraavan työpäivän lounaaksi. Ihan hyvin säilyi burritojen rakenne vielä seuraavaankin päivään, vaikka hieman pelkäsin niiden kostuvan liikaa.




Minulla sattui nyt olemaan tällaisia raaka-aineita, mutta sinä voit kätkeä burritojen väliin vaikka ja mitä. Erilaiset pavut ja papumixit ovat vallan mainioita burritojen sisällä, samoin katkaravut tai lihasuikaleet. Tässäkin asiassa vain mielikuvitus on rajana. Muista kuitenkin kohtuus täytteen määrässä, jotta saat pysymään rullat kiinni. Voi vitsi, kun nämä olivat aivan ihania! Mies mumisi näitä syödessään jopa sanat ”uusi lemppari”.